Főoldal > MOZGÁS > Szép bőrre vágysz? Jógázz!

Szép bőrre vágysz? Jógázz!

bőrápolásjógaöregedés
0

Írta: and

Néhány gyakorlat ezt fokozottan elősegíti és különösen intenzív hatásuk révén ez néhány hét gyakorlás után már látható változásokat idéz elő a bőrben is. Persze ahhoz, hogy az arc sima és letisztult legyen, nem elegendő néhány tornagyakorlat elvégzése. Mivel az arcod olyan képernyő, amin egész lelki világod kivetül, célszerű valódi belső kiegyensúlyozottságot elérni a táplálkozással, légzéssel, […]

Néhány gyakorlat ezt fokozottan elősegíti és különösen intenzív hatásuk révén ez néhány hét gyakorlás után már látható változásokat idéz elő a bőrben is. Persze ahhoz, hogy az arc sima és letisztult legyen, nem elegendő néhány tornagyakorlat elvégzése. Mivel az arcod olyan képernyő, amin egész lelki világod kivetül, célszerű valódi belső kiegyensúlyozottságot elérni a táplálkozással, légzéssel, stresszoldó tevékenységekkel, valamint a világhoz való pozitív hozzáállással.

A fordított testhelyzetek, illetve a dinamikusan végzett gyakorlatok nagyon hatékony eszközök a bőr egészségének megőrzésében. A dinamikus gyakorlatok izzasztó mozgássorokból állnak, amelyekre most nem térünk ki, de bemutatunk három olyan pozíciót, amikkel megfiatalíthatod a külsődet. Ne felejtsd, hogy semmilyen könyv vagy cikk nem helyettesíti az élő jógatanárt, aki elláthat olyan tanácsokkal, amikről magad sem tudtad, hogy szükséges lehet.

0011305_2.jpg ()

Jóga híd (Urdva dhanur ászana)
Helyezkedj el hanyattfekvésben és húzd föl a lábad a talpadra. A két talp legyen párhuzamos, a térdeid nézzenek előre. Lazítsd el a nyakadat és a karjaiddal nyújtózz a lábak felé. Ha sikerül, fogd meg a sarkadat, ha nem megy, nem kell erőltetni. A természetes légzést figyelve belégzés közben lassan emeld föl a csípődet úgy, hogy a talpadat egyenletesen a talajhoz nyomod. Végig tartsd lazán a nyakat. A talpakon és a vállakon támaszkodj. A csípőt a combizmok erejével finoman told felfelé, de közben emeld a farokcsontot is. A mellkast nyisd, és ha tudod, a szegycsontot érintsd az álladhoz. Néhány lélegzetvételnyi ideig tartsd ki a gyakorlatot és aztán kilégzés közben engedd le a csípőt. A csigolyák egyenként érjenek a talajhoz. Billentsd a csípőt! A deréktáj hamarabb érjen le, mint a keresztcsont. Kicsit pihenj, majd ismételd meg a gyakorlatot kétszer, háromszor.

0011305_1.jpg ()

Gyertya póz (Szárváng ászana)
Ez egy nagyon intenzív hatású gyakorlat, csak akkor javasoljuk, ha nincs semmilyen gerincproblémád, vagy szív- és érrendszeri betegséged. A menstruáció idején nem végezhető.
Helyezkedj el háton fekvésben, majd emeld a térdeket a homlokodra. Onnan függőlegesen felfelé nyújtva a lábakat told a sarkakat a plafon felé. Legyenek zárva a lábaid. A karokkal húzd a válladat a pozíció alá, és támaszd meg a kezekkel a lapockák vonalánál a hátat. A farokcsont felfelé mozogjon, a mellkas pedig nyitva közelítsen az állhoz. A törzsed és a lábad legyen teljesen függőleges.
Pár légzésig maradj így, majd ahogy felépítetted, lassan bontsd is le a gyakorlatot. Fontos, hogy a gyakorlat után néhány percet maradj fekvő helyzetben.

Hold tartás, vagy Sasanka ászana
Ez a gyakorlat sarokülésből indul, de ha ez nehézséget okoz, akkor nem muszáj teljesen ráülni a sarkakra. Helyezd a homlokod a talajra, majd a karod a fejed körül fektesd le.
A belégzés közben lassan emeld a csípőt és gördülj a fejed búbjára. A karokat a talajra nyomva annyi súlyt engedj csak a fej tetejére, amennyi jólesik. Ha nyakproblémáid vannak, akkor az egész súlyt a karok tartják. Domború legyen a hátad és húzd le a farokcsontot. A nyak hátulsó része függőleges, vagyis ne gördülj túl, de ne is homorítsd a nyakat. Maradj így addig, ameddig jólesik, majd lassan, kilégzés közben ereszkedj vissza. Néhányszor ismételheted!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X