Főoldal > MOZGÁS > Ha jógázni támad kedved…

Ha jógázni támad kedved…

jógawellness
0

Írta:

A kételyeket szeretnénk most eloszlatni, és néhány tanácsot adni azoknak, akik régóta vágyakoznak egy jógaóra után!Szerencsére túl sok minden nem kell ahhoz, hogy jógázzunk. Vannak azonban jó tanácsok, melyeket érdemes ismerni és megfogadni. Lélekben is készülj fel! Mindig készülj fel a jógázásra. Lelkileg is. Ez nem annyit jelent csupán, hogy már órára menet próbálj ráhangolódni […]

A kételyeket szeretnénk most eloszlatni, és néhány tanácsot adni azoknak, akik régóta vágyakoznak egy jógaóra után!Szerencsére túl sok minden nem kell ahhoz, hogy jógázzunk. Vannak azonban jó tanácsok, melyeket érdemes ismerni és megfogadni.

Lélekben is készülj fel!
Mindig készülj fel a jógázásra. Lelkileg is. Ez nem annyit jelent csupán, hogy már órára menet próbálj ráhangolódni arra, hogy hamarosan jógázni fogsz, hanem erősen határozd el, hogy a következő hatvan-kilencven percet csakis magadra fogod szánni.

Készüljön fel gyomrod is!

0001779_1.jpg ()

Ha már reggel úgy indultál el, hogy betetted a jógás ”cuccot”, akkor jógázás előtt 1,5-2 órával már ne egyél semmi „nehezet”, vagyis olyat, ami hosszú ideig emésztődik, illetve megterhelheti a gyomrodat. A nehéz ételek miatt kellemetlen érzések törhetnek rád egy-egy jógapóz végrehajtása közben.
Vizet természetesen fogyaszthatsz, de az óra előtt fél órával már azt is csak mértékkel!

Kényelemes öltözéket viselj!
A túlzottan bő szárú rövidnadrág viselete nem javasolt, hisz a fordított testhelyzeteknél és bizonyos álló gyakorlatoknál útban lehet.
A pólód ne legyen se túl feszes, mert az kényelmetlen, sem pedig túl bő, mert akkor az ászanák többségénél akadályozhat a mozgásban. Az órák a legtöbb helyen relaxációval kezdődnek, így – bár szinte mindenhol van pokróc, amivel betakarózhatsz – érdemes egy meleg felsőrészt is magaddal vinni. A lányoknak kényelmes sportmelltartót javasolok, ha valamit mindenképpen akarnak viselni, hiszen a pózok többségénél a hagyományos melltartó kényelmetlen lehet, és ha az izmodba vág, akkor nem tudsz belelazulni a pózokba. Az ékszereket is vedd le óra előtt! Sem a nyaklánc, sem pedig az óra viselése nem igazán kényelmes, és különösen zavaró lehet a relaxációs póznál.
Mi a helyzet a zoknival, lábbelikkel? Bár sokan fáznak egy-egy óra alkalmával, és ódzkodnak a zokni levételétől, mégis azt kell mondjuk, hogy érdemes a stabilitás miatt inkább mezítláb jógázni. Nagyon sok jógapóz kivitelezésénél jelenthet akadályt, mert csúszik a szivacson és a padlószőnyegen egyaránt. Amikor olyan pózt gyakorlunk, ahol tényleg biztonságosabb mezítláb lenni, akkor levesszük, majd utána visszahúzzuk, hisz a komfortérzetünknek végig meg kell, lennie.

“Azokon a bizonyos napokon”
Természetesen menstruáció ideje alatt is jógázhatsz arra ügyelve, hogy mellőzd a fordított testhelyzetek kivitelezését. Erre az oktató – ha jelezted óra előtt a „problémát” – úgyis felhívja a figyelmet, és nem kell aggódni, hogy addig tétlenül kell figyelned, amíg a többiek befejezik. Hisz rengeteg pozíció közül választhatsz. Ilyenkor természetesen a többi pózt is csak körültekintőbben végezd. Mint tudod, a jóga a tested megismeréséről is szól, tehát előbb-utóbb teljesen biztosan tudni fogod, hogy melyek azok a pózok, amelyek jólesnek ilyenkor, és melyek azok, melyek gyakorlását olyankor érdemes mellőznöd.

Beszélj az oktatóval!

0001779_2.jpg ()

Egy másik nagyon fontos dolog, ha nem az egyik legfontosabb: merj kommunikálni az oktatóval! Hisz azért van ott, hogy a segítségedre legyen!
Bátran kérdezz tőle, akár az óra közben is. Ha valamit nem értesz, vagy valamelyik póz kivitelezésénél nehézségeid akadtak, esetleg olyan érzésed támad, amit nem tudsz hirtelen kezelni, és tudni szeretnéd, hogy pontosan miért van.
Ha a tudtodra adja, hogy a kérdéseket az óra végén várja, akkor gyakorolj türelmet. Nagy erény, de soha ne szenvedj csak azért, mert nem mersz megszólalni.

Légy türelmes önmagaddal szemben!
Mindig, minden körülmények között légy türelmes magaddal, hisz a jógapózok tökéletes kivitelezéséhez is idő kell.
A jóga nem verseny. Mindenki minden pózt csak addig tart ki, amíg neki jólesik, attól függetlenül, hogy a szomszédja, a barátja vagy barátnője úgy fest, mint aki soha nem akarja abbahagyni.
Néha körül lehet nézni, ez néha jól is jön, de ne csavargasd folyton a nyakadat, mert veszélyes, és elkalandozik a figyelmed, amit aztán nehezen tudsz ismét fókuszálni.
Tehát, csak magaddal foglalkozz! Attól a saját pózod nem lesz szebb, ha a másikat nézed vagy csodálod. Nincs a jógában összehasonlítgatás. Mindig saját magadat próbáld egy kicsit jobban megnyújtani, kilazítani, hajlékonyabbá és rugalmasabbá tenni.

Gyakorolj kitartóan!
A rendszeres gyakorlás csodákat tesz a merev, rugalmatlan testtel-gerinccel is, amellett, hogy segít a stressz oldásában, az emésztésünk javításában, a pozitív energiák áramoltatásában vagy éppen felismerésében.
Ezért gyakorolj “akár” naponta.
Érezd jól magad, állj pozitívan az új dolgokhoz is. Legyél elfogadó, türelmes és kitartó.
Ehhez kívánok mindenkinek sok erőt, energiát és kitartást sok szeretettel,

Melinda


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X