Főoldal > MOZGÁS > 4 vadiúj, különleges fitnesztrend

4 vadiúj, különleges fitnesztrend

fitneszfogyókúramozgászsírégetés
0

Írta:

1. Tree Yoga – Jóga a fán Az izzasztó Bikram jóga után az amerikaiak újabban erdőkben, parkokban végzik a gyakorlatokat, méghozzá nem is akárhogyan: fáról lógva. Az új trend kitalálója a texasi Hal Pruessner, aki fiatalkori ejtőernyős szenvedélyétől vezérelve alkotta meg a lebegés élményét nyújtó tree yogát. A jógapózokat a fához rögzítve végzik, csupán egy […]

1. Tree Yoga – Jóga a fán

Az izzasztó Bikram jóga után az amerikaiak újabban erdőkben, parkokban végzik a gyakorlatokat, méghozzá nem is akárhogyan: fáról lógva. Az új trend kitalálója a texasi Hal Pruessner, aki fiatalkori ejtőernyős szenvedélyétől vezérelve alkotta meg a lebegés élményét nyújtó tree yogát. A jógapózokat a fához rögzítve végzik, csupán egy heveder és egy csat szükséges hozzá. (Ezek hegymászóboltban beszerezhetőek). A hevederhez tartozó két hurok tartja egyensúlyban a testet, így a jógázók teljesen átadhatják magukat a súlytalanság élményének. A Tree Yoga másik előnye, hogy a nappaliból vagy a fülledt edzőteremből kiszabadulhatunk a természetbe, magunkba szívhatjuk az erdő éltető energiáit, friss oxigénnel tölthetjük fel a tüdőnket, és közben minden eddigi jógafajtánál hatékonyabban formálhatjuk a testünket. Remek stresszoldó, fokozza a hajlékonyságot, és miközben elmélyülten végezzük a gyakorlatokat, gondolatban gyermekkorunkba is visszarepülhetünk. Egy dologra érdemes odafigyelni: nem mindegy, milyen fát választunk. Fontos, hogy akár a testsúlyunk többszörösét is elbírja.

0022318_1.jpg ()

2. Cycle Yoga – Abszolút egyensúlyban

Ez a radikálisan új mozgásforma egyesíti a jóga és a spinning előnyeit. Az órák általában 10 perces jógázással kezdődnek, a résztvevők ezzel bemelegítik az izmaikat, valamint fizikailag és lelkileg is felkészülnek a következő 40 percre, amely viszont már a spinningé. Utóbbi során az energiaközpontokra, vagyis az elme és a test harmóniájára koncentrálnak, amellyel képesek fokozni a teljesítményt. Ennek következtében annyira kifárad a test, hogy az óravégi 10 perces jógablokk alatt garantált a testi-lelki ellazulás. Az elme lecsendesedik, az izmokból elszáll a feszültség. A spinningjóga (röviden Cy-Yo) tehát ötvözi a jóga lélekre és a spinning testre gyakorolt kedvező hatásait: fogyaszt, formálja az izmokat, növeli az állóképességet és nem utolsósorban pillanatok alatt elűzi a stresszt. A cél a pozitív energiák befogadása, a csakrák tudatossá tétele és kiegyensúlyozása. Ezt a mozgásformát idősebbek is kipróbálhatják, hiszen egyetlen gyakorlat sem erőlteti meg az ízületeket. Érdemes magunkévá tenni az irányzat kitalálóinak életfelfogását is, miszerint szeresd önmagad és élj szeretetteljes életet – és persze  próbáld ki a spinningjógát!    

