Főoldal > MOZGÁS > Fogj bele! Cél a maraton

Fogj bele! Cél a maraton

egészségfitneszfutásmozgás
0

Írta: and

Jön a jó idő, kezdődnek a tömegfutások. Tavasztól őszig tart a különböző futórendezvények

Jön a jó idő, kezdődnek a tömegfutások. Tavasztól őszig tart a különböző futórendezvények szezonja, melyek között sok félmaratoni és maratoni táv is szerepel. Ha már a 12 kilométeres vagy hosszabb futás sem okoz gondot, és valami nagyobb kihívást keresel, szemezgess bátran a maratonokkal! Persze a 21 vagy 42 kilométert nem tudod azonnal, megfelelő felkészülés nélkül teljesíteni, de tippjeinkkel és egy személyes edzéstervvel akár már valamelyik őszi maratonon célba érhetsz.

Mérd fel jelenlegi edzettségi állapotodat!

A maratonra való felkészülés megfelelő kiindulási edzettségi szintet kíván. Csak akkor fogj hozzá, ha már legalább egy éve rendszeresen futsz, és heti teljesített kilométereid száma 15-40 között mozog (attól függően, hogy fél- vagy teljes maratonra készülsz). Mielőtt nekifognál a kemény edzéstervnek, iktass be egy teszthetet. A hétfő és péntek legyen pihenőnap (félmaraton esetén a szerda is, illetve a kilométer számok is csökkenthetőek), kedden és szombaton 5 km, szerdán és csütörtökön 6 km, vasárnap pedig 9,5 km lefutása legyen a cél. Ha a teszthét teljesítése nem okoz gondot, akkor vágj bele bátran a felkészülésbe!

Keress egy edzőt vagy futó klubbot!

Maratonra csakis szigorú edzéstervvel lehet sikeresen felkészülni. A neten is nagyon sok ilyet találsz, de a legjobb, ha felkeresel egy profi edzőt, aki saját edzettségi és egészségi állapotodnak megfelelően készít egy személyreszabott edzéstervet. Nem árt, ha még a legelején átesel egy alapos orvosi vizsgálaton, hiszen egy ekkora megterhelés eddig rejtett betegségeket is felszínre hozhat. Ma már az ország számos pontján vannak futó klubbok, ahol egymást segítik és ösztönzik a felkészülésben a lelkes sportrajongók. Ha szívesen futsz másokkal együtt, akkor extra löketet adhat a társaság az edzések során.

run2.jpg ()Ne csak fizikailag, lelkileg is erősítsd magad!

A maraton a kitartásról szól, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A kemény edzésterv hatalmas elköteleződést kíván: több hónapon keresztül heti 5 futóedzést kell beiktatnod a napirendedbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy szórakozásra, egyéb programokra sajnos kevesebb időd jut, vagy épp energiád nem lesz hozzájuk. Ez kezdetben elveheti a kedved, de próbálj erős maradni, és koncentrálj az elhatározásodra! Hidd el, amikor majdnem félholtan befutsz a célba több óra futás után, az öröm és elégedettség hullámai feledtetik majd az előző hónapok megpróbáltatásait.

Készítsd fel családodat, barátaidat is!

A heti több órányi futás rengeteg időt von el családodtól vagy párodtól, ezért nem árt, ha velük is egyeztetsz, mielőtt belefogsz az edzésekbe. Ne feledd: ők lesznek a legnagyobb szurkolóid. Előfordulhat, hogy másoknak is át kell szervezniük napirendjüket miattad, illetve a lelki támogatásukra is nagy szükséged lesz majd, ha épp holtpontra jutnál az edzéseknél. Még jobb, ha a párod vagy valamelyik barátod is belevág veled együtt a felkészülésbe, így közös erővel tudjátok átvészelni a nehezebb napokat, amikor semmi kedvetek nem lenne futócipőt húzni. 

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X