Főoldal > MOZGÁS > Készíts fel tested a terhességre!

Készíts fel tested a terhességre!

fogyókúrakismamamozgásterhesség
0

Írta: and

Készítsd fel a szervezeted! A szervezet megújítására és tisztítására egy több napos böjt vagy méregtelenítő kúra, mindenképp nagyon hasznos lehet. Akárcsak egy tavaszi nagytakarítás a lakásban, úgy szervezetünkből is célszerű, ha kitakarítjuk az összes olyan salakanyagot, amelyek gátjai lehetnek egy új élet megfoganásának. A fogantatás előtt azok lennének a hasznos mozgásformák, amelyek általánosan átmozgatnak, de […]

Készítsd fel a szervezeted!
A szervezet megújítására és tisztítására egy több napos böjt vagy méregtelenítő kúra, mindenképp nagyon hasznos lehet. Akárcsak egy tavaszi nagytakarítás a lakásban, úgy szervezetünkből is célszerű, ha kitakarítjuk az összes olyan salakanyagot, amelyek gátjai lehetnek egy új élet megfoganásának.
A fogantatás előtt azok lennének a hasznos mozgásformák, amelyek általánosan átmozgatnak, de nem megterhelők (pl. az úszás és a jóga)! Úszás csak zárt méhszáj esetén javasolt! De minden olyan mozgásforma, mely a nő testfelépítésének és lelki beállítottságának megfelel, az végezhető, hiszen a kedvelt sportmozgás végzése által létrejön az a fizikai és szellemi egyensúly, amely segít a babatervezésben és a kiegyensúlyozott testi-lelki ráhangoltságban.

Fizikális kondíciónk szempontjából kiemelten fontos foglakoznunk a törzsizmokkal, valamint a medencefenék izmaival.

Hát- és törzsizmok karbantartása

0002814_1.jpg ()

A testtömeg gyarapodásával különösen a törzs izmait fogjuk igénybe venni. A mély hát- és hasizmok felkészítése nagyon fontos a gerinc védelme szempontjából, hogy elkerüljük az esetleges hát- derék fájdalmakat a baba kihordása során. A gerinctréning, mint preventív mozgásforma, csoportos órákon is igénybe vehető és tökéletesen megfelel a hát edzésére. Ezen az órán edződnek azok az izmok is, melyek felelősek a gerinc természetes görbületeinek megtartásáért.

Hasizmaink kiemelt szerepe
A hasizmok erősítésére szintén a fogantatás előtti időszakban kell figyelmet fordítani, hisz ezek az izmok kiemelt fontosságúak lesznek a has megnövekvő kerülete miatt, valamint a szülés folyamatában is aktívan részt vállalnak –különösen a kitolási szakaszban- ugyanakkor a várandóság alatt tilosak a kismamák számára.

Milyen mozgásformát válassz?
A jóga, a Pilates mozgásanyaga tökéletesen megvalósítja ezen célok elérését. Ezen gyakorlatoknál fontos a napi odafigyelt gyakorlás. Mindkét mozgás kínál lehetőséget arra, hogy megváltozott, speciális adottságokkal is végezhetők legyen később is, a már gyermekét váró nőnek. Így a már ismert gyakorlatok, szakember által módosított variációi folytathatók lesznek a  várandóság időszakában is.

Az intimtorna is segít a felkészülésben
A várandós hónapokban kiemelt jelentőséget kapnak a medencealapi izmok, melyek fokozott terhelésnek vannak kitéve. A felülről ránehezedő nyomást kell megtartaniuk, szüléskor pedig rugalmasan elengedniük a babát.

A gátizmokat fejlesztő gyakorlatok mindennapos végzése a kismamák szülésre felkészítése mellett az alhas védelmét is szolgálja. A gát izmait javasolt ráhangolni arra a fizikai változásra, ami a kitolási szakaszban történik. Ennek érdekében minél hamarabb érdemes elkezdeni a tornát, és egészen a szülés napjáig érdemes gyakorolni. Minél erősebb és irányíthatóbb egy izom, annál jobban képes sérülés nélkül nyúlni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X