Főoldal > MOZGÁS > Jógával a nyugodt alvásért

Jógával a nyugodt alvásért

alvásegészségjógawellness
0

Írta:

Ha este kezdesz jógázni, tapasztalhatod, hogy ilyenkor szétszórtabb a figyelmed, nehezebben mennek az összpontosítást igénylő gyakorlatok. Ez teljesen természetes, a napi teendőid ugyanis rengeteg energiát emésztettek fel. Azt is megfigyelheted azonban, hogy a tested ruganyosabb, hajlékonyabb, mint a reggeli gyakorlásnál. Igyekezz megtalálni a számodra legmegfelelőbb időpontot, gyakorolj akkor, amikor ez a te szervezeted számára a […]

0007748_1.jpg ()

Ha este kezdesz jógázni, tapasztalhatod, hogy ilyenkor szétszórtabb a figyelmed, nehezebben mennek az összpontosítást igénylő gyakorlatok. Ez teljesen természetes, a napi teendőid ugyanis rengeteg energiát emésztettek fel. Azt is megfigyelheted azonban, hogy a tested ruganyosabb, hajlékonyabb, mint a reggeli gyakorlásnál. Igyekezz megtalálni a számodra legmegfelelőbb időpontot, gyakorolj akkor, amikor ez a te szervezeted számára a leghasznosabb. Ha az esti jógázást választod, felkészítheted a tested a nyugodt, pihentető alvásra, és az energikus másnapra.

Utkatászana vagyis szék-tartás
Állj egyenes, zárt állásba, belégzésre emeld a két karod magasba, a tenyereidet érintsd egymáshoz. Kilégzésre hajlítsd be a térded, és ereszkedj mélyre, mintha egy láthatatlan székre ülnél. Lélegezz nyugodtan, tartsd ki a pózt, és időnként próbálj egyre mélyebbre ereszkedni. 10-20 másodperc után belégzésre emelkedj vissza, kilégzésre engedd a karodat is kiinduló helyzetbe. Figyeld meg, milyen érzések keletkeznek a testedben.

Gyógyító hatása:
Élénkíti az egész testet, jót tesz a szívnek, a tüdőnek, a hátizmoknak, hatékonyan formálja a láb izomzatát.

0007748_2.jpg ()

 

Kruncsászana, azaz gém-tartás
Ülj a talajra nyújtott lábakkal. Hajlítsd be a jobb lábadat, és vidd a lábfejedet hátra a jobb csípőd mellé. Hajlítsd be a bal térdedet is, és fogd meg mindkét kezeddel a bal bokádat vagy lábfejedet. Kilégzésre nyújtsd a magasba a bal lábad, és közelítsd hozzá a fejedet. Tartsd ki a pózt 5-15 másodpercig, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe. Végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Gyógyító hatása:
Megnyugtatja a testet-lelket, a gyakorlat után úgy érzed, a fárasztó nap végén újra önmagad lehetsz. Jót tesz az emésztésnek.

 

 

 

0007748_3.jpg ()

Anantászana
Helyezkedj el oldalfekvésben, hajlítsd be a könyöködet, a fejedet pedig támaszd a tenyeredbe. Hajlítsd be a felül lévő lábadat, fogd meg a lábujjadat, és így nyújtsd a lábad a magasba. Ügyelj arra, hogy az egész tested, a lábujjadtól a könyöködig egy egyenest alkosson. Az alul lévő lábfejedet feszítsd vissza. Maradj a pózban 10-20 másodpercig, majd végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.

Gyógyító hatása:
Frissíti az egész napos terheléstől elfáradt hátat, lábakat, csípőt.

0007748_4.jpg ()

Szukhászana, vagyis könnyű ülés
Helyezkedj el ülésben, a térdedet behajlítva keresztezd egymáson a két lábszárad. A térdek csípőszélességben legyenek nyitva, a lábfejek a térdek alatt helyezkedjenek el, csak a kisujjad és a külső talpéled érjen a talajra. Húzd ki magad. Egy ideig nyugtasd a tenyereidet a térdeden, és figyeld a légzésedet. Majd hajolj előre, igyekezz a kezeddel minél előrébb nyújtózni.

Gyógyító hatása:
Segít lenyugtatni a csapongó figyelmet, segít összpontosítani. Oldja a fáradt lábak feszültségét, átmozgatja a hátat. Hozzájárul az egyenes tartás elsajátításához és megőrzéséhez.

Nézz vissza!
A nyugodt alvás titka, hogy sikerüljön a helyükre tenni a napközben bennünket foglalkoztató gondolatokat, hiszen zaklatott állapotban nehezen tudunk elaludni. Éppen ezért érdemes esténként pár percet arra szánni, hogy visszagondoljunk mindazokra a tettekre, élményekre, beszélgetésekre, amelyeket a nap folyamán átéltünk. Így összegezhetjük a nap eredményeit, felismerhetjük hiányosságait, felfedezhetjük, ha bizonyos sémák szerint cselekszünk. A gondolatok rendezése helyére teheti bennünk a félreértéseket, és akár értelmet adhat a minket ért negatív dolgoknak is.

Próbáld ki a Viparita Paramasa (Visszatekintés) nevű jógagyakorlatot. Ülő vagy fekvő helyzetben csukott szemmel tudatosítsd a jelen pillanatot, majd időben visszafelé haladva kezdd el végiggondolni, mi minden történt veled aznap. Idézd fel, hol jártál, kivel találkoztál, milyen érzéseid voltak. Ne mélyedj el egy-egy dologban túl részletesen, folyamatosan haladj visszafelé az időben. Ne akard megítélni a mozid szereplőit, csak szemlélődj. Juss el az aznap reggeli felébredésig. Az egész ne tartson tovább 5, maximum 10 percnél. Rendszeres gyakorlásával kezedbe veheted saját sorsod irányítását, rálátást nyerhetsz életed eseményeire.

Még több alváskönnyítő jógagyakorlat a Wellness magazin januári számában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X