Főoldal > MOZGÁS > Nordic walking – Kezdd el te is!

Nordic walking – Kezdd el te is!

nordic walking
0

Írta:

Mi is az a nordic walking? Tulajdonképpen a sífutást utánzó mozdulatsorok terepen való gyakorlása, a gyaloglás és a sífutás ötvözése. A szabadban végezhető sportban a sífutáshoz hasonló mozdulatokkal haladunk előre. Kiknek ajánlott?– akik naponta hat óránál többet ülnek vagy állnak– akik naponta harminc percnél kevesebbet mozognak, és szeretnének javítani a kondíciójukon– akik túlsúlyosok– akiknek fáj […]

Mi is az a nordic walking?

Tulajdonképpen a sífutást utánzó mozdulatsorok terepen való gyakorlása, a gyaloglás és a sífutás ötvözése. A szabadban végezhető sportban a sífutáshoz hasonló mozdulatokkal haladunk előre.

Kiknek ajánlott?

– akik naponta hat óránál többet ülnek vagy állnak
– akik naponta harminc percnél kevesebbet mozognak, és szeretnének javítani a kondíciójukon
– akik túlsúlyosok
– akiknek fáj a hátuk, a válluk, a csípőjük vagy a derekuk
– kismamák is űzhetik mind a terhesség idején, mind a szülés utáni regenerációs időszakban
– azoknak is javasolt, akik szeretik a társaságot, és nem szívesen sportolnak egyedül.

Miben különbözik a sima gyaloglástól?

0006447_1.jpg ()

A hagyományos, illetve az erőgyaloglástól abban tér el, hogy nordic walking közben speciális botokat használunk, így nem csak lábainkat terheljük, hanem a felsőtestünket is megmozgatjuk.

Mire kell figyelnünk a mozgás közben?

A helyes technika kivitelezésére, ami egy idő után rögzülni fog. A tekintet előre néz, a könyökízület derékszögben hajlított, a jobb kar előrelendítését a bal láb lépése kíséri, és fordítva. Walkingolás közben ügyelni kell a gördülő talptechnikára. A járásnak két fázisát különítjük el. A támaszfázisban a talp egy része érintkezik a talajjal, a lengőfázisban viszont nem, mert ilyenkor a másik láb viseli a terhet. A támaszfázisban először a sarok ér le a talajra, majd az egész talp fokozatosan a talajon gördül. A fázis végén a bokaízület biztosítja az elrugaszkodást, tehát utoljára a lábujjak érintik a talajt. A gördülő technika nagy előnye, hogy alkalmazásával az egész talpfelület terhelés alá kerül, így a súlyerő eloszlik.

Milyen pozitív hatása van a szervezetre?

Szabadtéri sportként a friss levegőn mozgás minden előnyével megajándékozza a szervezetet. Intenzív mozgásfajtáról van szó, rendkívül hatékonyan űzi el a stresszt is. Javítja a testtartást, kifejezetten jó hatású hátfájás esetén, mivel gyakorlása közben pozitív impulzusok érik a többnyire inaktív alsó háti területeket, továbbá a nyaki részeket is, mivel a helyes mozgástechnika a csigolyák anyagcseréjét is fokozza. A hagyományos gyalogláshoz képest hatékonyabban erősíti a szívizmokat. Sőt, a nordic walking az ülő életmód által okozott másik fő problémát is segít orvosolni: a botokkal végzett stretchinggel kiválóan nyújthatóak a terhelés hatására megrövidült izmok.

Hogyan formálja az alakot?

A botok használatának köszönhetően a nordic walking a karokat is alaposan megmozgatja, emiatt a pulzusszám a sima gyaloglás során mérthez képest akár 10 százalékkal is magasabbra emelkedik. Emiatt minimum 30 százalékkal nagyobb lesz a kalóriafelhasználás. Míg a flott tempójú gyaloglásnál kb. 280 kalóriát égethetünk egy óra alatt, itt 400 kalóriával számolhatunk, tehát jóval hatékonyabb a zsírégetés. Természetesen az állóképességet is remekül fejleszti, ehhez azonban legalább hetente három alkalommal, hatvan percen át ajánlott végezni, és célszerű az intervall-módszert alkalmazni, vagyis az edzés során váltogatni a könnyebb és a nehezebb szakaszokat. Mivel a nordic walking az összizomzat 90 százalékát igénybe veszi, az izmok is jól fejlődnek, ezért a fogyás mellett az alakformálásnak is remek eszköze lehet.

Mennyire terheli meg az ízületeket?

A nordic walking ízületkímélő sport, mivel a profi botok könnyű, speciális üvegszálas karbonkeverékből készülnek, így nem terhelik a könyök és a csukló ízületeit. Míg a futás túlzottan megterheli a térdeket és a csípőt, itt a bothasználat révén az erő a térden és a csípőn kívül a kar és váll ízületeire is hat. Mivel a nordic walking során alkalmazott lábtechnikában a sarok érintkezik először a talajjal, a térd nincs teljesen nyújtva: így a fékezőerő és a felsőcomb izomzata mérsékli a térdízületre ható nyomást.

Ha szeretnél még többet megtudni a nordix walkingról lapozd fel a Wellness Magazin novemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X