Főoldal > DIÉTA > Ez a 6 legegészségesebb olajos magféle

Ez a 6 legegészségesebb olajos magféle

diókesudióolajos mag
0

Írta:

Dió, mogyoró, mandula – ez a három leggyakoribb olajos mag, melyet mindenki ismer, pedig ezeknél sokkal jobb és egészségesebb változatokat is fogyaszthatnánk. Most bemutatjuk a kedvenceinket!

Brazil dió

A tudósok a legegészségesebb magféleként tartják számon, mert kiemelkedően magas a szeléntartalma. Ennek köszönhetően csökkenti a rossz (LDL) koleszterinszintet, segít a fáradtság és a levertség ellen, csökkenti a depresszió rizikófaktorát, valamint a savas gyomor, a hajhullás és az aknés bőr ellen is kiváló megoldást nyújt. Igazi csodaszer egy finom csemegébe zárva.

Egy csészényi adag tápértéke: 187 kalória, 19 g zsír, 1 mg só, 3 g szénhidrát, 0 g cukor, 2 g rost, 4 g fehérje

Kesudió

A szintén Brazíliából származó kesudió legfőbb erénye a magas flavonoltartalma, mely miatt lényegesen csökken a vastagbélrákra való rizikófaktor. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, védi a szívet, megállítja a hajhullást, védi az idegeket, meggátolja az epekő kialakulását és a fogyást is segíti – amennyiben heti kétszer egy marokkal eszünk belőle. Hiba lenne kihagyni az étrendünkből!

Egy csészényi adag tápértéke: 160 kalória, 12 g zsír, 19 g szénhidrát, 1 g cukor, 2 g rost, 5 g fehérje

Makadámdió

Igazi szépítőszer, valamint B-vitamin komplex hatóanyag: különösen gazdag tiaminban (azaz B1-vitaminban), mangánban, rézben és egyszeresen telítetlen zsírokban, ezért sokszor hasonlítják az avokádóhoz és az extraszűz olívaolajhoz. Édeskés íze miatt nyalánkságként is kitűnő – nem hiába párosítják a cukrászok krémes süteményekkel!

Egy csészényi adag tápértéke: 204 kalória, 21 g zsír, 4 g szénhidrát, 1 g cukor, 2 g rost, 2.5 g fehérje

Pisztácia

Ezek az apró zöld színű csodanövények magas vitamin-,ásványi anyag-és antioxidáns értékekkel rendelkeznek, ezért próbálj meg minél többet fogyasztani belőlük az ünnepi szezonban! Salátákhoz, forró italok mellé és desszertek kiegészítőjeként is remekül alkalmazható.

Egy csészényi adag tápértéke: 159 g kalória,13 g zsír, 8 g szénhidrát, 2 g cukor, 2 g rost, 6 g fehérje

Roasted chestnuts in burlap bag on wooden background

Gesztenye

A quercetin flavonoid legfőbb természetes bázisa, ezért nagyon hatásos az allergia ellen, de a trombózist, az epekövet és a vesekövet is remekül lehet vele kezelni. Mindemellett az állóképességet, a teljesítőképességet, a memóriát, a fizikai erőlétet és a fogyási képességet is fokozza, ezért gyakran ajánlott fogyasztani a gesztenyét, ha van rajtad egy kis túlsúly.

Egy csészényi adag tápértéke: 131 g kalória, 2 g zsír, 47 g szénhidrát, 0 g cukor, 11 g rost, 2 g fehérje

Pekándió

Az egyik legjobb természetes E-vitamin forrás, de 19 féle más ásványi anyag és vitamin is található benne. Ha ez még nem lenne elég: erősíti a szívet, csökkenti a rossz (LDL) koleszterinszintet, megelőzi a rák kialakulását, javítja az emésztést és támogatja a fogyókúrádat is. Ha nyárra topformában szeretnél lenni, kötelező alapelem az étrendedben.

Egy csészényi adag tápértéke: 196 g kalória, 20 g zsír, 3 g szénhidrát, 1 g cukor, 2 g rost, 3 g fehérje

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X