Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés, karcsúsodás? Csak hatékonyan!

Zsírégetés, karcsúsodás? Csak hatékonyan!

fogyókúratestmozgászsírégetés
0

Írta:

A zsírégetés a fogyókúrázó nők alapszókincsében talán a leggyakrabban elhangzó kifejezés. Létezik ilyen masszázs, zsírégető krémek kacsintanak ránk a drogériák polcairól, és némely eledelünket is ezzel a jelzővel illetjük. Írásunkban most a legigazibb zsírégetők, vagyis az ezen jó tulajdonsággal rendelkező mozgásformák a főszereplők. A zsírégető testmozgás  3 feltétele: A megfelelő mozgásforma kiválasztása:Ahhoz, hogy a zsírégetés […]

A zsírégetés a fogyókúrázó nők alapszókincsében talán a leggyakrabban elhangzó kifejezés. Létezik ilyen masszázs, zsírégető krémek kacsintanak ránk a drogériák polcairól, és némely eledelünket is ezzel a jelzővel illetjük. Írásunkban most a legigazibb zsírégetők, vagyis az ezen jó tulajdonsággal rendelkező mozgásformák a főszereplők.

A zsírégető testmozgás  3 feltétele:

A megfelelő mozgásforma kiválasztása:
Ahhoz, hogy a zsírégetés megvalósuljon, miközben sportruhádban izzadsz, először is aerob sportot kell választanod. Az olyan sportmozgás minősül aerobnak, amelynek során az energialeadás oxigén jelenlétében történik. Vagyis, amikor a folyamatos és egyenletes, de nem ziháló légzéssel felvett oxigén szépen eljut az izomsejtjeidhez. A légzés persze ilyenkor felgyorsul, ahogy a pulzusod is megemelkedik – de erről kicsit később, bővebben is szólunk még…  Az első lényeges feltétel tehát az aerob mozgás megválasztása!

A megfelelő ideig végzett testmozgás:
Ha megvan az aerob mozgásforma, jogosan merül fel a kérdés: vajon mennyi ideig kell ahhoz kerékpároznod, futnod vagy aerobikoznod, hogy a zsírégetés beinduljon. Nos, körülbelül 30 percnyi közepesen intenzív mozgás szükséges ahhoz, hogy tested ne a vérben lévő szőlőcukrot és a májban is elraktározott glikogént fogyassza, hanem elkezdje csökkenteni a zsírszöveteidet. A lényeg tehát: a kiválasztott testmozgást legalább 30 percig kell majd végezned!

A megfelelő pulzusszám:
A felgyorsult, de egyenletes és nem kapkodó légzésről fentebb már írtunk. A zsírégetés során nem az a fontos, hogy minél nehezebben és kapkodóbban vedd a levegőt és szinte “kiköpd” a tüdőd! Épp ellenkezőleg: úgy végezd a mozgást – a megadott, vagyis minimum 30 percnyi idő alatt -, hogy légzésed egyenletes maradjon, hisz ebben az esetben az elégetett kalória legnagyobb része a zsírraktárakból éghet, míg a túlzottan megerőltető és felettébb intenzív és kapkodó, egyenletlen légzéssel végzett mozgás során ez az arány kisebb.

Az alapokkal már tisztában vagy, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Íme, 3 hatékony zsírégető mozgásforma:

  • Kocogás
    Ha kezdő vagy füvön, földúton vagy futógépen “gyakorold” az első tízperceket. A rugalmas felület védi az ízületeket.
  • Aerobik
    Ha felszökik a pulzusod – és ezzel a lélegzetvételed is – csökkentsd a karmozgást, koncentrálj a könnyed lábmunkára, vagy gyalogolj helyben, amíg “lecsillapodik” a szíved!
  • Biciklizés
    Minden korban, minden súlycsoport abszolút győztes zsírégető, állóképességi sportja.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X