Főoldal > MOZGÁS > A legjobb gyakorlat, amire az olimpikonok esküsznek

A legjobb gyakorlat, amire az olimpikonok esküsznek

gyakorlatnyújtásolimpiasportoló
0

Írta: and

Az edzés utáni ellenálló nyújtással erősebb, gyorsabb és rugalmasabb lehetsz! A 2012-es olimpiai j&

Az edzés utáni ellenálló nyújtással erősebb, gyorsabb és rugalmasabb lehetsz!

A 2012-es olimpiai játékok versenyzői is hódolnak az új trendeknek a sportban. Újra népszerű az ellenálló nyújtás technikája, többek között Allan Houston (NY Knicks), Dara Torres (12-szeres olimpiai bajnok úszó) és Jason Werth (Los Angeles Dodgers), Michael Gebhardt (olimpiai szörföző) is erre esküsznek.

Az ellenálló nyújtás az izomfeszülést használja ki, hiszen az izom ilyenkor hosszúkás pozícióban van, ami teljesen másfajta terhelést jelent, mint a tipikus súlyemelés esetén. Első olvasatra ez egy kicsit furcsának tűnik, de az olimpikonok edzői szerint is nyújtással lesz teljeskörű a mozgás, hiszen az izmainkat ilyenkor tudjuk meghosszabbítani. Az eredmény tehát nem csak nagyobb rugalmasság, hanem több erő és mozgékonyság.

Ha a térdinaid túl feszesek és ezért nem vagy elég hajlékony, lazíthatod és megnyújthatod őket. Hajolj le, és tedd a kezedet a sarkad alá, majd próbáld a térdeidet kiegyenesíteni. Kb. 10 másodpercig tartsd a pozíciót. Ha ezt rendszeresen végzed, hamarosan nemcsak a térdinaid, hanem a lábizmaid is hosszabbak és erősebbek lesznek.

strech2.jpg ()Egy másik lehetséges mód a Ki-hara technika, amely nagyon különbözik a hagyományos gyakorlatoktól, első alkalommal fájdalmas is lehet, de a cél érdekében ne hagyd, hogy ez eltántorítson téged.

Maga a folyamat lehet kellemetlen, viszont érezheted, hogy az izmaid „élnek”, s a következő napon tele leszel energiával. Forradalmian új technikát alkalmaz, hogy a saját ellenállásunkat használjuk az izmaink nyújtása és megerősítése érdekében. Az olimpikonok azért is választják a Ki-harát, mert rájöttek, hogy az izmaik egyensúlyának a hiánya vezethet a komolyabb sérülésekhez – amely akár ketté is törheti a karrierjüket.

Akármelyik módszert is választod, az ellenálló nyújtás esetében az időzítés kiemelten fontos. A kutatások szerint az edzés előtt nem csak szükségtelen, de egyes esetekben káros is lehet. Viszont utána növeli a rugalmasságot és a teljesítményt, amelyet a következő edzés alkalmával meg is fogsz tapasztalni. Segíts tehát az izmaidnak, hogy a lehető legjobban végezhessék a munkájukat!

Nézd meg, hogyan készült az olimpiára Dara Torres, amerikai úszónő! Mesél arról, miért szereti a csokis tejet és mi az a Mashing és Ki-hara, amit heti háromszor végez rajta két terapeuta.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X