Főoldal > DIÉTA > Így tárold helyesen a gyümölcsöket és zöldségeket

Így tárold helyesen a gyümölcsöket és zöldségeket

diétaegészségétkezésfrissgyümölcstápanyagtáplálkozászöldség
0

Írta:

Ahelyett, hogy azért reménykedjél, hogy a hűtőben tárolt zöldséget és gyümölcsök minél tovább elálljanak, inkább fogadd meg a tanácsainkat: a következő tárolási praktikákkal garantáltan kihozod a legtöbbet a piacon vásárolt finomságaidból. 

Alma

Az almát kifejezetten káros más gyümölcsökkel együtt tárolni. Folyamatos erjedése miatt etilén gázt bocsát ki, ezért a körülötte lévő romlandó ételek is hamar kellemetlen illatúak és penészesek lesznek. Egy új kutatás miatt ráadásul nem is ajánlott hűtőben és pincében tárolni az almát, mert szobahőmérsékleten sokkal tovább eláll.

Banán

Soha ne tárold a hűtőben, legalábbis addig, ameddig nem barnul be, a folyamatos hűtés ugyanis csak még jobban megérleli ezt a gyümölcsöt. A még zöldes-sárgás színű banánt tárold szobahőmérsékleten, szárát pedig csavard be szorosan alufóliába, hogy minél tovább friss maradjon.

Brokkoli

Mivel a brokkoli inkább téli zöldség, hűtőben ajánlott a tárolása, a melegtől sajnos hamar tönkremegy. Sokan még konyhai papír törlőkendőbe is csomagolják, hogy még tovább maradjon friss és ropogós.

Erdei gyümölcs és szőlő

A bogyós gyümölcsöket addig lehet tárolni a hűtőben, amíg tönkre nem mennek. A szakértők ráadásul azt ajánlják, hogy mosatlanul, a kis leveleiket és a szárukat meghagyva tároljuk őket, mert így tovább maradnak frissek.

Répa

Az egyik legegyszerűbben tárolható zöldségféle: a sötét, száraz és hideg helyeket kedveli, ezért akár hűtőben is lehet tárolni.

Citrom

A dinnyefélékhez hasonlóan a citrom sem érik tovább a leszedése után, ezért a vásárlásnál próbálj az orrodra hagyatkozni és minél illatosabbat választani. A szakértők szerint fénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tárold, a megmaradt, félbevágott darabokat pedig csomagold folpackba és rakd a hűtőbe.

Kukorica

Hosszantartó tárolásának a titka abban rejlik, hogy nem szabad megmosni, megpucolni és megfőzni egészen addig, amíg el nem fogyasztod. A megmaradt főtt kukoricát hűtőben tárolva 24 órán belül még el lehet fogyasztani.

Uborka

Kifejezetten káros a hűtőben való tartása, a hideg ugyanis elveszi az igazi, zamatos ízét. Jobban jársz, ha vásárlás után inkább szobahőmérsékleten tartod.

78053500 - open fridge full of fresh fruits and vegetables, healthy food background, organic nutrition, health care, dieting concept

Paradicsom

Bár nagyon sokan tárolják a paradicsomokat a hűtőben, igazság szerint szobahőmérsékleten lenne a helyük, akárcsak az uborkának.

Hagymafélék

A hagymát ne tedd a hűtőbe. A hideg levegő megváltoztatja az ízét, ezért inkább egy hűvös és jól szellőző helyre tedd:  a garázs, egy eldugott konyhai rekesz vagy a nyári konyha pont megfelelő.

Kivi

A banánhoz hasonlóan addig ne tedd hűtőbe, amíg teljesen meg nem érett, utána viszont akár egy hónapig is eláll a hűtőben.

Őszibarack, nektarin, sárgabarack

Ezt a három gyümölcsöt soha ne tedd hűtőbe, mert a hideg levegő kiszárítja és megfosztja őket a zamatuktól. A naptól védve, száraz és hűvös helyen ajánlott a tárolásuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X