Főoldal > MOZGÁS > Valamit mozogni kéne!

Valamit mozogni kéne!

fogyókúramozgássport
0

Írta: and

Az utcán néha elszáguld melletted egy kerékpáros vagy egy futó…Fantáziában Téged is elkap a lendület…Végül lebeszéled magad, a sport egyáltalán nem a Te világod…Pedig: „Valamit mozogni kéne!” Egész nap ülő munkát végzel. Aztán csüccs az autóba. Gyerekeket összeszedni és irány haza. Játék, lecke átnézés, vacsora, fürdetés, mese, altatás…Csak most érzed, mennyire „elmacskásodtak” az izmaid, kötöttek. […]

Az utcán néha elszáguld melletted egy kerékpáros vagy egy futó…Fantáziában Téged is elkap a lendület…Végül lebeszéled magad, a sport egyáltalán nem a Te világod…Pedig: „Valamit mozogni kéne!”

Egész nap ülő munkát végzel. Aztán csüccs az autóba. Gyerekeket összeszedni és irány haza. Játék, lecke átnézés, vacsora, fürdetés, mese, altatás…Csak most érzed, mennyire „elmacskásodtak” az izmaid, kötöttek. A ruhád is feszül, megint ez a kellemetlen érzés, a hastájékon… „Valamit mozogni kéne!”

Sokan írtok nekünk a sport, testmozgás helyét-idejét latolgatva életetekben. Egyesek biztatást várnak. Mások arra kérnek, csak testmozgást ne javasoljak számukra: „sosem sportoltak” és/vagy „nem fér bele az életükbe”.
Ebben az írásban összegyűjtöttem számodra a sport, az aktív mozgás lehetséges hozadékait, „ajándékait” életünkben. Olyan céllal tettem ezt, hogy mérleget készíthess arról, hogy vajon érdemes-e időt szakítani a testmozgásra a hétköznapok rohanásában, amikor úgy tűnik, semmire nincs idő. Érdemes-e egy új, Tőled pillanatnyilag teljesen távol álló tevékenységbe belevágnod?

A testmozgás, aktív élet jótékony hatásait most nem amolyan „tudományos” szemmel, inkább saját tapasztalataim tükrében szeretném Neked elmesélni.
Nekem például egyáltalán nincs sportoló „múltam”, bár a többi családtagom mind sportolt vagy sportol. Sőt, második gyermekem születése után, 33 évesen fedeztem fel magamnak újra a testmozgás örömét. Korábban, ha tornáról hallottam mindig a rossz emlékű iskolai testnevelésórák jutottak eszembe…és a vívás, amit kiskamasz koromban feladtam.

Kezdjük hát az elején. Mire felnőtt éveinket elérjük, mozgás-repertoárunk egészen beszűkül. Még az olyan természetes mozgásformák, mint a gyaloglás, futás, ugrálás is háttérbe szorulnak. Ellenben nagyon sokat terheljük egyoldalúan izomzatunkat az üléssel, görnyedéssel stb. Erre különböző izomfájdalmaink figyelmeztetnek.
Mi, nők igazán képesek vagyunk mozdulataink lendületének beszűkítésére, mindenféle kényszeredett testtartások felvételére, magas sarkú cipőinkben tipegve vagy az elegáns ülés érdekében gerincünket kitekerve.

