Főoldal > MOZGÁS > Így válassz fitneszdévédét!

Így válassz fitneszdévédét!

DVDfitneszmozgászsírégetés
0

Írta: and

Az otthoni mozgás előnyei nyilvánvalók. Gombnyomásra indul a zene, a gyakorlat, és csak egy nagy levegő kell, hogy megdolgoztasd az izmaidat. A hatalmas kínálatból könnyű rálelni a legmegfelelőbb mozgásformára, és ehhez még ki sem kell kilépni az ajtón: interneten szinte mindegyik fitneszdévédé megrendelhető, házhoz kérhető. Remek választás ez azoknak, akiket feszélyez a fitnesztermek tornaruhás hangulata, […]

Az otthoni mozgás előnyei nyilvánvalók. Gombnyomásra indul a zene, a gyakorlat, és csak egy nagy levegő kell, hogy megdolgoztasd az izmaidat. A hatalmas kínálatból könnyű rálelni a legmegfelelőbb mozgásformára, és ehhez még ki sem kell kilépni az ajtón: interneten szinte mindegyik fitneszdévédé megrendelhető, házhoz kérhető. Remek választás ez azoknak, akiket feszélyez a fitnesztermek tornaruhás hangulata, a dübörgő zene, és sokallják a borsos belépőket. Persze megvannak a hátulütők is. Mivel az edző csak a képernyőn tornázik, nincs, aki rád szóljon, ha lazsálni kezdesz, ha rosszul végzed a mozdulatot. Ahogy elkezdeni is könnyebb, úgy abbahagyni is. Hamar unalmassá válhatnak a mozdulatsorok, előfordulhat, hogy túl nehéz vagy túl könnyű programot választasz, és ezért nem tudod élvezni a mozgást. Ötleteinkkel azonban kihasználhatod az otthoni mozgás örömét, és élvezheted a tévéből diktáló edző gyakorlatait.

1. Melyiket válasszam?

Az első és az egyik legfontosabb lépés a fitneszprogram kiválasztása. A kínálat elképesztő: zsírégető, alakformáló, nyújtó, rövid, hosszú, aerobik, pilates, callanetics… Az a legjobb megoldás, ha egyből többet kölcsönzöl ki, így kombinálhatod őket a hét napjain. A borítókon elolvashatod, mit érhetsz el a tornával, és kiknek ajánlják leginkább. Ha például fogyni szeretnél, akkor a zsírégető, fogyással kecsegtető mozgásforma, ha szálkás izmokra vágysz, akkor az extra szálkásító programot is tartalmazó dévédé a megoldás.

2.  Hogyan kezdjek neki?

Nagy levegővel, és az elején. Időspórolás kedvéért sose hagyd el a bemelegítést és a nyújtást, ez ugyanúgy a program része, mint a hasizomgyakorlatok. Nem kell hozzá csillogó dressz sem (de kifejezetten feldobja a hangulatot, ha normálisan felöltözöl), elég a póló-nadrág összeállítás, és érdemes mezítláb végezni a gyakorlatokat.

3. Mennyit tornázzak?

Az a lényeg, hogy egy komplett mozgássort tornázz végig. Legyen a kazettán található program akár húsz-, akár hatvanperces, biztos lehetsz abban, hogy tökéletesen fel van építve, és neked csak arra kell ügyelned, hogy pontosan végezd a mozdulatokat. Bátran keverheted a mozgásokat, végigtornázhatod az ugrálós programot, aztán választhatsz egy másikat, ahol csak a felsőtested mozgatod meg. Jó ötlet az edzésnapló – a sima napló is megteszi –, ahova beírod, hogy melyik nap melyik testrészedet dolgoztatod, és éppen zsírégetésen, alakformáláson vagy nyújtáson van a hangsúly.

0023253_1.jpg ()

4. Ha túl bonyolult, ha túl unalmas…

Előfordulhat, hogy a legkörültekintőbb választás ellenére is olyan összeállítást viszel haza, amit képtelen vagy követni. Ilyenkor az a legjobb, ha beszerzel egy másikat is (ahol az ajánlásban ott szerepel, hogy könnyen követhető mozdulatok), és kicsit gyakorolsz. Nincs új a nap alatt, a fitneszkazetták egyféle sablonra épülnek. Ha az alapokat elsajátítod, könnyedén lépsz majd a következő fokra. Előbb-utóbb biztosan ráunsz a sokadszorra is lejátszott dévédére.Arról nem is beszélve, hogy a már eleve idegesítő poénok egy idő után kifejezetten őrjítőek. Ezt kivédheted, ha lehalkítod, és a kedvenc zenédre tornázol.

5. Mikortól hat?

Természetes, hogy a dévédét el kell adni, ezért írják rá olyan könnyedén a borítóra, hogy azonnali eredményt hoz – a bátrabb előadók azt is odabiggyesztik, hogy heti  hány kiló mínuszt várhatunk a kazettától. Ezeket az információkat kezeld némi fenntartással, ugyanis a látványos eredményekhez idő kell. Legalább egy hónap intenzív (minimum heti három) edzés szükségeltetik ahhoz, hogy érezhetően javuljon az állóképességed, és erősödjenek az izmaid. Fogyást pedig úgy érhetsz el, ha a mozgás mellett odafigyelsz a táplálkozásodra is. Az igazi változáshoz azonban fél-egy évnyi kemény munka kell.

6. Kezdőt vagy haladót?

Ha egy programból kezdőt és haladót is kínálnak, annak alapján próbálj dönteni, hogy az elmúlt fél évben mennyit mozogtál. Ha rendszeresen (minimum heti kétszer) tornáztál, csak akkor válaszd a haladót. Ha nagyon elfáradsz, ha a torna túlságosan magasra emeli a pulzusszámodat, akkor lépj vissza egy szintet.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin januári számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X