Főoldal > MOZGÁS > Fuss okosan – szakértői szemmel

Fuss okosan – szakértői szemmel

futásmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Komoly feladat a 15-20 km-es szakasz teljesítése, nem is beszélve a maratoni távról. Vajon hogy érdemes felkészülni egy ilyen megerőltető megmérettetésre? Jürgen Scharhag német sportorvos kiegyensúlyozott terhelésre alapuló felkészülést javasol. A maratoni, félmaratoni táv lefutására tudatosan célszerű készülni, mert egy ilyen terhelés nagyon igénybe veszi a szervezetet – vallja Scharhag professzor. Akik nincsenek jó edzettségi […]

Komoly feladat a 15-20 km-es szakasz teljesítése, nem is beszélve a maratoni távról. Vajon hogy érdemes felkészülni egy ilyen megerőltető megmérettetésre?

Jürgen Scharhag német sportorvos kiegyensúlyozott terhelésre alapuló felkészülést javasol. A maratoni, félmaratoni táv lefutására tudatosan célszerű készülni, mert egy ilyen terhelés nagyon igénybe veszi a szervezetet – vallja Scharhag professzor.

Akik nincsenek jó edzettségi állapotban és nem rendszeresen sportolnak, azoknak egy év felkészülési időt javasol a szakember. Ha jó kondícióban vagy, minimum 3-4 hónapot érdemes keményen edzened, hogy sikeresen indulhass a távon.

A maratoni futás szervezetre gyakorolt terhelését sajnos sokan alábecsülik. Az idősebb atlétáknál a sportolás közben bekövetkezett hírtelen szívhalál az esetek 80 százalékban  szívinfarktusra vezethető vissza – állítja a szakember. Éppen ezért az idősebb futóknak fokozottan kell figyelniük magukra. Minél idősebb valaki, hirtelen terhelés esetén annál nagyobb a kockázata a szív- és keringési rendszer megbetegedésének – állítja a professzor. Ha nem készülsz fel megfelelően, nagy árat fizethetsz: komoly ízületi, izom és ínszalag problémák is előfordulhatnak.

A professzor tanácsa: mielőtt hosszabb táv lefutására vállalkoznál, fontos, hogy a felkészülési időszak előtt alaposan vizsgáltasd ki magad sportorvossal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X