Főoldal > MOZGÁS > Tiltott jógapozíciók menstruáció és várandósság alatt? – A szakértő válaszol

Tiltott jógapozíciók menstruáció és várandósság alatt? – A szakértő válaszol

jógatestmozgás
0

Írta:

“Kedves Gyöngyi!Melyek azok az ászanák, amelyeket menstruáció alatt kihagyjak a jóga alatt? Melyeket nem szabad áldott állapotban végezni?Köszönettel: Okale” Kedves Okale!Az évek alatt sok tanítóval beszéltem erről a témáról, és nagyon különbüzőek a tanítások. Vannak indiai iskolák ahol azt tanítják, hogy semmi különbséget nem kell tenni a gyakorlásban, és vannak iskolák ahol azt mondják, hogy […]

0017304_1.jpg ()

“Kedves Gyöngyi!
Melyek azok az ászanák, amelyeket menstruáció alatt kihagyjak a jóga alatt? Melyeket nem szabad áldott állapotban végezni?
Köszönettel: Okale”

Kedves Okale!
Az évek alatt sok tanítóval beszéltem erről a témáról, és nagyon különbüzőek a tanítások. Vannak indiai iskolák ahol azt tanítják, hogy semmi különbséget nem kell tenni a gyakorlásban, és vannak iskolák ahol azt mondják, hogy gyakorlatilag nem kell ászanázni menstruáció alatt. Elég az alatt a pár nap alatt relaxálni és légzőgyakorlatokat végezni. Mégis van néhány ászana, amelyik segíti a menstruációs folymatokat, pl: a szupta baddhakonászana vagy a mardzsari.

Nem javasolt gyakorlatok menstruáció alatt:

  • a fordított testhelyzetek és a nagyon intenzív gyakorlatok végzése

Nem javasolt gyakorlatok várandósság alatt:

  • intenzív gerinccsavarások
  • fordított testhelyzetek
  • aktív hasizomerősítő gyakrolatok
  • aktív homorítások 

Természetesen mind ez függ attól is, hogy valaki hanyadik hétben van és, hogy mióta gyakorol jógát. Ennek függvényében vannak átmenetek a gyakrolatoknál, vagy a gyakorlatok végrehajtásának módjában.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X