Főoldal > MOZGÁS > Villámgimnasztikázz a gyorsabb ujjakért!

Villámgimnasztikázz a gyorsabb ujjakért!

egérfájdalomgimnasztikamozgásszámítógépujj
0

Írta: and

A modern technológia ára Naponta több száz alkalommal használjuk az ujjunkat, miközben szörfözünk a világhálón, egerezünk, vagy sms-eket írunk a miniatűr billentyűzeten, ám ezek a kisebb mozdulatok is rendkívül megerőltetik az ízületeinket. A folyamatos kattintások és klikkelések az érintett izmokban, inakban eleinte csupán apróbb mikrosérüléseket okozhatnak, majd pihentetés hiányában a későbbiekben fájdalmas gyulladásokhoz vezethetnek. A […]

A modern technológia ára

Naponta több száz alkalommal használjuk az ujjunkat, miközben szörfözünk a világhálón, egerezünk, vagy sms-eket írunk a miniatűr billentyűzeten, ám ezek a kisebb mozdulatok is rendkívül megerőltetik az ízületeinket. A folyamatos kattintások és klikkelések az érintett izmokban, inakban eleinte csupán apróbb mikrosérüléseket okozhatnak, majd pihentetés hiányában a későbbiekben fájdalmas gyulladásokhoz vezethetnek.

A mobiltelefonos pötyögés a könyökízületeknek egy kimerítő akrobatika, mivel a könyök a készülék tartása során állandóan be van hajlítva, amitől az idegek könnyen begyulladhatnak. A gyakori sms-ezés túlerőlteti a hüvelykujjat, ami bizsergő, zsibbadó érzést okozhat az alkarban, a csuklóban, s később fájdalmas ínhüvelygyulladást eredményezhet.  Az ún. „egérkar” (RSI) szindróma ismétlődő megerőltetés okozta sérülést jelent, és világszerte több millióan szenvednek tőle.  Ennek tünetei sokféle módon jelentkezhetnek, pl. csuklófájás, izomgörcsök, ujjzsibbadás, hát vagy alkari fájdalom formájában.

Előzd meg az irodai betegségeket

A panaszok gyógyítása hosszú időt vehet igénybe, és súlyosabb esetben akár sebészeti beavatkozással járhat, így ha szeretnéd megelőzni a problémákat, végezz olyan célzott gyakorlatokat, amelyek segíthetnek a betegségek megelőzésében. A szakemberek szerint a speciális villámtornák a meglévő panaszok akár 80%-át megszüntethetik, ám kizárólag akkor, ha ezeket napi rendszerességgel végzed. Ha ennek ellenére sem múlnak a tünetek, feltétlenül keress fel egy ortopéd szakorvost, aki fájdalmaid enyhítésében vagy azok megszüntetésében különféle kenőcsökkel, gyógytornával, galvánkezeléssel vagy injekciós kúrával segíthet.

ujj2.jpg ()

Mobiltelefon-könyök

Ezek a gyakorlatok az alkar külső és belső oldalának izomzatát nyújtják, csökkentik a könyöknél lévő inak gyulladását, és ellazítják a megfeszült izmokat.

Első gyakorlat: Nyújtsd ki magad előtt a fájó karodat, a tenyered nézzen lefelé. Szorítsd ökölbe a kezed, majd végezz csuklófeszítést és hajlítást, 20-szor ismételve.

Második gyakorlat: Engedd le a vállaidat és nyújtsd ki a könyöködet, úgy, hogy a tenyered hátrafelé nézzen.  Hajlítsd be a csuklód, fordítsd a tenyered felfelé, és próbáld meg a másik kezedet addig nyújtani, amíg azt nem érzed, hogy húzódnak az alkar izmai.

SMS-hüvelykujj

A Mudra az ujjak jógája, a következő mozdulatok az ujjak egymásra ható finom nyomásával ellazítják az izmokat és az inakat.

Első gyakorlat: Érintsd össze a hüvelyk-és mutatóujjad begyét, majd a mutatóujjaddal nyomd meg a hüvelykujjadat, és közben lassan számolj el tízig. Ismételd 15-ször.

Második gyakorlat: Bal kezeden a középső ujjad alsó részét nyomd össze a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujjával, majd ismételd meg a másik oldalon.

Egérkar

Az alábbi stretching gyakorlatok hatékonyan csökkentik az akut egérkar okozta bizsergést és fájdalmat.

Első gyakorlat: Ülj le egy székre, tedd össze a két tenyeredet a mellkasod előtt és lazítsd el a vállaidat. Forgasd meg lassan az összezárt kezedet balról jobbra, majd vissza.

Második gyakorlat: Tenyerelj jobb kezeddel az íróasztalra, és lazítsd el az ujjaidat. Bal kézzel lassan húzd el a hüvelyujjadat a többi ujjadtól, tartsd így pár másodpercig, majd ismételd meg a mozdulatot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X