Főoldal > MOZGÁS > Sportolhatok-e várandósság alatt? – A személyi edző válaszol

Sportolhatok-e várandósság alatt? – A személyi edző válaszol

sportvárandósság
0

Írta:

A várandósság hónapjai alatt sem szeretnél lemondani a sportolásról? Nem tudod, hogy milyen mozgásformát válassz, és mire figyelj, ha a babáddal együtt mozogsz? Lássuk, hogy mit tanácsol személyi edző szakértőnk, aki a terhessége alatt sem mondott le a mozgás öröméről. “Kedves Kinga! Bevallom, a különböző szakirodalmakat, internetes oldalakat olvasva kicsit összezavarodtam, hogy akkor most lehet, vagy nem […]

A várandósság hónapjai alatt sem szeretnél lemondani a sportolásról? Nem tudod, hogy milyen mozgásformát válassz, és mire figyelj, ha a babáddal együtt mozogsz? Lássuk, hogy mit tanácsol személyi edző szakértőnk, aki a terhessége alatt sem mondott le a mozgás öröméről.

“Kedves Kinga!

0015772_1.jpg ()

Bevallom, a különböző szakirodalmakat, internetes oldalakat olvasva kicsit összezavarodtam, hogy akkor most lehet, vagy nem lehet mozogni a várandósság első 12 hetében, illetve ha lehet (természetesen komplikációmentes várandósság esetén), akkor milyen sportot lehet űzni? Úgy tudom, hogy olyan sport nem ajánlott, ahol rázkódás, ugrálás, sérülésveszéllyel járó testi kontaktus van, esélyes az elesés, megcsúszás, stb., vagy oxigénhiányos állapot állhat elő. 32 éves nő vagyok, 168 cm és 58 kiló (egy komplett életmódváltásnak köszönhetően az elmúlt 2 évben 21 kilótól szabadultam meg), semmilyen betegségem nincs. Immár két éve rendszeresen mozgok, azaz heti 3-4 alkalommal két-két és fél órat sportolok (…) Eddig kardiógépeken edzettem (ellipszistréner, taposógép, futópad, summit trainer, különböző tipusú szobabiciklik), alakformáló edzésekre jártam, úsztam és súlyzós edzéseket végeztem (…). Jelenleg 6 hetes terhes vagyok és amióta tudom, hogy babát várok, egyrészt csökkentettem az edzések időtartamát, másrészt (és ez talán a legfontosabb) a mozgás intenzitását. A pulzusomat igyekszem 130-135 között tartani, ami a pulzusmérő órám segítségével könnyen megoldható. Súlyzós edzéseket, ugrálással járó mozgást már nem végzek, ezeket felváltottam úszásra. A futópadon sétálok, ellipszistrénerezek és taposógépezek kardiómozgásként, de csak a kellemes kifáradás határáig.

A kérdésem az, hogy amennyiben az orvosom nem ellenzi a sportot (mivel nincs olyan tünetem, ami miatt ellenezhetné!), akkor milyen mozgásforma, milyen gyakorisággal, milyen időtartamban javasolt a várandósság első trimeszterében? Leírná azt is, hogy a 2. és 3. trimeszterben mit lehet mozogni és mennyit?

Üdvözlettel,
Zöldbéka”

“Szia!

Azt gondolom, hogy sokunknak okoz problémát, hogy mit mozoghatunk terhesen. Én is átéltem ezt néhány évvel ezelőtt, amikor a kisfiamat vártam. Mivel én 5 éves korom óta sportolok, elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne mozogjak a várandósság alatt.

Egyeztetve kezelőorvosommal abban maradtunk, hogy mindent úgy csinálok, mint előtte, amíg az nem okoz panaszt.  

Edzésprogramom a következő volt:

  • A 7. hónapig heti 5×50 percet futottam a hegyen.
  • Súlyzóztam –  igaz sokkal kisebb súlyokkal, mint előtte.
  • Ahogy egyre nagyobb lett a hasam, maradt az úszás napi egy órában - egészen a szülés előtti napig.

Ne feledd: Nekem így esett jól, de még véletlenül se vedd követendő példának! Ha úgy mozogsz, ahogy leírtad, abból biztos nem lesz baj!

További tanácsaim:

  • Rendszeresen konzultálj az orvosoddal!
  • Figyeld a pulzusod és a tested jelzéseit. A legkissebb ” furcsa ” érzésnél (azért írom így, mert ez nem biztos, hogy fájdalomérzés lesz) azonnal állj meg!
  • Soha ne mozogj egyedül!
  • A legfontosabb, hogy egészségesen táplálkozz: kerüld a cukor és zsír fogyasztását!

Sok sikert!

Kinga”

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X