Főoldal > MOZGÁS > Fejleszd a testintelligenciád!

Fejleszd a testintelligenciád!

alexander módszerfeldenkrais módszermozdulatterápiapilatestáncterápiatesintelligencia
0

Írta: and

A jövő mindenképpen azoké a mozgásformáké, amelyek már nem csak az izmainkra és az alakunkra koncentrálnak, hanem a lelkünkre is. Az alábbi módszerek között van olyan, amelyik már nálunk is elérhető, de akad olyan is, amelyik még csak külföldön újdonság. Koncentrált mozdulatterápia – Ha kimerültélA terhelésre mindannyian másképp reagálunk, de reakciónk szempontjából mellékes maga a […]

A jövő mindenképpen azoké a mozgásformáké, amelyek már nem csak az izmainkra és az alakunkra koncentrálnak, hanem a lelkünkre is. Az alábbi módszerek között van olyan, amelyik már nálunk is elérhető, de akad olyan is, amelyik még csak külföldön újdonság.

Koncentrált mozdulatterápia – Ha kimerültél

A terhelésre mindannyian másképp reagálunk, de reakciónk szempontjából mellékes maga a helyzet, csak az számít, hogy a lelkünk és az agyunk hogyan értékeli az adott eseményt. Ha folyamatosan stressz alatt és problémáktól terhelten élünk, az kimeríti az immunrendszerünket és gátolja a pihenést. Ilyenkor több lazításra lenne szükségünk, a szokásos munka elvégzéséhez pedig extra energiákra. A kifáradást leginkább az okozza, hogy a terhelés és a tehermentesítés nincs egyensúlyban egymással.
Pozitív hatásai:
A mozdulatterápia során elsajátított tudatos testérzékelés segít abban, hogy észrevegyük és megértsük a szervezet jelzéseit, a betegségeket és a más egészségügyi zavarokat is.
Az alábbi esetekben nyújt segítséget:
– A magunkkal és a másokkal való figyelmes bánásmód előmozdításában
– Szociális érzékünk és önbizalmunk növelésében
– A stresszes szituációk és emberi kapcsolataink újraértékelésében
– A magánélet és a karrier közötti egyensúly megtalálásában.
Mi történik a terápia során?
A terapeuták sokféle tárgyat használnak a foglalkozás alatt: labdákat, botokat, kendőket. A különböző anyagokkal való kapcsolat során a résztvevők új tapasztalatokra tehetnek szert, amelyek segítenek a fixált testtartások leépítésében. A terápiában saját élettörténetünk stresszreakcióit tapasztalhatjuk meg és új cselekvésmintákat próbálhatunk ki.
Sztárképviselője: Claudia Schiffer
A még mindig nagyon csinos kétgyermekes modell néhány éve talált rá a táncterápiára, majd kipróbálta a koncentrált mozdulatterápiát is. A módszer neki is segített abban, hogy megtalálja a család és a munka közötti egyensúlyt. Azt, hogy két gyerek után is remek formában van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy nyáron meztelen fotók készültek róla egy francia magazin számára.

Feldenkrais-módszer – Tudatos önismeret

0005057_1.jpg ()

