Főoldal > DIÉTA > Birsalma, a téli vitaminbomba

Birsalma, a téli vitaminbomba

birsalmaegészséggyümölcsimmunrendszerrostvitamin
0

Írta:

Pár évtizede még divat volt a birsalma lekvár, a birsalmából készült befőtt, kompót és a birsalmasajt is. Aztán kicsit feledésbe merült, de most újra, egyre többen felfedezik a finom és egészséges gyümölcsöt.

Minden napra egy birs

Alakjában hasonlít az almára, de színében és ízében jelentős eltéréseket mutat. Jellegzetes sárga színe, enyhén fanyarú, fűszeres íze miatt összekeverhetetlen a többi gyümölccsel. Két fajtája létezik, a birsalma és a birskörte, melyek csak alakjukban különböznek. A gyümölcs története évszázados múltra tekint vissza, főleg gyógyító hatásai miatt kedvelték.

Vitaminbomba

Az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin és több mint 27 féle ásványi anyag – többek között foszfor, kálium, vas, kalcium – található benne. Rostjai az érés során feloldódnak, és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin-tartalma. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. Szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma, mely esetenként megelőzi, vagy elősegíti a vérzékenység gyógyulását.

66924974 - quinse on vintage wooden backgraund

Jót tesz a gyomornak

Segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomornak, ezért kiváló hasmenés, emésztési rendellenességek, hasi fájdalmak, bélgyulladás, székrekedés, reuma ellen. Sőt, a gyulladást is gyógyítja.

Így fogyaszd

Ha kedvet a kaptál a birsalmához, készüljön fel arra is, valamivel vastagabb héja és keményebb húsa miatt nehézkesen pucolható, de megéri. A birsalmát főzve is fogyaszthatod. Savanykás ízét enyhítheted, ha fahéjat, szegfűszeget keversz hozzá, de a birsalma sajtot is érdemes megkóstolnod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X