Főoldal > MOZGÁS > Járj az életedért!

Járj az életedért!

érszűkületmozgássport
0

Írta:

Az alsó végtagi verőérszűkület súlyos érrendszeri betegség: Magyarországon évente közel 7000 végtag-amputációt végeznek érszűkület következtében. A kampányt a napi néhány perc rendszeres gyaloglás népszerűsítéséért indította a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, összefogva a Belgyógyászati Szakmai Kollégium Angiológiai Bizottságával, sportolókkal, olimpiai bajnokokkal és egy gyógyszergyárral karöltve. Dr. Kollár Lajos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke a […]

Az alsó végtagi verőérszűkület súlyos érrendszeri betegség: Magyarországon évente közel 7000 végtag-amputációt végeznek érszűkület következtében.

A kampányt a napi néhány perc rendszeres gyaloglás népszerűsítéséért indította a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, összefogva a Belgyógyászati Szakmai Kollégium Angiológiai Bizottságával, sportolókkal, olimpiai bajnokokkal és egy gyógyszergyárral karöltve.

0004825_1.jpg ()

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke a kampányindítón felhívta a figyelmet az önvizsgálat fontosságára, hiszen a betegség tünetei egy rendkívül egysz erű, gyorsan kitölthető teszttel azonosíthatók, a diagnózis rövid és fájdalommentes vizsgálatokkal felállítható. Kollár professzor hozzátette, hogy a betegség gyógyítására ma már korszerű terápiás lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Több kiváló sportolónk, olimpiai bajnokunk is csatlakozott a „Járj az életedért” kampányhoz, köztük Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, Pásztory Dóra, többszörös aranyérmes paralimpikon, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó és Szalay Balázs többszörös Párizs-Dakar résztvevő, tereprali-versenyző, akik a meghívott szónokokkal egyetemben, az összefogá s jeleként a helyszínen megörökítették a lábnyomukat az utókornak.  Ollier úr felhívta a figyelmet arra, hogy ez a betegség társadalmi státusztól függetlenül bárkit elérhet, éppen ezért fontos, hogy minél szélesebb körben megismerjék, s megelőzzék, hiszen az összefogás résztvevőinek közös célja nem az, hogy új betegeket találjanak, hanem hogy elkerüljék a tragédiákat.

Mi az alsó végtagi verőérszűkület?

Az alsó végtagi verőérszűkület egy olyan lappangó kór, amely a nemzetközi felmérések szerint az 50 év feletti lakosság mintegy 30%-át veszélyezteti a világon, vagyis Magyarországon is közel 1 millió embert érinthet. A betegség kialakulásához az vezet, hogy az alsó végtagok ereiben felrakódások (plakkok) keletkeznek, amelyek akadályozzák a végtagokban a vér szabad áramlását, idővel komoly szövődményeket okozva. A verőér szűkület leggyakrabban az alsó végtagokban jelentkezik, de előfordulhat a fej, karok, vese és a gyomor artériáiban is. Majdnem mindenki, akinek érszűkülete van – még lábpanaszok hiánya esetén is – kevesebbet vagy kevésbé gyorsan tud járni, mint az érszűkület megjelenése előtt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X