Főoldal > MOZGÁS > Mit egyél edzés előtt? Attól függ, mit sportolsz!

Mit egyél edzés előtt? Attól függ, mit sportolsz!

edzésétel
0

Írta: and

Jóga, pilates Egy brit sporttáplálkozási szakértő, Anita Bean szerint fontos, hogy a jóga vagy a pilates edzés és az utolsó étkezés között néhány óra elteljen, ellenkező esetben nem tudod helyesen kivitelezni a gyakorlatokat. Ezek az órák nem olyan intenzívek, ezért nincs is szükség arra, hogy előtte alaposan feltankolj energiával – bőven megteszi, ha néhány órával […]

Jóga, pilates

Egy brit sporttáplálkozási szakértő, Anita Bean szerint fontos, hogy a jóga vagy a pilates edzés és az utolsó étkezés között néhány óra elteljen, ellenkező esetben nem tudod helyesen kivitelezni a gyakorlatokat. Ezek az órák nem olyan intenzívek, ezért nincs is szükség arra, hogy előtte alaposan feltankolj energiával – bőven megteszi, ha néhány órával az edzés előtt bekapsz pár könnyen emészthető falatot. Egy kis adag csirkesaláta ideális választás. A jógaoktatók nem tanácsolják a folyadékfogyasztást az órán, mivel az megszakítaná a gyakorlatok folyamatosságát, és a jógával amúgy sem vesztesz annyi folyadékot, hogy azt azonnal pótolni kelljen (kivétel a Bikram jóga). Tehát miután végeztél a feladatokkal, igyál meg egy-két pohár vizet.

Aerobic, táncóra

Ha az edzés előtt félórával elmajszolsz egy szelet müzliszeletet, az kellő mennyiségű energiával tölt fel, ám ha különösen kemény órán veszel részt, érdemes közben egy izotóniás italt is elkortyolnod, ezzel fokozod a teljesítőképességed is. Közepes, vagy alacsony intenzitású órákon viszont elegendő az ásványvíz, de szóba jöhet még az alacsony cukortartalmú sportital – ez nem terheli meg plusz szénhidráttal a szervezeted.

joga2.jpg ()Futás, torna

Ha helyesen táplálkozol a 90 percnél rövidebb edzések előtt, igazából az edzés során vízen kívül másra nincs szükség. Mi számít helyesnek? A táplálkozás szakértő szerint 2-3 órával az edzés előtt a legjobb, ha valamilyen magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztasz. A tészta vagy a fóliában sült krumpli könnyen emészthető, ezenfelül elegendő glikogént biztosít, ami az edzés egész időtartamára kitart. Esetleg fél órával az edzés előtt jöhet egy müzli-, vagy energiaszelet. Az edzés alatt pedig próbálj meg legalább fél liter vizet elkortyolni.

Súlyzós edzés

A súlyzós edzésnél a hangsúly inkább azon van, hogy mit eszel utána. Mindenképp szükség van proteinre az izmok regenerálódása miatt; a tejnek például, ha közvetlenül edzés után fogyasztják, erősítő hatása van. A szakértő szerint, amikor az izmokat terhelés éri, (hiszen a súlyokat emelgetjük) a stresszhormon, azaz a kortizol szintje megemelkedik, ez pedig a szövetek lebontódásához vezethet. Ezzel szemben a tej a szövetek épülését serkenti. Egy marék dió és mazsola, mellé egy pohár 1,5%-os tej tökéletes edzés utáni snacket alkot. Az edzés alatt pedig bőségesen igyál vizet.

Úszás

Ismételten az a fontos, hogy mit eszel, mielőtt a medencébe csobbansz. Ha déli órákra tervezed az úszást, akkor reggelizz zabkását banánnal, tejjel és mézzel vagy egyél tojást pirítóssal, aztán fél órával a tempózás előtt csipegess el egy kis adag rágcsálnivalót, például egy marék aszalt gyümölcsöt és diót, vagy egy müzliszeletet, így a vércukorszinted is stabil marad.

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X