Főoldal > DIÉTA > 4 „egészséges” diétás trükk, ami mégsem működik

4 „egészséges” diétás trükk, ami mégsem működik

diétaétkezésfogyókúragluténhízásszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

A probléma sokunknál ott gyökerezik, hogy félreértelmezzük az egészséges táplálkozás szabályait. Például az alacsony szénhidráttartalmú étrend nagyon vissza tud ütni – akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

Mi a helyzet a kizárólag zöldségeken alapuló táplálkozással? Akár azt is jelentheti, hogy még több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint azt megelőzően. Most eloszlatjuk azokat a diétás-mítoszokat, amelyek miatt nem sikerül elérned a célod.

„Csak úgy” áttértél a gluténmentes étrendre

Ha gluténmentesen táplálkozol, annak ellenére, hogy nem vagy lisztérzékeny vagy nem küzdesz glutén-intoleranciával, akkor önként mellőzöl olyan létfontosságú tápanyagokat, amelyek a teljes kiőrlésű gabonákban lelhetők fel, mint például a folsav vagy a rostok. Samantha Heller, amerikai dietetikus szerint a gluténmentes táplálkozás nem feltétlenül jelent kevesebb kalóriát. Ha úgy érzed, jobban jársz, ha ebédre szendvics helyett egy kis proteinnel felturbózott salátát eszel, ám legyen, de ne hanyagold a glutén tartalmú ételeket, hacsak nem egészségügyi okokból teszed mindezt.

Fájó szívvel, de lemondtál az édességekről

Ebédre és vacsorára barna rizzsel, zöldségekkel alaposan megpakolt tányér kerül az asztalodra, miközben a barátnőid simán leküldenek egy szelet csokitortát, akár az esti órákban is – és még mindig te vagy az, aki véres küzdelmet folytat a fogyókúra terén? „Mindig felhívom a pácienseim figyelmét rá, hogy fogyhatnak úgy is, hogy édességet majszolnak, és cukros üdítőt szürcsölnek, és hízhatnak úgy, hogy barna rizst esznek brokkolival” – állítja a dietetikus. Nyilvánvalóan nem azt ajánljuk, hogy éjt nappallá téve édességeket falj. De az is lényeges, hogy ne legyen egyhangú az étrended: ne csak zöldségeken és barna rizsen élj! Ha lemondasz bizonyos ételtípusokról, az előbb-utóbb garantáltan óriási zabáláshoz vezet.

Megvonod magadtól a szénhidrátokat a gyorsabb fogyás reményében

Lehet, hogy teljesen rákattantál a Paleolit vagy az Atkins diétára, miután hallottad, hogy az egyik celeb így szabadult meg a fölös kilóitól – de fontos, hogy tudatában légy ezen programok hosszú távú hatásainak. „Az alacsony szénhidráttartalmú étrend egyáltalán nem tartható fent huzamosabb ideig” – véli Lisa Cashman amerikai dietetikus. Kutatások szerint, noha az első hat hónapban jelentős súlyvesztés figyelhető meg, utána viszont ez a folyamat megtorpan. Továbbra is tedd tiltólistára az egyszerű, finomított szénhidrátokat, a fehér kenyeret, a kekszeket, de még a fehér rizst is, és nyugodt szívvel válaszd helyettük az egészséges gabonafélékből készült ételeket, amelyek hosszú időre eltelítenek, és amelyeket lassabban emésztesz meg. Tehát mértékkel jöhet a quinoa és a barna rizs is!

Mindig eszel salátát is

Csak azért mert salátáról van szó, még nem jelenti azt, hogy egészséges is egyben. Az adagok ebben az esetben is számítanak, akárcsak az öntetek és az „extrák” (sajt, tonhal, csirkehús, pirított kenyérkockák), amivel ugye a legtöbb ember nem fukarkodik. Limitáld az öntet mennyiségét, részesítsd előnyben a sovány húsokat, és a proteinben gazdag feltéteket, például a csicseriborsót vagy a lazacot. Az olívaolaj és a balzsamecet mindig jó döntésnek bizonyulnak – egyszerű dresszingek ezek, amelyek nem terhelik meg a szervezeted felesleges zsiradékkal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X