Főoldal > MOZGÁS > Próbáld ki a triatlont!

Próbáld ki a triatlont!

futáskerékpározásmozgássporttriatlonúszás
0

Írta: and

A triatlon nem korfüggő A viszonylag fiatal, ám napjainkban rendkívül népszerű és összetett sportág 2000 óta olimpiai versenyszám, ami egyesíti az úszást, a kerékpározást és a futást.  E három sportágat a versenyzőknek megállás és pihenés nélkül kell teljesítenie, és a versenyidőbe az átöltözés is beleszámít. Ma már a triatlon család olyan rokon változatai is elterjedtek, […]

A triatlon nem korfüggő

A viszonylag fiatal, ám napjainkban rendkívül népszerű és összetett sportág 2000 óta olimpiai versenyszám, ami egyesíti az úszást, a kerékpározást és a futást.  E három sportágat a versenyzőknek megállás és pihenés nélkül kell teljesítenie, és a versenyidőbe az átöltözés is beleszámít. Ma már a triatlon család olyan rokon változatai is elterjedtek, mint a duatlon, az aquatlon, a téli triatlon, a terep- vagy az ultratriatlon. A triatlon fő előnye, hogy komplexebb terhelést ad, mintha külön-külön űznéd a háromféle sportot, változatosabb, élvezetesebb mozgásra nyújt lehetőséget, és bármikor, bárhol elkezdheted.

Fejleszd az erőállóképességedet

A triatlon, mivel többféle sportágat foglal magában és jellegében egyenletes iramú terhelésre kényszerít, fejleszti a folyamatos izommunkavégzés képességét, a légzést, a vérkeringést, a kiválasztást, az ízületi mozgásokat, továbbá igénybe veszi, és átmozgatja az egész testet – tájékoztat Oláh András, úszásoktató, triatlonversenyző.

Az úszás fejleszti egy új közeg érzékelését, tehermentesíti a vázrendszert, kiküszöböli az ízületi túlterhelést, a kerékpározás során pedig főleg a lábak, a szív és a légzés erősödik. A helyes kerékpározáshoz szükség van az egész test összehangolt működésére, míg a megfelelően végrehajtott futás minden testrészt átmozgató ritmusos aerob terhelés. E három sport minden izomcsoportot igénybe vesz, így elkerülheted az egyoldalú terhelést, kedvezően befolyásolhatod a testi-lelki közérzetedet és kiválóan égetheted a zsírt is.

Tartalékold az energiáidat

A sportolás aerob és anaerob edzéstartományban zajlik, s minden olyan mozgásforma, ami aerob körülmények között zajlik, élettani szempontból a legkedvezőbb, hisz segíti a szervezet optimális terhelését, növeli az állóképességet, és támogatja a test önregenerálódási folyamatait. Ha elegendő ideig mozogsz ebben a tartományban, több kalóriát égethetsz el, mint amennyit bevittél, ekkor indul be a méregtelenítés és a fogyás is.

Míg az aerob oxigén felhasználása mellett, az anaerob mozgás oxigén felhasználása nélkül történik. Az anaerob minden olyan mozgásforma, ami nem tud elegendő oxigént biztosítani a szervezet mozgásához, így az izmok túlfeszülnek, túlterhelődnek és sérülnek – fűzi hozzá a szakértő. Ilyen pl. bármely sport esetén a sprintelés, ahol jellegéből adódóan az anaerob tartományban folyik a mozgás jelentős része. Az oxigén, az energiahordozó cukrok, szénhidrátok és zsírok optimális aránya esetén sportolás közben ideális a zsírégetés, így ebben a mozgástartományban érdemes edzened ahhoz, hogy ne terheld túl a szervezetedet, és ne okozz magadnak fizikai sérüléseket. Erre a legjobb ellenőrző eszköz a pulzusod és a helyesen beállított edzéstartományok mérése, amit a terhelés során mutatott pulzusszám alapján határozhatsz meg.

triatlon2.jpg ()

Mire van szükséged?

Érdemes beszerezned egy ún. triatlonmezt, ami gyorsan száradó anyagból készült egy- vagy kétrészes ruha, s így megspórolhatod a ruhaváltást, illetve az átöltözés idejét. Az úszáshoz válassz olyan neoprén ruhát, ami lehetővé teszi a karok és a vállak szabad mozgását, és gondoskodj úszószemüvegről is. A kerékpározást kezdheted mountain bike-kal, ám a későbbiek során – ha komolyan gondolod a versenyzést – szükséged lesz egy speciálisan a triatlonozáshoz kifejlesztett kerékpárra. A bukósisak, a könyöklő kötelező felszerelés, ahogyan a futásra alkalmas edzőcipő és a pulzusmérő óra is.

Edzéstippek kezdőknek

A triatlonozáshoz megfelelő erőnléti- és edzettségi állapot szükséges. Kezdőként ügyelj mindig a fokozatosságra, hisz a sportágba háromszor annyi időt, mozgást és energiát fektetsz be, mintha egyféle mozgásformát űznél. Kérd szakember segítségét az egyes sportágak edzéstervének felépítésében és azok összehangolásában. A triatlonozásnál is nagyon fontos a rendszeresség, így hetente minimum 2-szer gyakorolnod kell, ám az edzések között időt kell szánnod a szervezet pihentetésére is, amire tökéletes módszer a masszázs vagy a szauna.

Kezdő triatlonosként célszerű tapasztaltabb sporttársakkal vagy edzőkkel készülnöd, mindaddig, amíg elsajátítod az alapvető biztonsági szabályokat és rutint szerzel. Figyelj arra is, hogy ne hajtsd túl magadat, mindig lassú irammal kezdj, amiből fokozatosan erősítve érheted el az utazó sebességet. Mivel a triatlonban különböző távok vannak, érdemes a saját képességeidnek megfelelővel kezdened, majd a három versenyszámot edzettségi fokodtól függően egy óra alatt, vagy akár egy teljes napon át teljesítheted. Edzések előtt mindig alaposan melegíts be, sportolás alatt ügyelj a bőséges folyadékbevitelre, és edzések előtt-után ne felejts el nyújtani – mondja a szakértő.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: vasemberek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X