Főoldal > DIÉTA > Edd az ősz vitaminbombáját, a birsalmát!

Edd az ősz vitaminbombáját, a birsalmát!

birsalmadiétaétkezésfogyásgyümölcstáplálkozásvitamin
0

Írta:

Igazi őszi gyümölcs, amely vitaminokban gazdag, de ízletes desszertként is megállja a helyét.

 

Világszerte 40-50 birsfajtát termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg ebből az alma és körte alakú gyümölcsből. Felülete gyakran bordás, barázdás, színe élénksárga, narancsos, erősen molyhos felületű. Húsa halványsárga, kemény, tárolása alatt a gyümölcshús megbarnulására hajlamos. Íze édeskés, igen erősen illatos. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az időjárástól, valamint a fajtától függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat.

Igazi vitaminbomba

A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot 100 grammonként. Magas pektintartalma miatt csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását, valamint leköti a méreganyagokat. Kevés cukrot tartalmaz. Sárga színének köszönhetően elősegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják.

Emellett A-, B1-, B2-, B3-, illetve E-vitaminokat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül pedig számottevő vas- és magnézium-tartalommal rendelkezik, de foszfor, kálium, kalcium is van benne. Igen gazdag jótékony rostokban, sőt további előnyös tulajdonsága, hogy kalóriatartalma igencsak alacsonynak tekinthető (60 Kcal/100 gr).  Bőrnyugtató hatása miatt pedig kozmetikai célokra is felhasználják.

 

birsalma2.jpg ()

Ezt süsd meg!

Kemény húsa és összehúzó hatása miatt nyersen nem a legkellemesebb a birsalma fogyasztása, viszont sütve tökéletes gyümölcs! Az illata belengi a lakást, és ugyanúgy a téli esték kedvence lehet, mint a sütőtök, vagy a fahéjas forralt bor. A sült birsalmát szárnyasok mellé köretként kínálva is ízletes, de gabonakásákhoz adva desszerteket is készíthetsz belőle. Sőt, szegfűszeggel, cukorral és kis citrommal ízesített birsalma-kompótként is fogyaszthatod. Párolt zöldségek közé is keverheted a héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sűrű lekvárok is készíthetők belőle, amelyeket akár fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával is lehet fűszerezni. Nagyszüleink idejében, sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg Érdemes azonban időnként nyersen is falatozni belőle, hiszen igazi C-vitamin raktár.

“Sajt” is készül belőle!

A birsalmasajttól talán csak a gyümölcsből készült pálinka a népszerűbb, de az elkészítést tekintve a sajt az egyszerűbb. Nem kell hozzá más, mint citromlé, cukor (ízlés és fajta szerint), valamint birsalma.
Elkészítés: A birsalmákat héjastul, magostul negyedeld fel, és kevés vízben 20 perc alatt főzd puhára. Távolítsd el a héját és a magházát, majd turmixold össze. Add hozzá a citromlevet és a cukrot – ez hagyományosan a gyümölcs súlyával megegyező mennyiség, de a fele is elég – és sűrűn kevergetve, alacsony lángon addig főzd, míg a lábos alja látszani nem kezd kevergetés közben. Ezután rakd egy sütőpapíros tepsibe, ízlés szerint megszórhatod dióval vagy mandulával, majd száraz, hűvös helyen egy hétig tárolod. Ezután hónapokig eláll és akár magában fogyasztva, akár salátákkal, húsokkal fogyasztható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X