Főoldal > kihívás > Exkluzív interjú: Péntek Enikő elárulta a tökéletes popsi titkát

Exkluzív interjú: Péntek Enikő elárulta a tökéletes popsi titkát

#kerekpopsialakformálásedzésfenékPéntek Enikőpopsitáplálkozászsírégetés
0

Írta:

A legjobb gyakorlatok, táplálkozás, narancsbőr. Enikőt kifaggattunk mindenről, amit a tökéletes popsi eléréséhez tudnod kell!

Melyek a leghatékonyabb popsiformáló gyakorlatok?

Az elején leszögezném, hogy a ZONA edzés jellegéből fakadóan nekem nincsenek “tiszta” popsi edzéseim. Sokkal hatékonyabbnak tartom, ha két izomcsoportra fókuszálunk egy-egy blokk alatt. Például egy popsi-kar edzésnél, amíg popsira végzünk egy gyakorlatot, addig pihen a kar, aztán a farizmokat hagyjuk regenerálódni, amíg karra dolgozunk. Más kérdés, hogy egy popsi gyakorlat lehet izolált, vagyis kimondottan farizom-fókuszos és lehet funkcionális, vagyis más izmokat is bevonhat, ilyen például a guggolás, a burpee vagy a skater stb. Én – már csak egészségvédelmi szempontból is – a funkcionális edzés híve vagyok, bár ha komolyabb kerekítésről van szó, akkor kellenek a célzott, súlyzós farizom gyakorlatok is (pl. térdelőtámaszban a térdhajlatba helyezett súlyzó emelése).

Neked mi vált be, ha a farizmok erősítéséről van szó?

Ami számomra a legjobban bevált, az a bolgár guggolás/kitörés (2×6 vagy 2×10 kg-os kézi súlyzókkal a kézben), illetve az előbb említett térdelőtámaszos klasszikus popsigyakorlat 14 kg-os súlyzóval a térdhajlatban. Kardió-kerekítő gyakorlatok közül a hátsó kéztámaszos térdhúzás + szökkenés a kedvencem, de a harántszökkenés, skater is nagyon jók. Ezeket a gyakorlatokat mind megtalálod a #kerekpopsi kihívás feladatsorai között! Szeretem variálni a gyakorlatokat. Az emberi test lenyűgöző, nincs az a nagy terhelés, amihez ne szokna hozzá. És ha már hozzászokott, nem hoz majd fejlődést, nem kell az izmoknak “túlkompenzálniuk”, mert csak a szokásos munka jön, semmi extra. Azzal sem értek egyet, hogy folyamatosan növelni kellene a súlyt, a lényeg az, hogy mindig más felépítésben menjen az edzés újabb és újabb gyakorlatokkal. Persze, pihenőre is szükség van. Minden másnap eddz csak farizomra, a köztes napokban más testrész legyen fókuszban! Emellett pedig heti 1-2 nap teljes pihenő is kell!

Mit tanácsolsz azoknak, akik a fenekükre hajlamosak hízni?

Ez sajnos egy olyan dolog, amit nem tudunk befolyásolni. Akinél a test a popsi és csípő tájékán raktároz előszeretettel, legtöbbször úgy alakul, hogy az illető elkezd szálkásítani, helyesen táplálkozik, olvadnak le a kilók. Már mindenhol nagyon jól néz ki, lapos a has, szépen definiáltak a karok, de a popsi még mindig aránytalanul és “indokolatlanul” nagy. Ilyenkor két lehetőség van. Az egyik, hogy addig hajtjuk a szálkásítást/diétát, hogy a végén csak elkezd csökkenni a popsit takaró zsírréteg. Ezzel csak az a baj, hogy sokszor akkora lemondást igényel, ami hosszú távon nem fenntartható. Az alakformálás egy kompromisszum. A kérdés, hogy mi az, ami nekem még belefér. Mi az a lemondás, amit még megéri bevállalnom a célom érdekében. Ezt mindenki maga dönti el. Ha 3-5 kilóval kevesebb lennék, én is lehetnék törékenyebb, szálkásabb. De ahhoz már le kellene mondanom a reggeli pirítósomról, az időnkénti fagyimról, sőt még a házi sütikről is, hiszen attól, hogy egészségesek, még van kalóriatartalmuk. Nekem ez nem érné meg. Nem okozna nagyobb örömet a még laposabb has, mint amekkorát az imádott reggelim/napi desszertem okoz.

