Főoldal > MOZGÁS > 5 kérdés az edzés közben elkövethető hibákról

5 kérdés az edzés közben elkövethető hibákról

edzésétkezésétrendhiba
0

Írta: and

1. Érdemes minden sót kizárni az étkezésedből? Ha gyakran sportolsz, sokat iszol és rengeteget izzadsz, jelentős mennyiségű só távozik a testedből. Manapság az egészséges táplálkozást sokszor összetévesztik a sószegény táplálkozással, viszont ez a te esetedben különösen nem ajánlott. Ha nem használsz sót az étkezéseid során, felborulhat a szervezetedben bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek egyensúlya, ami […]

1. Érdemes minden sót kizárni az étkezésedből?

Ha gyakran sportolsz, sokat iszol és rengeteget izzadsz, jelentős mennyiségű só távozik a testedből. Manapság az egészséges táplálkozást sokszor összetévesztik a sószegény táplálkozással, viszont ez a te esetedben különösen nem ajánlott. Ha nem használsz sót az étkezéseid során, felborulhat a szervezetedben bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek egyensúlya, ami komoly problémákat okozhat. A testednek ugyanis szüksége van nátriumra a megfelelő működéshez.

Tihanyi András dietetikus tippje:
Az erőteljesen sószegény étrend hatására a szervezet hormonális úton törekszik a fokozott sóvisszatartásra, így ezt a hatást többé-kevésbé ki tudja védeni. Ha napi több órát sportolsz, vagy fizikai munkát végzel, és mellette kifejezetten sószegényen táplálkozol, szomjadat pedig ásványvízzel, csapvízzel oltod, az viszont már agyödémát, majd halált okozhat. Hasonló hatású lehet, ha pár órán belül fogyasztasz el 4-5-6 liter folyadékot – ha ez nem sportolás közben történik, akkor a vér felhígulhat, hiponatrémia alakulhat ki, és az életünk is veszélybe kerülhet. Aktív életet élő embernek legfeljebb az ételek utánsózását javasolt kerülnie, nem a sótartalmú ételeket, italokat.

2. Mi történik, ha túl sok savasító ételt eszel?

Optimális esetben szervezetünk enyhén lúgos, azonban bizonyos élelmiszerek hatására a szervezetünk sav-bázis egyensúlya savas irányba tolódhat. Nemcsak a cukor, a fehér liszt, a tejtermékek és húsok felelősek ezért a folyamatért, hanem bizonyos ételek és italok kombinációja sem tesz jót a testünknek. Az elsavasodás következtében a szervezetünk védelme meggyengül, így jobban ki vagyunk téve a különféle betegségeknek is.

Tihanyi András dietetikus tippje:
A savasodás valós veszélyei elhanyagolhatóak, ez egy anyagi okokból túlzottan felkapott téma. Szervezetünk normál körülmények között soha sem tud nagyon „lúgos” vagy „elsavasodott” lenni, ehhez durva beavatkozás szükséges, ami étrendi úton nehezen elérhető. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás egészségessége miatt nem elhanyagolható, a jól összeállított „lúgosító” étrend akár egészséges is lehet – rosszul összeállítva persze árthat is. Az elfogadottnak tekintett savasító-lúgosító besorolások helyett érdemes valóban orvosi méréseken alapuló táblázatot beszerezni, ha erre a kérdésre oda szeretnénk figyelni.

3. Árthat, ha túl sokat rágózol?

Sok nő megállás nélkül rágózik a nap folyamán, hogy ezzel megőrizze a friss leheletét, azonban ez a módszer farkaséhséghez is vezethet.

Tihanyi András dietetikus tippje:
Jó, ha mindig van nálunk valamilyen egészséges harapnivaló, például gyümölcs, ropogós zöldségek, saláták, fehérjeszeletek az erős éhségérzet leküzdésére. A túlzásba vitt rágózás másik veszélye a cukorral készült rágóknál a fogak károsodása, cukormentes rágóknál pedig az édesítőszer által okozott hasmenés!

4. Bajod lehet abból, ha autodidakta módon edzel?

Főleg a konditermi edzések során okozhat problémát, ha nem megfelelően használod a gépeket. Érdemes éppen ezért személyi edző segítségét kérni legalább az első néhány alkalom során, valamint akkor is, ha új gyakorlatokkal szeretnéd színesíteni a repertoárodat. Ha túl nagy súlyokkal dolgozol, vagy szabálytalanul hajtod végre a gyakorlatokat, komoly sérülésveszélynek teheted ki magad.

Lugosi Dóra személyi edző tippje:
A konditeremben az emberek hajlamosak azt hinni, hogy maguktól is tudnak edzeni, azonban eleinte ez a mozgásforma is megköveteli a szakszerű felügyeletet, érdemes ezért az elején több energiát fordítani a technikák elsajátítására, és edzővel edzeni. A kitűzött céltól függően a személyi edző készít egy hosszú távú edzéstervet, és megmutatja a gyakorlatok helyes végrehajtását. A kezdetekkor, és minden új gyakorlatsornál érdemes legalább 5-10 órát személyi edző segítségével edzeni.

5. Mi történik, ha a kitűzött célok túl távol állnak a valóságtól?

Minden nap edzel, előfordul, hogy több edzést is beiktatsz egy nap? Fontos, hogy betartsd a fokozatosság elvét. Ha irreális célokat tűzöl ki magad elé, gyorsan elveheti a kedvedet az edzésektől, ha nem a tervezett ütemben haladsz. Ha egy hónap alatt akarsz felkészülni a maratonra, vagy pár hét alatt szeretnéd szálkásítani a testedet, akkor minden bizonnyal nem fogsz sikerrel járni.

Lugosi Dóra személyi edző tippje:
Az, hogy ki mit szeretne elérni, nem mindig van szinkronban az adottságaival és a képességeivel. A személyi edző kialakít egy többlépcsős edzőtervet, aminek a segítségével hosszabb távon el lehet érni a kitűzött célt. Ehhez azonban sok energiára és időráfordításra van szükség. Minden edzésnél fontos a kitartás és a rendszeresség. A hirtelen fellángolás, a türelmetlenség, a túl gyors eredmény vágya ugyanis a sikerek hiányában lehangolhatják az embert. Ahogy a fogyásban is csak az életmódváltás, úgy az edzésben is csak a hosszú távú, rendszeres munka hozza meg a várt eredményt. Tudatosan figyelemmel kell kísérnünk a testünk változásait, és az edzéseinket a kitűzött cél szerint kell összehangolnunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X