Főoldal > MOZGÁS > A hatékony edzés alapjai

A hatékony edzés alapjai

edzéssporttestmozgás
0

Írta: and

De valóban azért nem változtatsz, mert tényleg nem érsz rá, vagy mert nem tudod igazán pontosan, hogyan is gondolkozz a sportról, a testmozgásról? Hasonlóan a focihoz, vagy a politikához, mások magánéletéhez, ezen a téren is tudni vélünk tényeket, látni vélünk összefüggéseket. „Egyszerű” a történet: „ha nem eszem fogyom, ha súlyzózom, akkor pedig hatalmas izmaim lesznek. Éhezni nem […]

De valóban azért nem változtatsz, mert tényleg nem érsz rá, vagy mert nem tudod igazán pontosan, hogyan is gondolkozz a sportról, a testmozgásról? Hasonlóan a focihoz, vagy a politikához, mások magánéletéhez, ezen a téren is tudni vélünk tényeket, látni vélünk összefüggéseket.
„Egyszerű” a történet: „ha nem eszem fogyom, ha súlyzózom, akkor pedig hatalmas izmaim lesznek. Éhezni nem szeretek, tehát hagyjuk ezt a kérdést, nagy izmokra nincs szükségem, tehát ezzel meg aztán valóban nem akarok foglalkozni. Inkább maradjon minden ugyanúgy!”

Ha viszont elfogadod a tényt, hogy ennél azért több van a „sporttudományban”, akkor járjuk végig együtt a megfelelő lépéseket a szakember fejével gondolkozva.

Határozd meg az elérni kívánt célokat! Ezek általában a következők:

– Lefutnám a maraton
- Lennék erőemelő bajnok
– Szeretnék egy harmonikus, egészséges testalkatot
– Egy-egy izomcsoport fejletlenebb, ezeket formálnám

Az első és második esetben tudnod kell, hogy egyszerre nem teljesülhet mindkettő, hiszen egyik edzésmódszerei gyengítik a másik eredményeit. Az állóképességi edzés lehetetlenné teszi a kimagasló erőszint növekedést, a túlzott izomtömeg pedig gátolja a jó futóteljesítményt. Viszont ha egy egészséges, harmonikus testalkatot szeretnél, akkor a legjobb választás ezek ötvözete.

Általában a súlyfelesleggel van problémánk, ezt szeretnénk leégetni. De tudod vajon, hogy ez a folyamat hol megy végbe? Az izmokban! Tehát ha erőedzésekkel karban tartod izmaidat (nem túlfejlesztve őket), akkor sokkal hatékonyabban használhatod el felesleges zsírsejtjeidet is. Arról nem is beszélve, hogy a nap egészében is több kalóriát fogsz felhasználni. Kb.50-50%-ban végezve állóképességi és erőedzéseket nagyban növelheted programod hatékonyságát!

  • Ne akarj hirtelen túl sokat! Mielőtt összetett edzéstervet kezdenél követni, adj magadnak 4-12 hetet az alapozásra. Ebben az időszakban figyelj a gyakorlatok helyes elsajátítására, izomzatunk, szervezetünk előkészítésére.
  • Változtass a gyakorlatsorokon! Akár állóképességi, akár erősítő edzést végzel, úgy vagy a leghatékonyabb, ha 4-6 hetente beillesztesz új gyakorlatokat is a programodba. Egyrészt folyamatos kihívás elé állítod így szervezetedet, másrészt a monotóniát is elkerülheted így.
  • Változtass a gyakorlatok sorrendjén! Kezdheted a végéről, így nem mindig ugyanannál az izomcsoportnál leszel a legenergikusabbak. Vagy végezhetsz felváltva két ellenkező izomcsoportra ható gyakorlatot.
  • Kapjanak több sorozatot a kiemelt izmok! Tested nem minden része igényel ugyanannyi munkát. Ami elmaradt, azt be kell hozni, ami már jó, arra nem kell időt fecsérelni.
  • Variáld a pihenőidőket! A fejlődés nagyban függ a pihenéstől. Mennyi telik el két edzés, vagy két gyakorlat között, az befolyásolni fogja fáradtságérzetedet. Néha ez az idő legyen hosszabb, néha rövidebb, de soha ne attól függjön, hogy éppen mennyire érdekes a téma amit elkezdtél a melletted edzővel…
  • Vezess edzésnaplót! Kísérd figyelemmel fejlődésedet! Látva a leírt eredményeket motivált maradhatsz, meggyőződhetsz addigi teljesítményedről.
  • Legyél rugalmas! Nem mindig leszel ugyanolyan (testi, vagy lelki) állapotban az edzéshez. Készülj fel a változtatásra! Ha nincs kedved futni, evezhetsz, vagy kerékpározhatsz is, akár gyengébb intenzitáson is a tervezetthez képest. Vagy lehet, hogy aznap éppen egy jóga óra fog segíteni ellazulni. Sajátíts el minél több mozgásformát, hogy válogathass.
  • A rendszeresség a fontos!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X