A módszer kitalálója, Moshe Feldenkrais szerint beszédünket, mozgásunkat és tartásunkat az énképünk határozza meg, így a jobb testtartás mellett az egészséges énkép kialakulása és a nyitottság is a terápia egyik következménye. Feldenkrais mintegy hatszáz gyakorlatot írt le, aminek közel 1000 változata lehetséges.
Pozitív hatásai:
Nem csak gerincünket szabadítja fel, de a visszatérő izomgörcsökre, reumás betegségekre is jó, sőt, segítséget nyújthat az anorexiából és a bulimiából való kigyógyulásban is. A mozgások és érzékelések megélése, tudatosítása segíti az elfogadást és az egyéni fejlődést. Önismeretet, testtudatosságot ad, segíti a problémáinkra való nagyobb rálátást, a koncentrációt és a toleranciát is. Az óra folyamán kellemes, relaxált állapotba kerülünk.
Mi történik a terápia során?
A foglalkozások résztvevői megtanulják, hogyan ismerjék fel testtartásuk és mozdulataik hibáit, és miként legyenek úrrá ezeken. Ülés, fekvés, állás és járás közben gyakorolnak, miközben a terápia vezetője gyengéd mozdulatokkal próbálja meg elmagyarázni, hogyan változtassanak beidegződött rossz mozgás- és tartási szokásaikon. Egy-egy foglalkozás során a résztvevők egy mozdulatsort bontanak elemeire. Itt nincsenek elvárások, összehasonlítgatások, mindenki saját magán „dolgozik”.
Sztárképviselője: Renee Russo
Moshe Feldenkrais rendszeresen tanított színészeket, zenészeket, művészeket, sportolókat. A metódus elkötelezett híve a még mindig gyönyörű Renee Russo is, aki formás alakját Feldenkraisnak is köszönheti. Ezen kívül a Budokon nevű harcművészeti elemekben gazdag mozgásformát űzi szívesen, valamint rendszeresen meditál.

+3 jól bevált megoldás

Az eddigi módszereknek már hazánkban is vannak elkötelezett hívei, de még nem terjedtek el. A testintelligencia fejlesztésében az alábbi jól bejáratott módszerek is a segítségünkre lehetnek…

1. Pilates: Hatékony az izomgörcsök, a hátfájdalmak, a mozgásszegény életmód, valamint a helytelen testtartás következtében kialakult ízületi és izomfájdalmak kezelésére. A hátizom megerősítése mellett a mélyhasizmokat is erősíti, javítja a testtartást. A gyakorlatokkal a gerinc és a váll, valamint a csípő ízületei rugalmasabbá válnak. A tudatos légzés a tüdő kapacitását is növeli, ezért kitűnő az allergiában szenvedő betegnek is. Az erőnlét- és az állóképesség-javítás mellett – mivel erősíti a vázizomzatot – kitűnő ellenszere a csontritkulásnak. Az immunrendszert is erősíti.
Sztárképviselőjei: A Pilates régóta nagy népszerűségnek örvend a sztárvilágban. Elkötelezett híve például Diane Kruger és Uma Thurman.

2. Alexander-módszer: Azoknak a feszültségeknek a feloldására szolgál, amelyek életünk során felgyülemlenek bennünk. Általában nem is tudunk ezekről, amíg meg nem betegszünk. Ez a lelki- és izomfeszültség járul hozzá a szívproblémák, a hátfájás, a migrén, az ízületi gyulladások és a depresszió kialakulásához. A módszer segít a stresszoldásban, a hatékonyabb döntéshozatalban, a testi-lelki öntudat fejlesztésében, amellyel megelőzhető a kedélyhullámzás, a depresszió és a stressz okozta lelki kimerültség és önbizalomhiány.
Sztárképviselője: Annette Benning, Oscar-díjas színésznő is erre esküszik: „A jó színjáték felfed, nem pedig elfed. Ha a tested szabad, a gondolataid is szabadok. Az Alexander-technika lehetővé teszi számodra, hogy megtapasztald, milyen fizikailag szabadnak maradni, és átélni azt, amit éppen csinálsz, legyen az a színészet vagy bármi más.” A módszer híve Hillary Swank színésznő is.

3. Táncterápia: A ritmikus mozgás hatására az izmok ellazulnak, a szív és a vérkeringés aktiválódik, javul a szövetek vérellátottsága, hajlékonyabbá, kecsesebbé válunk, és javul a testtartásunk is. Táncolni pedig mindenütt lehet – otthon is.
Sztárképviselői: Nicole Kidman, Jessica Alba, akik nem csak remek alakjukat, de lelki békéjüket is a táncterápiás foglalkozásoknak köszönhetik.

Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogy milyen módszerek léteznek még testintelligenciád fejlesztésére, lapozd fel a Wellness magazin októberi számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X