Főoldal > MOZGÁS > Baba-mama torna – öröm mindenki számára

Baba-mama torna – öröm mindenki számára

fitneszmozgástorna
0

Írta:

Szülés után a legtöbb nőnek problémát jelent mind a kikapcsolódás, mind a testmozgás. A bab

Szülés után a legtöbb nőnek problémát jelent mind a kikapcsolódás, mind a testmozgás. A babát értelemszerűen nem szeretnénk otthon hagyni az első hónapokban, mégis vágyunk arra, hogy olykor-olykor kimozdulhassunk a négy fal közül. A kilenc hónap, valamint maga a szülés is igencsak megviseli izmainkat és ízületeinket, nem beszélve a felszedett pluszkilókról. Hogy mégis hogyan lehet újra könnyed és fájdalommentes a mozgásunk, miközben a régi alakunkat is visszanyerjük, és még a kicsitől sem kell megválnunk? A válasz egyszerű: baba-mama tornával!

Általánosságban a baba-mama tormáról

Szülés után nem sokkal a legtöbb nő azon morfondírozik, hogyan adhatná le könnyedén a terhességgel járó súlyfelesleget, és ha lehetséges, mindezt egészségtelen diéták nélkül, nehogy valamiben is hiányt szenvedjen a kicsi. A baba-mama torna remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekkel együtt, játékosan át tudd mozgatni fáradt izmaidat, és egy kis életet lehelj magadba. Hiszen ezzel a mozgásformával nemhogy elfáradnál, de fel is töltődsz energiával. Ráadásul, nemcsak a te hangulatodra, hanem a piciére is pozitív hatással van, mivel a gyakorlatok közbeni nevetés, az anyukához való közelség, a zene, a puszik, mind-mind mosolyt csalnak a kicsi arcára, nem beszélve arról, hogy az édesanya hangulata hamar átragad a babára is. A szülő-gyermek kapcsolat megerősödik, a kicsi hozzászokik a nagyobb, idegen társasághoz, sőt, egyes elméletek szerint a ritmusérzéke is nagyban fejlődhet az óráknak köszönhetően.

babamama2.jpg ()Sok anyuka a terhesség után lelkiismeret-furdalást érez azért, mert ki akar szakadni a mindennapi rutinból és szeretne egy kis időt más emberek közt tölteni, nem csupán a gyereke és a férje mellett. Ez teljesen természetes érzés, ezért is szeretik sokan a baba-mama tornát, hiszen itt úgy lehetsz társaságban, hogy a csemetéd is veled van. Hogy milyen további pozitív hatásai vannak ennek a mozgásformának? Az órák alatt elvégzendő gyakorlatsorok erősítik a hüvely izmait, így egyfajta intimtornának is megfelel, ezen kívül serkenti a tejelválasztást, és nem utolsó sorban segítségével visszanyerhetjük alakunkat is. És hogy mit – azaz kit használunk egyfajta “súlyzóként”? Természetesen a kacarászó csemetét, akinek az esetek többségében nincs ellenére a dolog, sőt! Ez persze folyamatos izomerősítést is jelent, mivel ahogy gyarapodik a kicsi súlya, értelemszerűen annál nagyobb erőnlétet igényel a feladatok elvégzése.

A társaság gyógyító ereje

Ahogy már említettük, a kismamáknak nagyon fontos, hogy olykor kiszakadjanak az otthoni közegből, és más emberekkel ismerkedjenek. Az órák erre kitűnő lehetőséget nyújtanak, főleg mivel itt csakis olyan nőkkel találkozhatunk, akikkel egy cipőben járunk, így megoszthatjuk egymással gondolatainkat, érzéseinket, esetleges problémáinkat. Bizonyára tudod, hogy a szülés után sokaknak vannak depressziós időszakai (szülés utáni depresszió), amit a tornával mérsékelhetünk, illetve el is kerülhetünk. Ehhez azonban fontos a nyitottság, illetve hogy ne legyünk restek kitörni a begubózott állapotból, hanem mozduljunk ki otthonról. Talán még új barátokra is szert tehetünk!

Kik vehetnek részt a tornán?

A baba-mama tornán való részvétel két hónapnál idősebb gyermekekkel ajánlott, amikor már nagyjából kialakult náluk a napi ritmus. Hogy ne legyen számukra olyan ijesztő, az órákat általában babamasszázzsal kezdik. Ha még szoptatunk, akkor mellőzni kell az aerobik jellegű gyakorlatokat, mivel az negatívan befolyásolja a tejelválasztást. Mikor a baba 5-6 hónapos korba lép, már nem igazán tudjuk könnyedén emelgetni, ezért ekkor kicsit megváltozik az óra menete is, sőt, sok helyen külön csoportot indítanak a porontyoknak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X