Főoldal > DIÉTA > 6 titok a kockahas mögött

6 titok a kockahas mögött

diétaegészségfitthasizomkockahaskockás hasmozgássportváltozás
0

Írta:

Neked is a kockahas az álmaid netovábbja? Hiába csinálod a felüléseket és a haspréseket, semmi eredménye? A következőkben megosztjuk veled a kockahas hat titkát. Ha ezeket ismered, és betartod tanácsainkat, garantáltan látni fogod a változást!

Tény, hogy a női test nem a kockahasról ismert, az azonban közel sem igaz, hogy a “gyengébbik nem” számára lehetetlenség lenne a kockahas elérése.  Mielőtt azonban eláruljuk, hogy milyen trükköket kell bevetned a siker érdekében, hadd válaszoljunk meg egy sokat feltett, hasizmot érintő kérdést.

Miért olyan nehéz kockahasat építeni?

Azért, mert a nőknél a köldök alatti hasfalat (azaz az abdominális izmot) vastag zsírréteg takarja, amit csak megfelelő étkezéssel és diétával lehet eltüntetni. Ha ez sikerült, csak azután érdemes a hasfalra gyúrni, mert a zsír alatt továbbra is láthatatlanak maradnak a “kockák”.

A folyamat nem egyszerű, azonban, ha nem riadsz meg a kihívásoktól, fogadd meg a következő – személyi edzők segítéségével összeállított – tanácsainkat, és a nyárra már kockahasat fogsz villogtatni a strandon!

42929695 - sportswoman doing exercise, abs crunch isolated on white background

1. Súlyzózz!

A szakértők szerint legalább heti 4 edzés szükséges a kockahas eléréséhez, hiszen az egész testet meg kell mozgatni ahhoz, hogy a legkényesebb pontokról is elkezdjen leolvadni a zsír. Mivel a súlyzós edzések a zsírégető kardiógyakorlatokkal is kombinálhatóak, (edzettségi szintedtől függően) szaporázd meg a súlyzós mozdulataidat!

2. Ne diétázz!

Semmiképpen se kezdj bele vércsoport-, Atkins, vegán, vagy bármilyen más drasztikus diétába, hiszen a testnek sok energiára van szüksége az izomépítéshez. A legjobb, ha a 80-20 szabályt követed, azaz: 80%-ban étkezz egészségesen, 20%-ban pedig jutalmazd meg magad egy kis nyalánksággal – így hosszútávon is fenntartható lesz az étkezési terved!

3. Edzés előtt fogyassz szénhidrátot

A kiadós edzésekhez az átlagosnál több energiára lesz szükséged, ezért érdemes szénhidrátdús ételt fogyasztanod. Ajánlani tudjuk a quinoát, a joghurtot, a hüvelyeseket, valamint az édesburgonyát is.

4. Edzés után fogyassz fehérjét

A fehérjedús élelmiszerek megakadályozzák az izomláz és az izomnehézség kialakulását, de az izmok mielőbbi regenerálásában is segítenek. Az olyan ételek, mint a tojás, a csirkemell és a lazac komoly szerepet játszanak a kockahas kialakulásában. Itt még többet olvashatsz a 10 legjobb fehérjében gazdag ételről.

5. Húzd be a hasadat!

Ha egy nap valamilyen oknál fogva ki kell hagynod az edzést, akkor se ess kétségbe: a kutatások szerint ha napi háromszor 10 percen át behúzva tartod a hasadat, az olyan, mintha fél órán át végig hasizomgyakorlatoznál! Egy próbát megér!

6. Tedd el a mérleged!

Már többször cikkeztünk róla, szakértőink pedig újra eloszlatják azt a tévhitet, miszerint mérleggel lehet a legjobban tájékozódni a testünkről. Ne feledd: minél izmosabb vagy, annál többet mutat a mérleg, ahogyan a napszak, a menstruációs ciklus és az aznapi vízfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az eredményt. Hagyatkozz inkább a centikre!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X