Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsító, stresszoldó, tartásjavító – 3 érv, hogy lóra pattanj

Karcsúsító, stresszoldó, tartásjavító – 3 érv, hogy lóra pattanj

lovaglássportszabadbanszabadidőszabadtér
0

Írta:

A lovaglás sokak szerint a legnagyszerűbb sportok egyike, hiszen nemcsak a mozgásról, hanem az ember és a ló, az ember és a természet közti kapcsolatról is szól. Bármilyen lazának és fesztelennek tűnnek is a gyakorlott lovasok, lovagolni egyáltalán nem könnyű – ám ha egyszer rákapsz az ízére, soha többé nem akarod majd abbahagyni! Ha szeretsz […]



A lovaglás sokak szerint a legnagyszerűbb sportok egyike, hiszen nemcsak a mozgásról, hanem az ember és a ló, az ember és a természet közti kapcsolatról is szól. Bármilyen lazának és fesztelennek tűnnek is a gyakorlott lovasok, lovagolni egyáltalán nem könnyű – ám ha egyszer rákapsz az ízére, soha többé nem akarod majd abbahagyni! Ha szeretsz a természetben lenni, és nem rettensz meg a komoly erőfeszítést igénylő mozgásformáktól sem, akkor próbáld ki a lovaglást! Most eláruljuk, hogy miért érdemes nyeregbe pattannod, és azt is megtudhatod, hogy hol próbálhatod ki a lovaglást!

1. Új izomcsoportokat fedezhetsz fel!

Lehet, hogy évek óta futsz, úszol, aerobikozol vagy épp súlyzós edzésekkel gyötröd magad, az első néhány órányi lovaglás után biztos, hogy eddig ismeretlen területeken érezel majd izomlázat. Ez a sport különösen hasznos, ha a belső combodat, vagy ha a gerinc tartásáért felelős izmokat szeretnéd erősíteni. Azon se lepődj meg, ha az első edzés után néhány lila folttal távozol, vagy egy kicsit fáj majd, amikor leülsz. 
Tippünk: Mivel a lovat az egész tested egyensúlyával, a vállad, a karod, a csípőd, a derekad és a lábad összhangjával kell irányítanod, a lovaglás tulajdonképpen minden porcikádat igénybe veszi. A kezdeti kellemetlenségek miatt ne veszítsd el a lelkesedésedet, mert néhány hónap intenzív lovaglás után ezek az „eldugott” izmaid is megedződnek!

2. Közelebb kerülsz a természethez

Reggeltől estig az irodában ülsz, és ha egy kis „zöldre” vágysz, akkor legfeljebb a közeli zsúfolt parkba tudsz elmenni? Mivel a lovaknak térre van szükségük, lovardát legfeljebb a város szélén, vagy egy közeli kisebb településen találhatsz – és amíg oda kijutsz, az éppen elég ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadj a mindennapi hajszából! Az állatokkal való foglalkozás bizonyítottan nyugtató és stresszűző hatású – nem véletlenül használják a lovasterápiát a magatartás- és figyelemzavaros gyerekek fejlesztésére is!
Tippünk: Ha lovagolni mész, felejtsd el a munkahelyi vagy magánéleti gondjaidat, ezek az érzékeny állatok ugyanis azonnal megérzik, ha egy ideges vagy feszült lovas ül fel rájuk! Hidd el, ha képes vagy néhány órán keresztül csak a lóra és saját magadra koncentrálni, akkor sokkal könnyebben találsz majd megoldást a lovardán kívüli problémáidra is!  

0019065_1.jpg ()

3. Önfegyelemre nevel

Ideges és szétszórt vagy mostanában, netán folyton elfelejtesz valamit? A lovaglás nemcsak a kikapcsolódásban segít, de a koncentrációdat is kimondottan fejleszti. E sport szigorú szabályrendszere évszázadok alatt alakult ki: nem mindegy például, hogy a paripa melyik oldalára állsz, és nagyon fontos, hogy hogyan kommunikálsz a vele! A lovak hihetetlenül intelligens, ám rendkívül érzékeny állatok –  nagyon óvatosnak kell lenned, mert már egyetlen rossz mozdulat is súlyos balesetekhez vezethet!
Tippünk: Az első néhány hónapban persze még nem tudsz mindenre odafigyelni: csak kövesd edződ utasításait, és figyeld, hogy mit csinálnak a többiek! Minél több dolgot tudsz majd meg a lovakról és a lovaglásról, annál inkább érezni fogod, hogy összeszedettebbé  válsz majd az élet más területein is!   

Mire lesz szükséged?

A legelső, amit be kell szerezned, egy kobak, amely megvéd balesetekteől. Fontos egy jó lovaglónadrág is: ez a teljesen testhez simuló, a térdrészénél vastagabb anyagból (vagy bőrből) varrt ruhadarab elengedhetetlen a kényelmes lovagláshoz. A nadrágod mellé érdemes minél hamarabb egy lovaglócsizmát vagy a lábszárvédőt (csepszet) vásárolnod – egy hétköznapi sportcipő nyelve ugyanis könnyen beakad a kengyelbe, ezért balesetveszélyes lehet! A többi felszerelést (pl. pálcát) a legtöbb lovasiskolában szívesen kölcsönöznek, ezért erre – ha csak hobbiszinten lovagolsz – felesleges pénz költened.  

Hol próbálhatod ki?

Szerencsére ma már szinte minden nagyobb településen van lehetőség lovaglásra: Budapest külső kerületeiben és vonzáskörzetében is több tucat lovasiskolát találhatsz. A lovarda kiválasztásakor azonban nem árt kicsit elővigyázatosnak lenned: figyelj oda, hogy a lovak barátságosak, nyugodtak, és láthatóan egészségesek legyenek, és fontos, hogy a lovasoktatót is szimpatikusnak találd!  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X