Főoldal > MOZGÁS > Kalóriafaló sportok – Kombináld őket!

Kalóriafaló sportok – Kombináld őket!

biciklizésfogyókúrafutásjógamozgássport
0

Írta:

Ha futni jársz… Előnye: A rendszeres futás erősíti a szívedet, növeli kitartásodat, serkenti a vérkeringésedet és az anyagcserédet. Zsírégető hatása még a tréning után órákkal is érvényesül. Leginkább a lábakat és a feneket edzi. Hátránya: Bár a lábak izomzatát terheli, mégis hiányzik a célzott erőnléti edzés. Gyakori probléma, hogy az izomzat elfáradása miatt az edzés […]

Ha futni jársz…

Előnye: A rendszeres futás erősíti a szívedet, növeli kitartásodat, serkenti a vérkeringésedet és az anyagcserédet. Zsírégető hatása még a tréning után órákkal is érvényesül. Leginkább a lábakat és a feneket edzi.
Hátránya: Bár a lábak izomzatát terheli, mégis hiányzik a célzott erőnléti edzés. Gyakori probléma, hogy az izomzat elfáradása miatt az edzés végére az ízületek stabilitása romlik, ezzel pedig megnő a sérülésveszély.
Mivel kombináld? Egyensúlygyakorlatokkal. A koordinációt fejlesztő gyakorlatokkal célzottan erősítheted a izmokat, a bokát és a térdet.

0013832_1.jpg ()

Tanácsunk:

  • Csavarj össze egy törülközőt, állj rá az egyik lábaddal. Kissé hajlítsd be a térded, a másik lábaddal pedig rajzolj kis köröket a levegőben. Ismételd meg a másik lábbal is!
  • A fitnesztermek órakínálatában is akadnak olyan foglalkozások, ahol kiemelt szerepet kapnak a koordinációs gyakorlatok – ilyenek például a core-boardon vagy gimnasztikai labdán végezendő feladatok.

Ha rendszeresen biciklizel…

Előnye: A biciklizés fejleszti az állóképességet, javítja a kalória-felhasználást, formálja a combot és a feneket. Az edzés intenzitása jól szabályozható a tempó növelésével, illetve a hegyi menetekkel.
Hátránya: Amíg a lábizmok keményen dolgoznak, addig a hát, a váll és a karok csak tartó munkát végeznek. Sokan hajlott háttal a kormányba kapaszkodva és nyakukat megfeszítve tekernek.
Mivel kombináld? Hátizom-erősítő gyakorlatokkal.

Tanácsunk:

  • Ha hosszan tekersz, néha iktass be egy kis szünetet, mozgasd át a válladat és a nyakadat, hogy megelőzd az izommerevség kialakulását.
  • Fordíts figyelmet a hátad és a karod edzésére is, például eddz a fitneszstúdiókban található evezőpadon és dolgozz a háterősítő gépeken.
  • Otthon is végezhetsz hátizom-erősítő gyakorlatokat, nem kell hozzá más, mint két másfél literes ásványvizes palack, amelyekkel helyettesítheted a súlyzókat.

Ha erősítő edzést végzel…

Előnye: A rendszeres erőnléti edzés nemcsak az alakot formálja és a kalória-felhasználást növeli, hanem csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát is. Ügyelj arra, hogy a hét folyamán minden nagy izomcsoportod sorra kerüljön.
Hátránya: Ha csak az izmaid fejlesztésére fordítasz figyelmet, előfordulhat, hogy csökken a mozgékonyságod, izmaid a túlterhelés következtében merevvé, te pedig enerválttá válsz.
Mivel kombináld? Táncórákkal

Tanácsunk:

  • Az erőnléti edzést követően mindig fordíts figyelmet a nyújtásra!
  • A súlyzós edzések közötti napokon tökéletes kiegészítésül szolgálhat a tánc. Ez lehet egy táncos aerobikórán való részvétel, de a latin műfajokkal vagy a hip-hoppal is kedvezhetsz a testednek, mert a tánc ellazítja az izmaidat, gondoskodik ízületeid mozgékonyságáról, valamint hajlékonyabbá tesz. És akkor még szót sem ejtettünk az olyan pozitív lelki tényezőkről, mint az önbizalom és a kisugárzás növelése.

Ha teniszezel…

Előnye: A tenisz kiválóan fejleszti az állóképességet, a gyorsaságot és a koordinációs készséget.
Hátránya: Teniszezés közben a tested egyoldalú terhelésnek van kitéve, mivel mindig az egyik oldalad dolgozik kiemelten. Ez akár aszimmetrikus testtartáshoz vagy túlterhelés okozta hátproblémákhoz is vezethet. A játék közbeni gyors indulások, megállások és irányváltások pedig sérüléssel járhatnak.
Mivel kombináld? Úszással.

Tanácsunk:

  • Időnként fogd az ütőt a kevésbé gyakorlott kezedbe, és tréningezz a gyenge oldaladdal is, így harmonizálhatod a testedet.
  • Ideális kiegészítő sport lehet az úszás, amelynél a test izomzata egyenletesen terhelődik, és erősödik a hátizomzat is. Mellúszáskor figyelj ara, hogy csak belégzéshez emeld ki a fejedet a vízből.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz! 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X