Főoldal > MOZGÁS > Égess zsírt step aerobikkal!

Égess zsírt step aerobikkal!

aerobikfogyásmozgásstep aerobikzsírégetés
0

Írta: and

A step aerobik a hagyományos aerobik továbbfejlesztett változata, amely lépcsőn végzett gyakorlataival intenzív mozgást tesz lehetővé. Fogyni vágyóknak kifejezetten ajánlott, mivel fokozottabb zsírégetéssel jár. A minimum 10, maximum 25 centiméter magas dobogó nehezíti a lépéseket. A ’60-as évek végén dolgozták ki a step aerobikot, amikor még olyan gyakorlatokat is belevettek az edzésbe, amely az ízületeknek […]

A step aerobik a hagyományos aerobik továbbfejlesztett változata, amely lépcsőn végzett gyakorlataival intenzív mozgást tesz lehetővé. Fogyni vágyóknak kifejezetten ajánlott, mivel fokozottabb zsírégetéssel jár. A minimum 10, maximum 25 centiméter magas dobogó nehezíti a lépéseket. A ’60-as évek végén dolgozták ki a step aerobikot, amikor még olyan gyakorlatokat is belevettek az edzésbe, amely az ízületeknek túl nagy terhet jelentett. Máig él az a tévhit, miszerint a step aerobik gyilkolja a lábat és a térdet. Pedig kis odafigyeléssel, helyes testtartással egyáltalán nem kockázatosabb, mint a többi edzés.

Az alábbiakat érdemes betartani: a törzs legyen végig egyenes és a lépcsőre csak teli talppal lépjünk fel. Vigyázzunk arra is, hogy a gyakorlatok közben ne feszítsük túl a térdünket. Ha ezeket betartjuk, és az edzés elején a jól végzett bemelegítést is betartjuk, a sérülésveszély minimálisra csökken.

Kényelmes, általános célú, nem csúszós talpú edzőcipőt, a fokozott izzadás miatt pedig jól szellőző nadrágot és felsőt viseljünk. Edzés közben mindig pótoljuk az elvesztett folyadékot. Fontos az is, hogy edzettségi szintünknek megfelelő csoportot válasszunk. A steppadon végzett edzéseknek több fajtája is van, keresd a szintednek és a személyiségednek megfelelőt!

stepcikk.jpg ()Dance step

A dance step órán különböző tánclépéseket használnak fel, miközben végig mozgásban vagyunk. Az órákon az edzők építkező óravezetéssel dolgoznak, azaz alapkoreográfiás lépések, szökdelések és kombinációk felhasználásával koreográfiát tanítanak be lépésről lépésre. Haladó órákon azonban nem ritka, hogy egy kezdő csak áll és nézi a forgások hadát, mert az építkezés már korábban megtörtént. Így nem mindegy, milyen csoportot választunk. Kezdő, középhaladó és haladó megnevezéssel, illetve csillagokkal jelölik általában az órarendben a szintet.

Kondi step

Ez egy olyan alakformáló és erősítő óra, ahol kifejezetten a kritikus területek kerülnek előtérbe, steppad felhasználásával. Általában súlyzókkal, de szalaggal, gumikötéllel és soft-ballal is kombinálják az edzést, így az egész test, a kar- és hátizmok is bekapcsolódnak. Intenzív és igen hatékony óratípus. Ez az óra kezdőknek kifejezetten ajánlott, mert segít elsajátítani a basic lépéseket, illetve azok is kedvelni fogják, akik szeretik a steppadot, de a bonyolult, koreografált edzéseket már kevésbé.

Aszimmetrikus step

A step aerobicnak ez a legkevésbé ismert típusa. A lépéskombinációk a tipikus órákkal szemben aszimmetrikusak, a terhelés mégis arányos minkét oldalon. Akárcsak a dance step esteében, itt is koreografált edzésre kell számítanunk. Haladóknak ajánlott inkább. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X