3. Rúdtánc fitnesz – A nőiességfokozó

A rúdtáncról legtöbbünknek először a sztriptízbárok lenge öltözetű táncosnői jutnak eszünkbe. Itt azonban szó sincs füstös lokálokról, a rúdtánc fitnesz a tánc és a gimnasztika ötvözete, amelyet már nemcsak az amerikai nők űznek növekvő lelkesedéssel. Valójában sokkal több, mint puszta testformálás, egyesek az önkifejezés egyik művészi eszközének tartják. A táncosok belekapaszkodnak a rúdba és atletikus ugrásokat, csúszásokat, csavarokat végeznek, ehhez nem kis erőnlét és egyensúly szükséges. Ránézésre nem tűnik különösebben nehéznek, az első felkapaszkodás után azonban garantáltan rádöbbenünk, hogy bizony némi kar-, has – és combizomzat nem árt hozzá. Ezért eleinte ajánlott edzővel gyakorolni, aki megmutatja az alapfogásokat. A kezdő szint az egyes, de kellő ügyességgel és gyakorlással az ötödik, azaz a profi szintet is elérhetjük. Világszerte számos rúdtánc versenyt rendeznek, sőt, elképzelhető, hogy hamarosan ezt az egyre népszerűbb mozgásformát sportággá fejlesztik. Persze nem kell, hogy szakavatott rúdtáncosokká váljunk, előnyeit akkor is élvezhetjük, ha csupán hobbiból űzzük. Amellett, hogy erősödik a felsőtestünk, valamint a has- és lábizmaink, megnő az önbizalmunk, nőiesebbnek és szexisebbnek érezhetjük magunkat. Ha pedig párunk jelenlétében gyakorlunk, csak fokozzuk a jótékony hatásokat.  

4. Indo Board Balance – Gördeszkázás a négy fal között

A gördeszkázás a hatvanas években indult útjára, és azóta is hódít az extrémebb sportokat kedvelők körében. Ennek mintájára alkotta meg Hunter Joslin stabil szobai fajtáját, az Indo Board Balance névre keresztelt szobagördeszkát. Első ránézésre kimondottan mókásnak hat, ahogy valaki egy talajhoz rögzített, billegő gördeszkán egyensúlyozik, de tulajdonképpen – az alakformálás mellett – ez is a célja. Nem igényel sok gyakorlást, 10-15 perc alatt bárki megtanulhatja a deszka használatát. A legfontosabb, hogy az első próbálkozásokat vagy egy társ segítségével vagy a falnak támaszkodva végezzük, lehetőleg vastagabb padlószőnyegen. A fal az egyensúlyozásban, a szőnyeg pedig a mozdulatok koordinálásában segít. Az esetleges sérülésektől a gördeszkázáshoz hasonlóan védőfelszereléssel óvhatjuk meg magunkat. A deszka nagy felületének köszönhetően a gyakorlatok változatosságának csupán a kreativitásunk szab határt. Rendszeres gyakorlással erősödnek a csípő, a has, a fenék és a comb izmai, fejlődik az egyensúlyérzékünk. Lehet, hogy tudnak valamit a trend követői, hiszen gondoljunk csak bele, nem jobb a nappaliban vidáman gördeszkázni, mint a fülünkbe lihegő embertömegben koptatni a futópadot?

A témáról bővebben a Wellness magazin novemberi számában olvashatsz! 

Hollywoodi sportőrültek
Vajon mire képesek a hollywoodi sztárok, hogy a lehető legtökéletesebben nézzenek ki? 
– Az egyik legfanatikusabb edzésmániás Madonna, aki naponta egy órát kardiózik, majd 30 percet pilatesezik, végül 30 percen át karizom-gyakorlatokat végez személyi edzője felügyelete alatt. Emellett makrobiotikusan táplálkozik, az edzések között pedig kókusztejet iszik, hogy az energiaszintjét a maximumon tartsa.
– A tökéletes alakú Angelina Jolie rengeteg halat eszik, szójatejet iszik, hetente többször kickbox edzéseken vesz részt, búvárkodik és jógázik.
– A húszévesek üdeségét meghazudtoló Demi Moore kizárólag a személyi edzőjével hajlandó dolgozni, évente hat számjegyű összeget költ alakformálásra. Minimum hetente ötször köredzésen vesz részt, súlyokkal végez gyakorlatokat és a pilates elkötelezett híve.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X