  • Az aktív mozgás lazítja izmaidat, harmonizálja mozdulataidat. A testmozgás „helyre teszi” a hétköznapokban egyoldalúan terhelt izmokat, szép tartást eredményez.
  • Nemcsak testben, de lélekben is ellazulsz. Közismert tény, hogy már 20-30 perc mozgás is elég a feszültség csökkenéshez. A testmozgás stressz csökkentő hatása idegrendszeri-hormonális szinten is igazolt. Minden mozdulat egyre távolabb visz problémáidtól…
  • Készíts számvetést, hány dolog van az életedben, amit csupán önmagadnak-önmagadért teszel.  Ha mozogsz, csak úgy, általad kitűzött elképzelés alapján, senkinek és semminek nem kell megfelelned. Tested szabadon mozog, kényelmes ruhában, megizzad, elfárad… Nincs feszengés és figyelő tekintetek. A sport lehetőséget kínál az elmélyült önmagadba tekintésre, belső békéd elérésére.
  • Közismert és tudományosan igazolt tény az intenzív testmozgás hangulatjavító hatása. A mozgás hatására olyan vegyi anyagok – endorfinok – mennyisége emelkedik az agyban, melyek az  alaphangulatot pozitívan befolyásolják.
  • Ha hajlamos vagy a nassolásra vagy gyakran túleszed magad, a sportot neked találták ki.  Aki edzeni megy, biztos, hogy előtte nem eszi degeszre magát. A mozgás stabilizálja a vércukorszintet, így utóhatásaként csökken az édesség iránti vágy és kiegyensúlyozódik a táplálkozás. A rendszeres testmozgás segíti a rendszeres étkezési szokások kialakítását. Az aktív mozgás gyorsítja az anyagcserét, javítja az emésztést. Megszűnik a hasi „diszkomfort”, puffadás érzet.
  • Tényszerűen is igazolt a testmozgás immunrendszer erősítő, méregtelenítő hatása. A mozgás javítja a tápanyagok áramlását testedben s a vérkeringés fokozódása serkenti a méreganyagok kiürülését. Az egészségesebb szervezet pedig jobban ellenáll a fertőzéseknek, illetve hamarabb gyógyul.
  • Átélheted a saját tested jobb megismerésének élményét, változik, javul testedhez való viszonyod. Ki az, aki 30-60 perces intenzív testmozgás után nem büszke arra, amire teste képes?
  • S valóban: a rendszeres mozgás hatására egy üdébb arc tekint vissza rád a tükörből. Bőröd kisimultabbá, frissebbé válik. Testtartásod javul, mozgásod harmonikusabb lesz. Testsúlyod közelít vagy eléri az ideálist. A mozgás megszépít.
  • A reggeli sport, szervezeted élettani folyamataihoz alkalmazkodva felfrissít.
  • Esti testmozgás után egy „más típusú fáradtságot” tapasztalsz meg. Jólesik a pihenés, de nem a kimerült, ólmos fáradtságot érzed, hanem „amolyan jólesőt”. Mivel szervezeted folyamatai kiegyensúlyozottak, mélyebben és nyugodtabban alszol.
  • Az átalakított életmód javítja nem csak fizikai, de szellemi teljesítményedet is. Az agyi vérkeringés javul.
  • A mozgás új színt, szórakozást visz életedbe. A napi monotóniától megszabadulva hétköznapi tevékenységeid, így a szellemi munka is termékenyebbé válik.

Igen, „Valamit mozogni kéne!” és sohasem késő elkezdeni. Aki aktív életet él, az valóban tovább marad aktív! Gyalogolj, tornázz, táncolj, fuss, biciklizz, ússz kedvedre…

Ha nehezen szánod rá magad, hogy azonnal tornázz is a fitneszteremben, látogass oda csak úgy: bóklászva, szemlélődve. Ma már a legtöbb terem kínál ingyenes próbajegyet.
Bizony, a terem közönsége nagyrészt hozzád hasonló! Kis súlyfelesleggel, nem feltétlenül márkás sportruhában izzad, liheg…és mosolyogva távozik.

Látod, semmi okod a feszengésre! „Valamit mozogni kéne!”
A sporttal töltött időt ne érezd gyermekeidtől, párodtól ellopott időnek! Cserében egy életvidámabb, energikusabb anyukát, társat kapnak személyedben! Ha mérleget készítesz, biztos lehetsz benne, hogy heti 168 órából jut 2 órád arra, ami fontos Neked!

Írd meg Nekünk, Téged mivel ajándékozott meg az aktív élet? Hogyan kezdtél sportolni?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X