Főoldal > MOZGÁS > Amit érdemes ellesned a profi sportolók eszköztárából

Amit érdemes ellesned a profi sportolók eszköztárából

életmódfitneszmozgás
0

Írta: and

Mi különbözteti meg a bajnokot a többi sportolótól? Nem feltétlen a tehetsége, sokkal inkább az

Mi különbözteti meg a bajnokot a többi sportolótól? Nem feltétlen a tehetsége, sokkal inkább az elkötelezettség, az alázat, a kitartás, a szorgalom teszi a legnagyobbá a sportágában. Ahogy Muhammad Ali mondta: „Nincs azzal semmi baj, ha az embert a szorítóban vagy azon kívül padlóra küldik. A baj ott kezdődik, ha ott is marad.”

A sportolók megtanulnak bánni a testükkel, a stresszel, a szorongással és az idővel, hogy a megfelelő helyen és időpontban a legjobb teljesítményt nyújthassák. És lássuk be, ezek a tulajdonságok az élet minden más területén is megkönnyíthetik a dolgunkat.
Szeretnél többet kihozni magadból? Akkor mentálisan is tartsd tréningben magad! Megmutatom, hogyan…

Változtasd meg a stresszhez való viszonyodat!

Ha a napi stressz rád eddig kimerítőleg hatott, változtasd meg a viszonyokat! Próbálj egyfajta ösztönző erőként tekinteni rá, amely nagyobb teljesítményre sarkall. Bármilyen feladat is álljon előtted, ne úgy tekints rá, mint egy megmászhatatlan helyre, hanem mint egy lankára, amelyen könnyedén felkapaszkodsz. Társíts a testedzéshez is pozitív gondolatokat, ahelyett, hogy a nehézségekkel foglalkoznál és újabb kifogások után néznél.

motiv2.jpg ()Tartsd előtérben az egyensúlyt!

A sportolók tudják, hogy a kemény edzések után a testük megérdemli a pihenést, és hogy az igénybevétel és a lazítás között egyensúlyt kell teremteniük. Ha például fontos értekezlet (állásinterjú, vizsga, beszámoló, stb.) előtt állsz, akkor is iktass be a felkészülésbe pihenőszakaszokat, amikor kicsit töltekezhetsz. Hasonló az ajánlás a sportéletedre is: a legcélszerűbb, ha minden edzésnapot pihenőnap követ, hogy a testednek legyen ideje a regenerálódásra. 

Ösztökéld önmagad!

Talán neked is feltűnt már, hogy a sportolók a fontos versenyek, a döntő pillanatok előtt gyakran önmagukban beszélnek, így motiválják, ösztökélik, erősítik magunkat.
Nincs kedved a testmozgáshoz, inkább lehuppannál a tévé elé és befalnál egy zacskó kekszet? Mielőtt megtennéd, vonulj nyugodt körülmények közé, hunyd be a szemed és futtasd le, milyen lesz, ha az edzést sikerrel abszolválod. Hagyd magad fürdőzni ebben az érzésben, és amikor a legintenzívebben éled meg, kapcsold össze egy mozdulattal. Például húzd meg a fülcimpád, vagy érintsd össze a hüvelyujjad a mutatóujjaddal. Gyakorlással elérheted, hogy pusztán a mozdulattal előcsalhatod a pozitív érzéseket, és így könnyebben lendületbe hozhatod magad.

Összpontosítsd a figyelmedet!

Jó volna önmagaddal is foglalkozni, de annyi mindenre kell az idő? A sportban kiemelt fontosságú a koncentrált figyelem, ami azt jelenti, hogy minden mást kizárva egyidejűleg egyetlen dologra összpontosítasz és nem csapongsz a gondolatok és a teendők között.  Ha napközben ennek szellemében végzed a feladataidat, hatékonyabbá válsz és több időd marad arra is, ami igazán fontos neked. 

Tudatosítsd az erősségeidet!

Bukkanók, rosszabb napok mindig lesznek. Az is elképzelhető, hogy te nehezíted a pályát magadnak, túlságosan maximalista hozzáállásoddal (vagyis csak a tökéletessel egyezel ki), vagy éppen nincs meg a kellő önbizalmad. (Úristen, mit fognak rólam gondolni kérdéskör). Így hát még bele sem vágtál a dologba, de már elöntött a pánik, hiszen nem hiszel a sikerben.

A sportolók a győzelem felé fordulnak és az erősségeikre koncentrálnak. Segít, ha egy te is készítesz egy bővíthető listát a sajátjaidról! Mi az, ami különösen jól megy? Mi az, ami örömöt okoz neked? Az sem baj, ha beteszed a határidőnaplódba és mindig magadnál hordod, hogy emlékeztessen, amikor inadba szállna a bátorságod vagy elhagyna a lelkesedésed. 

Szakértőnk oldala: www.eletmodtervezes.hu

Súlyvesztőhely: www.sulyveszto.blog.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X