A másik lehetőség (és szerintem ez a követhetőbb út) a körte alkat átformálása, vagyis hogy optikailag változtatunk a testsémánkon: izomtömeget növelünk a felsőtesten. Ha a nagy popsihoz kerekebb váll, szélesebb hát társul, akkor inkább leszünk atletikusak, mint “nagyfenekűek”. A futás nagyon jó, mert “leszívja” az alsótestet. Zsírt és – sajnos – izmot is leépít. Ha ezt nem bánod, jó eredményeket hozhat. Ha emellett heti háromszor edzel hát- és karizomra, akkor optikailag nagyon sokat javíthatsz az arányaidon. A ZONA MIX2 DVD-m egyébként kimondottan felsőtest edzéseket tartalmaz, nagyon jó szívvel ajánlom futás mellé.

Hogyan táplálkozzunk, hogy szép, formás popsink legyen?

Nem hiszek a diétákban. A fenntartható, teljes értékű, mértékletes táplálkozásban hiszek. Naponta többször, kis adagokat eszem, sok folyadékot iszom. Igyekszem minél több friss zöldséget, salátát, sovány húst, halat fogyasztani. Minden napszakban szénhidrát mértékkel (délután kevesebb, este minimális) táplálkozom, emellett ügyelek a sok fehérje- és minimális zsírbevitelre. Nekem ez vált be, de vannak, akik jól tolerálják a magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidrátbevitelt. Ezzel együtt én nem szeretem a most divatos diétákat, amelyek száműzik a legfőbb energiaforrásunkat, a szénhidrátot. A szervezetnek mindenre szüksége van, csak a megfelelő arányban. Tudni kell rólam, hogy nagyon édesszájú vagyok. Ezért otthon készítek sütiket magokból, aszalt gyümölcsből, esetleg túróból, gyümölcsből. Étcsokit is szoktam enni egy-egy kockával. Semmiben nem vagyok bigott. Nem vagyok híve a kalóriaszámolgatásnak sem. Ha az ember ismeri a tápanyagokat, azok hatását, akkor a kezében a döntés és a felelősség, hogy mit tesz a tányérjára. Ez az egyik legfontosabb tudás, hiszen közvetlen hatással van az életminőségünkre és akár az élettartamunkra is, mégsem tanítják az iskolában. Nagyon fontos, hogy a szülő is helyes példát mutasson, hogy a gyerekek már zsigerből tudják, mi a jó, mi az egészséges.

Narancsbőr ellen van-e valamilyen tipped, tanácsod? 

Cellulit ellen a legjobb a sportolás és az anyagcsere felpörgetése. Minél jobb az izom-zsír arányod, annál kisebb az esélye a narancsbőrnek. Fontos még az elegendő folyadékfogyasztás és a tápláló, jó minőségű élelmiszerek fogyasztása. Az adalékanyagokat, hormonokat tartalmazó ételek, a koffein, a hús mind fokozzák a tüneteket. Jót tesz a szauna, infraszauna, valamint a különböző krémek, amelyek fokozzák a vérellátást, bőranyagcserét. A zöld tea is nagyon szuper, hiszen serkenti a lipidbontást, de a például a nyirokmasszás is sokat segíthet.

Mit gondolsz a nagy popsi trendről? 

Nekem bejön! Őszintén? Nincs az a méretű női popsi, amire azt mondanám, hogy túl nagy, ha az feszes, izmos. Cuki tud lenni a formás fokhagyma fenék is, de azért nekem inkább a kerekebb formák tetszenek. Egyébként hiúságon túl, létezik az izmos, erős popsinak egészségvédelmi előnye is. Sokan nem tudják, de az egészséges gerinc alapfeltétele nem csak az erős törzsizom. Az ágyéki gerincszakaszt védelmezzük, ha popsit erősítünk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X