Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért rosszul fogyasztod a gyümölcsöket

7 ok, amiért rosszul fogyasztod a gyümölcsöket

gyümölcsrostsmoothievitamin
0

Írta:

Természetes, egészséges, tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A gyümölcs tagadhatatlanul szerves része a jól összeállított étrendnek, de néhány tényező korlátozhatja jótékony hatásait. Íme, a 7 leggyakoribb ok, amiért nem megfelelően fogyasztjuk kedvenc gyümölcseinket.

Azt hiszed, minden gyümölcs egyformán egészséges

Egy tálkányi ananász vagy inkább áfonya? Mindkettő igazi tápanyagbomba, az ananász tele van folsavval és B6-vitaminnal, míg az áfonya rosttal és C-vitaminnal. Azonban szénhidrát– és cukortartalmuk igen eltérő. A legjobb választás az a gyümölcs, amelynek magas a polifenol tartalma, de alacsony a glikémiás indexe. Ezek ugyanis lassabban emésztődnek, így nem okoznak vércukor-ingadozást, illetve tovább telítenek. A bogyós gyümölcsök a nagy kedvenceink, mert nemcsak finomak, hanem az előbbi két tényezőnek is maradéktalanul megfelelnek. Jó tudni azt is, hogy minél sötétebb egy gyümölcs színe, annál magasabb az antioxidáns tartalma és kevesebb a cukor is benne. Ennek az egyszerű szabálynak a segítségével válaszd az áfonyát, a piros szőlőt és a görögdinnyét; az ananász, a banán és a sárgadinnye helyett.

Korlátlanul fogyasztod

A legtöbb diéta azt tanácsolja, hogy egyél annyi gyümölcsöt és zöldséget, amennyit csak bírsz, de jobb, ha ezt nem veszed túl komolyan. Természetesen uborkából nem kell visszafognod magad, de a gyümölcsökkel legyél óvatos, magasabb glikémiás indexük miatt. Mivel finomak és édesek, sokkal hajlamosabbak vagyunk többet enni belőlük, mint mondjuk a zöldségekből, de mérték nélküli fogyasztásuk sajnos hízáshoz vezet. Ne feledkezz meg a glükóz- és kalória tartalmukról. A napi ajánlott gyümölcsmennyiség 2 csészényi felnőttek részére, amely az edzettségi szint és a kor függvényében eltérhet.

Nem az éhségednek megfelelően választasz

Korog a gyomrod, de még másfél óra van ebédidőig? Vagy a délutáni süti helyett gyümölcsöt nassolnál? Válaszd a megfelelő gyümölcsöt az éhségednek és az adott étkezésnek megfelelően. A nagyság sem mindegy, egy nagyobb alma például 120 kalória is lehet, a kicsi viszont csak 53 kcal-t tartalmaz. Figyelj arra is, hogy milyen gyümölcsöt eszel. Tudtad, hogy egy hatalmas narancs és egy pici alma ugyanannyi kalóriát tartalmaz?

41833551 - fruits

Magában fogyasztod

Bár egy kisebb gyümölcs jobb választás, mint egy cukros, tartósítószeres müzliszelet, mindkettő egyaránt vércukor ingadozást eredményez. Azonban, ha egy falatnyi fehérjével, mondjuk sajttal vagy cottage cheese-zel együtt fogyasztod, az orvosolja a problémát. A gyümölcs ugyanis megemeli az inzulin szintet, míg a fehérje növeli a glukagon hormon szintjét. Ez a két hormon felelős a vércukorszint stabilizálásáért. Különösen fontos a gyümölcsöt fehérjével párosítani, ha diabéteszed van, különben olyan tünetek léphetnek fel, mint a szapora szívverés.

Nem organikus gyümölcsöt veszel

Sajnos az organikus valóban drágább, de a táplálkozástudományi szakértők egyöntetűen megerősítik, hogy megéri az árát, különösen bizonyos gyümölcsök esetében. Kizárólag organikus almát és szőlőt vásárolj, mivel ezekben található a legtöbb rovarirtó. Limitáld a vegyi növényvédő szerek bevitelét, és juss több tápanyaghoz.

Kidobod a héját

A gyümölcsnek a héja a legjobb része a vitaminok és az antioxidánsok szempontjából. Az almahéj például tele van rosttal, C- és A-vitaminnal. A kutatások szerint, ha a gyümölcsöket héjastul fogyasztjuk, csökkentjük az elhízás és a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Inkább gyümölcslevet iszol, mint gyümölcsöt eszel

Bár egymás után nyílnak a trendi juice bárok, sajnos a gyümölcslé nem tartalmaz annyi rostot, mint maga a gyümölcs. A rost lelassítja a glükóz véráramba jutását, ezért sokkal jobb egy teljes gyümölcsöt elrágcsálni, vagy egy smoothie-t (amibe a teljes gyümölcsöt beleturmixoljuk) inni, mint levet. A bolti italok ráadásul rengeteg tartósítószert és hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X