Főoldal > MOZGÁS > Ne félj edzeni a felsőtestedet! A legjobb tippek a szép karokért

Ne félj edzeni a felsőtestedet! A legjobb tippek a szép karokért

egészségfelsőtestfitneszgyakorlathátkarok
0

Írta: and

Akár fogyás, akár alakformálás a cél, nem szabad egyoldalúan csak bizonyos testrészekre

Akár fogyás, akár alakformálás a cél, nem szabad egyoldalúan csak bizonyos testrészekre koncentrálni az edzések során. Egyrészt szervezeted hamar alkalmazkodik a terheléshez, és egy idő után csinálhatsz akár 20-30 sorozatot is egy fenékformáló gyakorlatból, nem lesz hatása. Másrészt ha csak tested alsó részére koncentrálunk, az arányok teljesen félrebillenek, így az eredmény nem lesz túl esztétikus. A legjobb, ha az edzések során váltakozva dolgozod meg a különböző testrészeidet, és nem hanyagolod el a kar-, hát- és mellizmokat sem.

Nem kell tartanod a súlyzóktól

Sok nő fejében él az a tévhit, hogy a súlyzós erősítő edzésektől elveszítik nőies formáikat, és férfias, hatalmas izomtömegeket szednek magukra. Ez azonban egyáltalán nem igaz köszönhetően a nők és férfiak különböző hormonháztartásának. Az izomtömegek növekedésért elsősorban a tesztoszteron hormon a felelős, ez a nők szervezetében viszont harmincszor kisebb mennyiségben található meg. A női ösztrogén hormon miatt a fejlődő izmok csak a nőies formákat erősítik, férfias izomtömeg csak táplálékkiegészítők szedése és a hormonháztartás felborulása esetén alakulhat ki. A heti kétszeri súlyzós edzés még egyáltalán nem túlzás, sőt kifejezetten jó hatással van az erőnlétre és teherbírásra.

Hát, hát… hátedzés!

Ez az a testrész, amit a leginkább elhanyagolunk az edzések során, pedig a hát izmai fontos szerepet töltenek be a mindennapi életünkben is. Ha a hátizmok elgyengülnek, a gerinc tartása is megváltozik, görnyedtek leszünk, és ha nem figyelünk, mindez gerincferdüléshez vezethet. A rossz tartás miatti derék- és hátfájdalom pedig nemcsak a hétköznapokat, de az edzéseket is megkeseríti. Megelőzheted ezeket a problémákat, ha a hátizmaidat is erősíted. Egy szép, nőiesen kidolgozott hát igazán vonzó, és ne feledd: itt a pántnélküli vagy hátul kivágott felsők és ruhák szezonja.

arms2.jpg ()Kedvenc gyakorlatunk: Feküdj a hasadra kinyújtott lábakkal, előrenyújtott karokkal. Emeld fel lassan egyszerre a karodat és lábadat, tartsd meg három másodpercig, majd engedd vissza. Ismételd meg tizenötször! Haladók használhatnak súlyzókat is, akár bokasúlyt is.

Szabadulj meg a lötyögő karoktól!

Nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor egy amúgy csinos nő karjai lötyögnek az ujjatlan felsőjében. Hosszú ujjút hordani viszont senki nem szeret 30 fokban, ezért a nyár beköszöntével mindenképp érdemes súlyzót ragadnod. Persze nem kell túlzásba esned, de hidd el, a tónusos tricepsz és bicepsz az ujjatlan ruhák és blúzok legjobb kiegészítője. Ha hajlamos vagy karra hízni, akkor különösen figyelj az étkezésekre, hiszen a kidolgozott izmokra lerakódott zsírszövet túlságosan vastag kart eredményez.

tricepsz.jpg ()Kedvenc bicepsz gyakorlatunk: Állj csípőszéles terpeszbe, fogj 2 kilós súlyzókat (később megpróbálkozhatsz az 5 kilósokkal is). Alaphelyzetben csuklód belső felét fordítsd előre, a karokat engedd le. Anélkül, hogy a könyököd elmozdulna az oldaladtól, a karokat behajlítva emeld fel a súlyzókat, majd engedd vissza. Tricepszedzésre pedig a szűk kartartással (jobb oldali fotón) végzett fekvőtámaszt ajánljuk. Mindkét gyakorlatból 15-15 ismétlést csinálj!

Mellizom edzés: minden nőnek kötelező

Oszlassunk el egy újabb tévhitet: a mellizom edzésektől nem lesz kisebb a mell. Mellünk zsírszövetből áll, amely a diéta hatására csökkenhet, de az izmok növekedése erre nincs befolyással. A szépen kidolgozott mellizmok viszont megemelik a mellszöveteket, illetve a hónalj alatti löttyedt bőrt is eltüntethetjük egy kis edzéssel. Nem kell nagy súlyokkal dolgozni, itt is elég a 2 vagy 5 kilós súlyzó, a lényeg a rendszerességen és kitartáson van.

Kedvenc gyakorlatunk: Feküdj hanyatt egy padra, lábadat támaszd meg a talajon. A súlyzókat kissé hajlított karral emeld fel a mellkasod fölé, majd feszesen tartva engedd le őket két oldalra (kicsivel a pad alá), majd húzd őket vissza. Fontos, hogy ne zuhanjon a karod, hanem izommunkát végezz, és hogy a visszahúzásnál ne csússz el egyik irányban sem. Végezz 15 ismétlést!

Wellness Café tipp: Ezeken kívül még számos olyan gyakorlat van, amelyet kifejezetten nőknek javasolnak a felsőtest erősítésére. Kérdezz rá bátran a teremedzőknél, hiszen a változatosság sokat lendíthet az edzéseiden!

Ha olyan felsőtestet szertenél, mint a Victoria’s Secret modelleké, akkor végezd el az alábbi gyakorlatsort háromszor egy héten!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X