Főoldal > MOZGÁS > 6 étel, amit semmiképp ne fogyassz edzés előtt

6 étel, amit semmiképp ne fogyassz edzés előtt

egészségfitnesztáplálkozás
0

Írta: and

Hogy miért kell feltétlenül enned valamit, mielőtt nekifogsz a „munkának”? Mert ha üres a gyomrod, a

Hogy miért kell feltétlenül enned valamit, mielőtt nekifogsz a „munkának”? Mert ha üres a gyomrod, a testednek nem lesz elég energiája, hogy kihozza magából a legjobbat. Ha viszont tele a pocakod – vagy nem a „jó” ételfélékkel tömöd meg -, az összes energia, ami az edzés során felszabadul, az emésztés folyamatára megy majd el. Hogy ezt megelőzhesd, íme az edzés előtt szigorúan kerülendő ételek.

Babfélék vagy más puffasztó ételek

Na igen, nem a kondiba indulás előtti időpont a legjobb arra, hogy megkóstold a csülkös bablevest, amit anyukád küldött. De ugyanígy tanácsos lemondanod a brokkoliról vagy a gyümölcsökről (kivéve a banánt), méghozzá azért, mert felpuffasztanak. Azt pedig valószínűleg nem kell magyaráznunk, miért lehet ez kínos mondjuk egy elmélyülős jógaóra alatt… A nyilvánvaló dolgokon túl a hasadat feszítő érzés meg is akadályoz abban, hogy teljes figyelmedet az edzésre fordítsd.

Gabona

Amellett, hogy szintén puffaszt egy kicsit, a gabonatartalmú ételek, például a müzli, beindítják az anyagcsere-folyamatokat (szó szerint „leradírozzák” a bélfalakat), ami szintén nem a legmegfelelőbb állapot az edzés elkezdéséhez. Ha mindenképp müzliszeletre vágysz, olyat válassz, amiben kevesebb, mint 4 gramm gabona van, de inkább azt ajánljuk, edzés előtt egy órával dobj be egy finom salit vagy zöldséglevest. Ezek nem megterhelő ételek, és a szervezetnek van ideje feldolgozni őket az edzés kezdetéig.

Finomított cukor

Jó ötletnek tűnhet felfalni egy csokis muffint, mielőtt izzasztani kezdenéd magad, azzal a felkiáltással, hogy „úgyis elégetem”. Sajnos ez így nem teljesen igaz: mivel még nem emésztetted meg, a cukor nem ürül ki, hanem lerakódik, arról nem is beszélve, hogy bár a nagy cukorlöket hirtelen energiával tölt fel, ez csak rövid ideig tart, utána pedig puffadtnak érzed majd magad. Ha instant energiára van szükséged edzés előtt, válassz inkább egy banánt: tele van fontos ásványi anyagokkal, egészséges és fincsi.

banana2.jpg ()Fűszeres ételek

Ha nem szeretnél a pilatesóra közepén ötpercenként kiszaladni a mosdóba, kerüld a fűszeres ételeket, mielőtt mozogni kezdenél. Ezek ugyanis gyomorégést, az érzékenyebbeknél pedig gyomorrontást is okozhatnak, amire az „összerázás” csak még rosszabb hatással van. Szóval hagyd a csípős csirkeszárnyakat az edzés utánra!

Sós ételek

Egy jó nagy tányér sültkrumpli, sóval meghintve…jól hangozhat, de nem akkor, ha az edzőterembe menet ugrasz be a gyorsétterembe. A nagyon sós ételek ugyanis dehidratálnak, ami fejfájáshoz, sőt, migrénhez vezethet, és egyik sem jó társ, ha edzésre kerül a sor. Ha nem tudod elkerülni a sós ételeket, fontos, hogy igyál meg hozzá egy-két pohár vizet, és az edzés alatt is legyen nálad ásványvíz.

Nehéz ételek

A krémes vagy olajban sült ételeket hosszabb időbe telik megemészteni, ezért az edzés nem lesz olyan hasznos, mint egyébként – hiszen, ahogy már írtuk is, a testnek ilyenkor az energiát az emésztésre kell fordítania. Ha tudod, hogy nehezet ebédelsz vagy vacsorázol majd, és csak utána mész edzeni, ügyelj rá, hogy a mozgás megkezdése előtt legalább két órával fejezd be az evést, hogy megkönnyítsd a szervezeted dolgát, és te se izzadj hiába.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X