Főoldal > MOZGÁS > Turbózd fel sporttal a karriered!

Turbózd fel sporttal a karriered!

karriermozgássport
0

Írta:

Szívóssá tesz Aki rendszeresen sportol már a vizsgákon is jobban teljesít, és később az élet stresszes helyzeteiben is jobban megállja a helyét. A Baseli Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint, azokat az embereket kevésbé érinti negatívan egy munkahelyi prezentálás miatt érzett lámpaláz, akik akik az előző napon sportoltak. Azok viszont sokkal érzékenyebben reagálnak egy ilyen helyzetre, akik este […]

Szívóssá tesz

Aki rendszeresen sportol már a vizsgákon is jobban teljesít, és később az élet stresszes helyzeteiben is jobban megállja a helyét. A Baseli Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint, azokat az embereket kevésbé érinti negatívan egy munkahelyi prezentálás miatt érzett lámpaláz, akik akik az előző napon sportoltak. Azok viszont sokkal érzékenyebben reagálnak egy ilyen helyzetre, akik este csak a televízió gombjait nyomogatják.
A rendszeres edzésnek további előnye, hogy mindig fitt és egészséges benyomást teszel másokra és hamarabb regenerálódsz egy idegőrlő vizsga vagy pörgősebb munkanap után.

0018218_1.jpg ()

Nem adod fel

Mindenkivel előfordul, hogy valamihez nincs kedve, nem szívesen csinálja meg a rá bízott feladatot, vagy egyszerűen elege van az egészből. A sport azonban ránevel arra, hogy ne add fel a legkisebb nehézség láttán sem, hanem összeszorított foggal gyűrd le még azt a három gyakorlatot, vagy azt a 15 métert.
A „Csak azért is!”- hatás a munkahelyi feladatok elvégzésekor is megmutatkozik, és hiszti nélkül végzed el a rád bízott munkát, ami nemcsak neked, hanem a kollégáid számára is könnyebbség.

Csapatmunkára nevel

Ha teamben dolgozol és szeretnél a sportolásból profitálni, űzz csapatjátékokat!
Ezek a játékok megtanítják, hogyan működhetsz egyszerre kétféleképpen: egyrészt ki tudsz tűnni abban, amiben a legjobb vagy, másrészt megtanulod miben nem vagy jó, és visszafogod magad, ha a csapat és az eredmény úgy kívánja.

Irigység nélkül tanulsz

Ha rossz a csapat teljesítménye, az nem egy emberen múlik, hanem mindenkién. Nehéz helyzetekben nincs helye irigységnek vagy intrikának.
Bizonyos csapatjátékok megtanítanak arra, hogyan tudtok egymás mellett állva és egymástól tanulni a játék közben, anélkül, hogy eltipornád a másikat a teljesítménye vagy a tudása miatt.

Növeli az önbizalmad

Hatalmas dózist jelent az önbizalomnak, már az is, ha a tervezettnél néhány perccel többet futsz, vagy még háromszor felemeled a súlyzót. Ha az ilyen aprócskának tűnő teljesítményváltozások rendszeresek az életedben, akkor folyamatosan van sikerélményed. Ez az érzés akkor is veled marad, amikor ki sem látszol a munkából.
Mindig csak reális célokat tűzz ki magad elé, különben elmaradhat a siker, és az nem tesz jót az önbizalmadnak.

Pszichésen erősít

A sportoló dolgozók kétszer annyit bírnak, mielőtt kimerülnének, mint nem sportoló kollégáik, mert képesek kikapcsolni. Ha rendszeresen edzel, szellemileg is jobban oda tudod tenni magad, nem uralkodik el rajtad a pánik, ha teendők végeláthatatlan sorával találod szembe magad.
De ami a legfontosabb: megtanulod azt is, hogy mindig lépésről-lépésre oldd meg a dolgokat, tudva azt, hogy mikor tarts pihenőket ahhoz, hogy ne készülj ki.

Milyen sportágat válassz?
– Röplabda, jégkorong, kosárlabda: azok számára ideális sportágak,  akik emberekkel foglalkoznak (pl: személyi asszisztens, ügyfélszolgálat, HR, PR). Ezek a munkaterületek egyszerre követelnek társas összhangot és egyéni teljesítményt.
– Hosszútávfutás, triatlon, tízpróba: Ha egy cég munkatársaként tőled is megkövetelik az ambíciót, a kiemelkedően magas teljesítményt és a jó kiállást, akkor ezek a sportágak ideálisak lehetnek számodra. Elsősorban a vezető beosztású emberek űzik őket.
– Szörf, siklóernyőzés, búvárkodás, extrém sportok: Nem a konzervatív felfogású, biztonságot kereső emberek sportjai. A kíváncsi, kalandvágyó, kockáztatásra hajlamos emberek választják ezeket a sportokat, akik általában kreatív foglalkozást űznek például a reklámiparban dolgoznak.
– Hegymászás, túrázás: A hegymászók és a túrázók arra törekednek, hogy ne kövessenek el hibákat, ezzel együtt nem riadnak meg az extrém kihívásoktól. Megtanulják beosztani az erejüket és töretlen a kitartásuk.

Ne feledd!
A profi sportolókkal szemben nem kell a munkában is folyamatosan olyan teljesítményt nyújtani, mintha világbajnokságon lennél. Elég, ha sprint helyett kényelmes „utazó sebességgel” futod le a munkanapot.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X