Főoldal > DIÉTA > Ezeket a vitaminokat szedd, ha látványos izmokat szeretnél

Ezeket a vitaminokat szedd, ha látványos izmokat szeretnél

egészségétkezésizomizomzatszálkásítástáplálékkiegészítővitamin
0

Írta:

Akár a szálkásítást, akár az izomnövelést tűzted ki célul, az étkezés legalább olyan fontos, mint az edzés.

Sokak szerint az az alakformálásnak az a legnehezebb része, amikor fel kell kelni a kanapéról. A rutinnal azonban ez is egyre könnyebbé válik, a megfelelő tápanyagokkal pedig legyőzhető a fáradtság. Az edzés ugyanis amellett, hogy jó hangulatba hoz, komoly terhelést is jelent a szervezetre és stressznek teszi ki az izmokat. Ezért különösen fontos, hogy pótold azokat a vitaminokat, melyek hozzájárulnak az izmok épüléséhez és regenerációjához. De melyek is ezek?

C-vitamin

A C-vitamin a legnépszerűbb és legalapvetőbb táplálékkiegészítők közé tartozik, melyet elsősorban antioxidáns hatása miatt érdemes fogyasztani. Nemcsak a betegségekből való felépülést segíti, de a szénhidrátok lebontásában is fontos szerepet játszik, emellett védi a tested az edzés hatására fellépő oxidatív stressztől, részt vesz a szintén elengedhetetlen vas felszívódásában és véd a fertőzésektől. C-vitamin elsősorban a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben található, de a zöldpaprikából és a brokkoliból is hozzájuthatsz ehhez a sokoldalú tápanyaghoz.

D-vitamin

A D-vitamin szintén nem hiányozhat az intenzíven sportolók készleteiből. Ez a tápanyag segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Előbbi a csontozat erősségéért felel, emellett fontos szerepe van az izomösszehúzódásokban, míg a foszfor a sejtanyagcserében, vagyis a mozgáshoz szükséges energia biztosításában működik közre. A D-vitamin az izomépítésért és –fenntartásért felelős tesztoszteronnal is kapcsolatban áll, emellett segít a lelki egyensúly megőrzésében és a szorongás cssökkentésében. A D-vitamin így több oldalról támogathat és erőt ad akkor is, ha nem vagy hozzászokva a fizikai terheléshez. Ha szeretnél több D-vitaminhoz jutni, érdemes halat, joghurtot, gombát, tojást, napraforgómagot és olívaolajat fogyasztanod.

101787666 - female weight loss. diet. a set of vegetables in a woman's handbag. a funny concept is the decision of a woman to lose weight.

B-vitaminok

A B6- és B12-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön a fehérjék anyagcseréje. A tanulmányok szerint minél több fehérjét fogyaszt valaki, annál több B6-vitaminra is szüksége van, mert a B6-vitamin nemcsak a fehérjék, hanem a B12-vitamin felszívódását is segíti. Ez utóbbi a vörösvérsejt-képződésben is részt vesz, így hozzájárul az izmok megfelelő tápanyagellátásához. A B-vitaminok elsődleges forrásai az állati eredetű ételek.

A-vitamin

Az A-vitaminnak szintén a fehérjék kapcsán jut szerep, ez segíti az izomnövekedésért felelős fehérjeszintézist. Vagyis minél inkább épülnek az izmok, annál több A-vitaminra van szükség. Az A-vitamin emellett az izmok regenerálódásáért felel, emellett segíti a csontok épségét. A-vitamint szintén elsősorban az állati eredetű termékekben találsz, de béta-karotinhoz, melyből aztán a szervezet maga állítja elő a vitamint, a legtöbb sárga és piros zöldségből hozzájuthatsz. Kiváló béta-karotin forrás az édesburgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a sárgadinnye, barack, valamint a zöld levelek, például a spenót.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X