Főoldal > DIÉTA > Füge, a méregtelenítő csodagyümölcs

Füge, a méregtelenítő csodagyümölcs

antioxidánsásványi anyagfügegyümölcsméregtelenítésvitamin
0

Írta:

Jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a gyulladásokat, jó hatással van a légzőszervekre, és még a fogyásban is segít.

 

A füge ősi kultúrnövény voltát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ásatásokon 7000 éves fügemaradványokat is találtak már a régészek. A Bibliában a fügefát a jó és a rossz tudás fájának tartották, és nem is kell attól tovább mennünk, hogy fügefalevél volt Ádámon is a Paradicsomban. Hazánkban a 16. századtól terjedt el, és hol feledésbe merül a fogyasztása, hol feléled, de hatásai nem változnak.

Létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz

A füge olyan ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak is találhatók benne. Magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, a füge apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket. Magas káliumtartalma miatt csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát, segíti a szív egyenletes működését, segít a vér savtalanításában, így a szervezet újra felélénkül tőle. A kálium segít a szívverés szabályozásában és csökkenti a vérnyomást, így magas vérnyomástól szenvedőknek különösen ajánlott. De jó hatással van a májra és az epére is.

fugehez2.jpg ()

Segít a fogyásban és a depresszió legyőzésében

A füge jó hatással van az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat, így fogyasztása segíthet a téli depresszió leküzdésében. Értékes rostokat tartalmaz, ezért a testsúlycsökkentésben is igen hatékony. Ezt elsősorban magas magnézium-tartalmának köszönheti, amely a fehérje és a szénhidrát lebontásában játszik szerepet. 10 dkg friss füge csak 75 kalóriát tartalmaz (az aszalt változat jóval többet), és fontos is, hogy frisset fogyassz, a megpuhult, fonnyadt fügét jobb elkerülni!

Méregtelenítő füge-kúra

Kúraszerű fogyasztása elsősorban méregtelenítésre kiváló. A szervezetedben felhalmozódott méreganyagok tanácsos időnként eltávolítani, és erre a füge – ősszel – remek megoldás: hatására toxinok és salakanyagok távoznak a szervezetből. A kúrát minimum három, maximum öt napig ajánlott csinálni. Érdemes másfajta zöldséget-gyümölcsöt is fogyasztani mellé, hogy ne legyen egyhangú, sőt almával, körtével kombinálva a hatása is intenzívebb. A megfelelő mennyiségű folyadékról ilyenkor se feledkezz meg, naponta 2,5-3 liter legyen meg a kúra során!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X