Főoldal > MOZGÁS > 5 tipp a téli jókedvhez

5 tipp a téli jókedvhez

egészségfogyókúrawellness
0

Írta:

A hűvös, esős időjárás sokakat megvisel. Télen megváltozik a biológiai ritmusunk, ilyenkor több pihenésre, nyugalomra vágyunk. A kevesebb napfény miatt szervezetünk több melatonint termel, ettől fáradékonyabbak, levertebbek leszünk. Sokaknál alakul ki ilyenkor a depresszió egy speciális változata, a szezonális hangulati zavar, de a fényhiány még az egészségesek közérzetére sincs jó hatással. Hogy a téli hónapokat […]

0007242_2.jpg ()

A hűvös, esős időjárás sokakat megvisel. Télen megváltozik a biológiai ritmusunk, ilyenkor több pihenésre, nyugalomra vágyunk. A kevesebb napfény miatt szervezetünk több melatonint termel, ettől fáradékonyabbak, levertebbek leszünk. Sokaknál alakul ki ilyenkor a depresszió egy speciális változata, a szezonális hangulati zavar, de a fényhiány még az egészségesek közérzetére sincs jó hatással.

Hogy a téli hónapokat ne rosszkedvűen, begubózva töltsd – és hogy ne a csokievésbe folytsd a bánatod – öt olyan módszert ajánlunk, amelyek segítenek átvészelni a lehangoló, szürke hétköznapokat.

Táplálkozás az évszaknak megfelelően
Az őszi hónapokban szervezetünk felkészül a télre, így sokszor több ennivalót kívánunk. Mivel a vastag pulóverek alatt nem nehéz szinte észrevétlenül kigömbölyödni, a nassolnivalókkal nem árt óvatosan bánni! Bizonyos mennyiségű szénhidrátra persze elengedhetetlenül szükségünk van – ezeket főleg gabonafélékkel, rizzsel, tésztafélékkel vesszük magunkhoz. A kiegyensúlyozott étrendnek a tejtermékek, a tojás, a gomba, a hal-és húsfélék is részei. A bennük található B-vitamin a fáradtság, rosszkedv, fejfájás ellen is hatásos, a koncentrálóképességet és a hangulatot pedig a kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag ételek javtíják. A téli időszakban rendkívül fontos, hogy sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt (narancsot, grapefruitot) fogyassz – ezek a finomságok az immunrendszer erősítése mellett ugyanis közérzetedre is jótékony hatással vannak. 

Napsütés helyett fényterápia
A napsütés hiánya sokaknál nemcsak rosszkedvet, de álmatlanságot, szorongást is okoz – az ő számukra megoldást jelenthet, ez a nap sugaraira emlékeztető, polarizált fényű fényterápiás lámpa. Ha nem tudod kipróbálni ezt a módszert, tartózkodj sokat a szabad levegőn, esténként pedig gyújts minél több fényt a szobában! A lámpákkal, gyertyákkal, nemcsak a szervezeted számára szükséges fényt biztosíthatod, de megfelelő hangulatot teremthetsz egy kis esti ellazuláshoz is…   

0007242_1.jpg ()

Mozgás a hidegben is
Még ilyenkor is alkalmasak a hétvégék egy kis kirándulásra, vagy kerti munkára. Amikor az idő hűvösebbre fordul, sokkal jobban esik a szobában üldögélni, az állandó bezártság azonban egy idő után unalmassá, lehangolóvá válik – nem beszélve a tévézés közben elfogyasztott chips hatásáról… A boldogsághormonok (ún. endorfinok) termelődését már napi egy órányi tornázás is elősegíti, a reggeli kocogás és úszás pedig –bármilyen rosszul hangzik is – kiváló tréning az immunrendszered számára.  

Illatok a jó hangulatért
Az otthon töltött estéket már egy füstölővel vagy illatgyertyával is sokkal meghittebbé teheted – egyes illatanyagok pedig kifejezetten hangulatjavító hatásúak. A levendula oldja a feszültséget és csökkenti a szorongást, használhatod párologtatóként, vagy akár egy forró fürdőben is. Stresszoldó, nyugtató hatású emellett az eukaliptusz, a bergamott, a citromfű és a fahéj; a vágyfokozóként is ismert jázmin illata pedig boldogságérzetet vált ki.

A finnek ellenszere: a szauna
A szaunázás ötlete a finnektől és az oroszoktól származik – ők már évezredekkel ezelőtt felismerték, hogy a hideg egyik legjobb ellenszere a néhány órányi izzadás… A szaunázás során a tízpercenként váltogatott forró gőz és a hűtőfürdő javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszer, az izzadás ugyanakkor rengeteg méreganyagtól is megszabadít.
Heti egy-két izzasztó óra megnyugtat, és remekül oldja a stresszt is. Ha álmatlansággal küzdesz, érdemes a szaunázást a késő délutánra vagy az esti órákra időzítened – a forróságtól ellazulva ugyanis garantáltan nyugodt álmot alszol majd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X