Főoldal > MOZGÁS > Csúnya a testtartásod? Jógázz!

Csúnya a testtartásod? Jógázz!

hátjóganyaktesttartásváll
0

Írta: and

A testtartás hibáiért és az abból fakadó kellemetlenségekért és betegségekért nem csak korunk mozgásszegény életmódja a felelős. Az, ahogyan tartjuk magunkat (például görbén, összehúzva), ahogy a hátunk, a vállunk, a fejünk áll, tükrözi azt is, hogy lelkileg mi zajlik bennünk. Amikor egy behúzott nyakú embernek fáj a válla, háta, nyaka, akkor az is a belső, […]

A testtartás hibáiért és az abból fakadó kellemetlenségekért és betegségekért nem csak korunk mozgásszegény életmódja a felelős. Az, ahogyan tartjuk magunkat (például görbén, összehúzva), ahogy a hátunk, a vállunk, a fejünk áll, tükrözi azt is, hogy lelkileg mi zajlik bennünk. Amikor egy behúzott nyakú embernek fáj a válla, háta, nyaka, akkor az is a belső, mentális folyamat fizikai megnyilvánulása. S ha saját magadon veszel észre ilyen tüneteket, akkor gondolkodj el azon, hogy benned milyen belső folyamatok zajlanak, amelyek végül a testtartásodban, vagy testi fájdalmakban nyilvánulnak meg. Ne feledd: amikor a testedet helyes irányba kezded fejleszteni, az hatással lesz a belső folyamatokra is! Íme, 4 tartásjavító gyakorlat!

0016838_1.jpg ()

1. Tádászana – Hegy póz
Helyezkedj el zárt lábakkal. A sarok és a nagylábujj érjenek egymáshoz, de a belső bokacsontok már nem. Figyelj arra, hogy mindkét talp egyformán nyomódjon a talajhoz. A talpakon elöl és hátul, illetve két oldalt egyenként is egyformán oszlik el a súly. Ez azt jelenti, hogy a sarok középvonalán, a nagylábujj és a kislábujj alatti talppárnán egyformán állj. Nyújtsd ki a térded, a térdkalácsot kissé emeld meg, és legyen aktív a comb. A csípőt hátrabillentjük, amitől a deréktáj megnyúlik és a has kissé megfeszül. A combokat finoman úgy csavarjuk, hogy azok enyhén egymás felé fordulnak. Fixálódik a medence. A vállakat húzd hátra és engedd le. Tárd ki a mellkast, és a mellkas közepét húzd az állad felé. A nyakat nyújtsd felfelé, a tekinteted nyíltan nézzen előre, és legyen kissé behúzva az állad. A torkod legyen laza. A fejtetőt told felfelé. A gyakorlat közben figyelj arra, hogy a tartás ne legyen túl feszes. Ha könnyednek de stabilnak érzed, akkor jó.
Miért jó ez a gyakorlat?
Ez az egyik legfontosabb alapgyakorlat a jógában. Lényegében minden gyakorlat alapja ez. Azok a mozdulatok, amelyek ebben a gyakorlatban megjelennek nagyon sok, szinte minden más gyakorlatban is ismétlődnek. Pihenteti a deréktájat. Növeli a vitalitást, tonizálja az izomzatot. Felszabadítja a mellkast, könnyíti a légzést. Javítja a koncentrációs kézséget és a testtartást. Javul az egyensúlyérzék és a testtudatosság.

0016838_2.jpg ()

2. Vírabhadrászana 1. – Hős póz 1.
Helyezkedj el terpeszállásban. Az egyik lábfej 90 fokban oldalra fordul, a másik lábat pedig úgy helyezd el a talajon, hogy a sarok távolabb legyen, mint a kislábujj. A csípő teljesen elfordul a 90 fokban elfordított láb irányába. A karokat emeld magasba és a két tenyeredet nyújtott ujjakkal párhuzamosan nyújtsd felfelé. A hátulsó lábat is nyújtsd, az elülső lábat pedig kilégzés közben hajlítsd be annyira, hogy a térd a lábfej fölé kerüljön, de ne menjen azon túlra. A hátulsó külső talpélt tartsd a talajon, és figyelj arra, hogy mindkét csípő egy magasságban legyen. A törzs függőleges, a mellkas kitárva. Folyamatos légzés közben maradj így mindaddig, amíg csak lehetséges erőltetés nélkül. Ezután belégzés közben nyújtsd az elülső lábadat és engedd le a karokat. Innen fordulj át a másik oldalra.
Miért jó ez a gyakorlat?
Ez a gyakorlat nagymértékben erősíti az önbizalmat és az akaraterőt, kitartást és lelki stabilitást eredményez, ha rendszeresen gyakorolod.

0016838_3.jpg ()

3. Vírabhadrászana 2. – Hős póz 2.
Ugyanúgy helyezkedj el, mint az előbb, de most oldalra nyisd ki a karokat és a mellkast is. Maximálisan nyújtózz két oldalra és engedd le a vállakat. Erősen nyomd a hátsó sarkat a talajba és tartsd meg az elülső térdedet a boka fölött. Amikor úgy érzed, hogy kezd nehézzé válni a gyakorlat, a belégzéssel lassan emelkedj fel, és fordulj át a másik oldalra.
Miért jó ez a gyakorlat?
Ez a gyakorlat az előzőhöz hasonlóan erősíti a lábakat, a farizmokat, a törzs tartó izmait, a vállakat és a karokat, és szintén erős önbizalomnövelő hatása van.

0016838_4.jpg ()

4. Sasanka ászana – Nyúl póz
A gyakorlatok után mindig pihenj kicsit ebben a pozícióban.
Zárd össze a térdeket vagy nyisd kényelmes vállszélességbe. Ülj le a sarkakra az ülőgumókkal. Ha nem érnek le, akkor tegyél egy párnát a sarkakra, majd lassan nyújtózz ki előre a talajon egy mély belégzéssel, azután egy hosszú kilégzéssel engedd ellazulni a testedet. Ha a homlok nem ér a talajhoz, akkor is érdemes egy párnát tenni a fej alá, hogy a pihenés teljes legyen.

Képek forrása: Profimédia, Padma jógastúdió


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X