Főoldal > MOZGÁS > Ez a 4 leggyakoribb edzéshiba

Ez a 4 leggyakoribb edzéshiba

bemelegítésedzéshibafolyadékfogyasztásmozgásforma
0

Írta: and

1. Nyújtasz edzés előtt Mozgás előtt bemelegítésre van szükség, nem ezért koncentrálj arra, hogy felkészítsd az izmaidat az őket érő terhelésre. A bemelegítés során lazulnak az izomszövetek, beindul a vérellátásuk, és ez csökkenti a sérülésveszélyt. Szánj mindig időt a bemelegítésre, ha sürget az idő, akkor is melegíts, és inkább legyen 5 perccel rövidebb az edzésed, […]

1. Nyújtasz edzés előtt

Mozgás előtt bemelegítésre van szükség, nem ezért koncentrálj arra, hogy felkészítsd az izmaidat az őket érő terhelésre. A bemelegítés során lazulnak az izomszövetek, beindul a vérellátásuk, és ez csökkenti a sérülésveszélyt. Szánj mindig időt a bemelegítésre, ha sürget az idő, akkor is melegíts, és inkább legyen 5 perccel rövidebb az edzésed, minthogy a hideg izmok miatt megsérülj.

Wellness Cafe tipp:
Legalább 20 percet szánj a tested átmozgatására, mielőtt nekiállnál a tényleges edzésnek. Figyelj a végtagok, a nyak, a derék, a csípő rendes bemelegítésére.

2. Túlzásba viszed az edzést

edzeshiba2.jpg ()Ahhoz, hogy a tested csúcsformába kerüljön, bizony pihenésre is szükség van. Ezért jobb, ha nem edzel minden nap, hanem 2-3 edzésnap után beiktatsz egy szabadnapot. A tested ilyenkor hasznosítja az elvégzett edzésmunkát, az izmaid pedig regenerálódnak, és fel tudnak készülni a következő edzésre.

Wellness Cafe tipp:
Állíts össze magadnak edzéstervet, amely biztosítja a rendszerességet, illetve a megfelelő pihenőidőt is. Bátran kérd edző segítségét, ha bizonytalan vagy, mikor és hogyan kellene edzened.

3. Rossz edzést választasz

Ha fájnak a térdeid, és te mégis futással tartod formában magad, akkor épp az ellenkezőjét éred el, annak, amit szeretnél, mert nem fogod élvezni a mozgás, és a tested sem úgy fejlődik, ahogyan elképzelted. Találd meg a hozzád illő mozgásformát, amelyet élvezel, nem okoz fájdalmat, és olyan hatással van rád, amilyet szeretnél. Így fejlődni is fogsz, és a sérülések is elkerülhetnek.

Wellness Cafe tipp:
Szánd rá az időt a megfelelő mozgásforma megtalálására, próbálj ki több mozgásformát, ne ragaszkodj az eredeti elképzeléseidhez.

4. Nem iszol eleget

A szervezet egészséges működéséhez naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztani, ha pedig sportolsz, ez a mennyiség ennél is több kell legyen. A hidratáltság ugyanis nagyban hozzájárul az edzésmunka minőségéhez, a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás segít a jobb eredmények elérésében. A test mozgás közben folyadékot és kalóriát veszít, ha eleve „üresen” kezdesz sportolni, hamar kidőlsz majd. Épp ezért edzésnapokon fokozottan figyelj a folyadékbevitelre, valamint fogyassz elegendő energiát adó táplálékot.

Wellness Cafe tipp:
Edzés előtt kortyolj el legalább fél liter vizet, edzés közben is legyen nálad folyadék, sportolás után pedig igyál meg egy izotóniás italt, amely pótolja a mozgás során a szervezetből kiürült ásványi anyagokat és nyomelemeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X