Főoldal > MOZGÁS > 10 szuper alakformáló tánc

10 szuper alakformáló tánc

alakformálótánc
0

Írta:

A testmozgás egyik legélvezetesebb módja a tánc, amely amellett, hogy felszabadít és boldogsághormonokkal látja el a tested, még az alakodat is rendkívül jól formálja. Táncolás közben gyakran nem is érezni, hogy mennyit dolgozik a test és az izomzat, pedig egy esti buli akár egy kardio edzéssel is felérhet. Ha szeretnéd rendszeresíteni az életedben a táncot, […]

A testmozgás egyik legélvezetesebb módja a tánc, amely amellett, hogy felszabadít és boldogsághormonokkal látja el a tested, még az alakodat is rendkívül jól formálja. Táncolás közben gyakran nem is érezni, hogy mennyit dolgozik a test és az izomzat, pedig egy esti buli akár egy kardio edzéssel is felérhet. Ha szeretnéd rendszeresíteni az életedben a táncot, érdemes megtalálni, hogy melyik stílus áll hozzád a legközelebb, ebben segítünk most neked!

1. Hastánc

A közhiedelemmel ellentétben a hastánc nemcsak a csábítás, hanem az alakformálás eszköze is lehet, hiszen technikájából adódóan erősíti a hátizmokat – miközben csökkenti a hátfájdalmat -, a hasizmokat, és segít az ideális derék-csípő arány elérésében. A hastánc egy kortalan mozgásforma, kíméletes technikájának köszönhetően bárki nyugodt szívvel beiratkozhat egy kezdő tanfolyamra.

2. Burlesque

Ha már eljátszottál a gondolattal, hogy egy füstös kabaréban, fűzőben és tollboa-tengerben, szipkás cigarettára gyújtva lejtesz erotikus táncot egy férfiközönségnek, akkor érdemes felkutatnod a magyar burlesque tanfolyamok egyikét. Amellett, hogy egy-egy óra igazi kikapcsolódás, az önbizalmadat is növeli és a testet is karban tartja. Ezt a kifinomult, elegáns és humort sem mellőző táncot szigorúan magassarkúban kell végezni, amely csodás lábakat varázsol, valamint az egész testet átmozgatja.

3. Balett

tancos2.jpg ()A balett a táncok alfája és omegája, amelyet bátran el lehet kezdeni felnőtt korban is, hiszen karban tartja az izomzatot és erősítésnek sem utolsó, elég csak megnézni a balett táncosok dressz alatt domborodó izmait. Ne tévesszen meg senkit egy-egy könnyűnek tűnő mozdulatsor, mivel akkor is kemény izommunka van a felszín alatt, amikor egy táncosnak csupán a karját és lábát látjuk mozogni, ekkor is a has- és hátizmaival tartja magát feszesen. Balettozni soha sem késő, ráadásul tetőtől talpig átformálhatja a testedet.

4. Zumba

Ha most elásnánk egy fitness-időkapszulát, a Zumba dvd biztosan nem hiányozhatna belőle. A kétezres évek egyik meghatározó mozgásformájává vált latin-táncos aerobic ma már az edzőtermek legnépszerűbb órája. Egy jól felépített Zumba edzés elősegíti a zsírégetést, formálja az izmokat és mindezt úgy, hogy szinte észre sem veszed. A koreográfia követése eltereli a figyelmedet, és nem marad más, mint a sikerélmény, és a jókedv.

5. Bhangra

Ezt az indiai néptáncot eredetileg aratáskor, illetve más fontos események alkalmával táncolták, ám az évek múlásával a mozgásguruk rájöttek, hogy kalóriaégetésnek sem utolsó. A kezdő bhangra táncos először a két alapmozdulatot tanulja meg, az egyik a vállakat és a hátizmokat erősítő, vállrándításhoz hasonló karmozdulat, a másik térdhajlítások sorozata, amelyek a lábat és a törzset feszesítik, illetve az egyensúlyt is növelik.

6. Salsa

A Dirty Dancing második része óta talán nincs olyan nő, aki ne vágyott volna egy kis salsázásra Diego Lunával, vagy valamelyik alteregójával. A kis, és gyors lépések sorozatából álló tánc kitűnően formálja a lábakat, miközben a feszes tartásnak köszönhetően a felsőtest izomzata is fejlődik. A latin tánc hívei esküsznek a salsára, amely felér egy edzőtermi órával, és ismerkedésnek sem utolsó.

7. Afrikai táncok

Az afrikai táncok magukban foglalják a nyújtást, az erősítést és az aerob jellegű mozgást. A stílus és a tempó attól függ, hogy pontosan melyik régióból ered a tánc, de szinte mindegyik alapja az ugrás, a csípő- és lábmunka, amelyet ütemes dobzenére végeznek.

8. Társastánc

A társastánc több szempontból is jó választás, egyrészt jó közösségi program, másfelől karban tartja a testet, ráadásul több stílus közül lehet választani. Akár gyorsabb, akár lassabb a mozgás, a pörgések és forgások, valamint a hosszan kitartott feszes pózok fejlesztik az egyensúlyt, és javítják a tartást. Mindezt kíméletesen, így idősebbek is belevághatnak párban, vagy akár pár nélkül is.

9. Hip hop

A jazz és az utcai stílusok fúziójából létrejött hip hop az egyszerűbb mozgáskombinációktól kezdve a bonyolult fejenpörgésekig számos táncelemet tartalmaz, amelyek a lábujjaktól a fejbúbig szinte minden testrészt igénybe vesznek. Mivel egy dinamikus táncról van szó, az órák felérnek egy kardio edzéssel, ugyanakkor az izommunka sem marad el, az akrobatikus elemekről nem is beszélve. Azonban fő a fokozatosság, már egy kezdő hip hop óra is garantált izomlázzal jár.

10. Sztepp tánc

A sztepp az ír dzsigg és a nyugat-afrikai gioube találkozásából jött létre az Egyesült Államokban a kolonializmus idején, azóta pedig világszerte rengetegen hódoltak be a fémlappal ellátott lakkcipőknek. Elég csak egy pillantást vetni a „kopogós” táncra, hogy kétségünk se legyen afelől, a sztepp kemény sport. Javítja az állóképességet, az erőnlétet és a szívnek is jó.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X