Főoldal > MOZGÁS > Futás a hőségben – Ezeket a szabályokat tartsd be!

Futás a hőségben – Ezeket a szabályokat tartsd be!

egészségfitneszfutás
0

Írta: and

Amikor kint legalább 30 fok van, és bent is csak a légkondi tart életben, talán nem tűnik a legjobb ötletnek a

Amikor kint legalább 30 fok van, és bent is csak a légkondi tart életben, talán nem tűnik a legjobb ötletnek a futás. De ne hagyd, hogy a hőség eltántorítson az edzéstervedtől és kedvenc sportodtól! Ha megfogadod a következő tanácsokat, hőguta nélkül élvezheted a nyári edzéseidet.

Az alap: a megfelelő öltözet

Futáshoz és kardióhoz elengedhetetlen a könnyű öltözet. Szerencsére a sportruházatgyártók folyamatosan rukkolnak elő a high-tech újdonságokkal, amelyek egyre komfortosabbá teszik az edzést a hőségben. Ma már választhatsz izzadságelvezető, testhőmérséklet-kiegyensúlyozó topokat és sortokat is, de ne feledd az árnyékoló sapkát sem!

Szoktasd magad hozzá a meleghez!

Ha napközben a légkondis irodában ülsz, hazafelé a kocsiban hűsölsz és otthon is állandóan 20 fok van, akkor szervezeted valódi sokként éli meg a kinti edzéseket. Mielőtt nekiiramodnál esténként, sétálj 10 percet bemelegítésképpen. Szervezetednek így lesz ideje megszokni a hőmérsékletet, és jobban bírod majd a pluszterhelést.

hoseg2.jpg ()Csobbanj egyet!

Akár reggelente, akár este falod a kilométereket, a legjobb, ha természetes módon hűsíted magad edzések után. Ha teheted, eddz olyan helyen, ahol a közelben található uszoda, strand vagy egyéb fürdőhely. Egy gyors csobbanás szuper frissítő, a víz pedig az izmaidat is segít ellazítani.

Amikor tényleg stop van

Bármennyire is elővigyázatos voltál, előfordulhat, hogy rosszul leszel a melegtől. A legfontosabb, hogy figyelj tested vészjelzéseire! Ha szédülni kezdesz, hirtelen megfájdul a fejed vagy a szokásosnál nehezebben veszed a levegőt, akkor azonnal állj meg! Heveredj le egy fa alá, és pihenj egy kicsit a hűvös fűben. Ha már jobban érzed magad, egy hasizomerősítő sorozatot is beiktathatsz.

Edzés után hidratálj!

A kardióedzések utáni folyadékpótlás egyébként is elengedhetetlen, a hőségben viszont duplán kötelező. Az intenzívebb izzadás miatt nem csak vizet, hanem rengeteg ásványi anyagot is veszítesz, ezért válassz speciális sportitalt. Igyál egyet közvetlenül edzés után, majd egy óra után is kortyolj párat, így biztosan normalizálódik a vízháztartásod.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X