Főoldal > MOZGÁS > Hogyan igyunk sportoláskor? Hidratációs tippek

Hogyan igyunk sportoláskor? Hidratációs tippek

egészségfitneszhidratációsportvíz
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Már a közepes mértékű kiszáradás is rontja a teljesítmé

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Már a közepes mértékű kiszáradás is rontja a teljesítményt és gyengíti a szervezet hőszabályzó képességét, ugyanakkor a túlzott folyadékbevitel is kellemetlen lehet sportoláskor, extrém mértékben akár veszélyes is. Az Európai Hidratációs Intézet szakértői szerint az optimális teljesítményhez a sportolóknak nemcsak edzéstervet, hanem „folyadékbeviteli tervet” is kellene készíteniük a verejtékvesztés mértéke és az edzés alatti folyadékpótlási lehetőségek figyelembevételével. A folyadékhiányos állapot ugyanis megterheli a szívet, izomgörcsöket, fáradtságot és szélsőséges esetben akár stroke-ot is okozhat.

Hogyan legyünk megfelelően hidratáltak sportoláskor?

Antal Emese, az EHI tudományos munkatársának tanácsai:

1. Egész nap készülj fel a sportra!

A sportoláshoz érdemes jól hidratált állapotban hozzákezdeni, ugyanakkor az is kellemetlen lehet, ha közvetlenül az edzés előtt isszuk tele magunkat. Épp ezért ajánlott az intenzív mozgás miatt megnövekedett folyadékigénnyel az egész napi folyadékbevitel során kalkulálni és minél arányosabban elosztani az emelt mennyiséget a nap folyamán. 

2. Ne csak edzéstervet, hanem folyadék-beviteli tervet is készíts!

Szinte személyre szabott folyadékbeviteli tervet kellene készíteni sportolás előtt, hisz a folyadékveszteségünk függ a választott mozgásformától, annak intenzitásától és hosszától, a környezeti tényezőktől és nem utolsó sorban az egyéni tulajdonságoktól, mint pl. a verejtékezés mértéke. Azzal is fontos számolni, hogy vajon tudunk-e mozgás közben inni, vagy csak előtte és utána lesz erre lehetőségünk. Kalkuláljunk azzal is, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között végezzük az edzést! A sportoláshoz megválasztott folyadékbeviteli szokásaink kialakításánál hallgassunk komfortérzetünkre, figyeljünk oda a szomjúságérzetünkre és a vizeletünk színére. Ha bizonytalan vagy a személyre szabott folyadékbeviteli terv összeállításával kapcsolatban, kérd dietetikus segítségét!

sport2.jpg ()3. Teszteld a sóveszteséget feketében!

A verejtékezéssel nemcsak folyadékot vesztünk, hanem só és egyéb ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből, amelyeket szintén vissza kell pótolni. A veszteség mértéke természetesen függ a választott mozgástól, de egyénileg is más és más lehet. Érdemes tehát egy fekete vagy sötét színű pólóban tesztelnünk sóveszteségünk egyéni mértékét, amely fehér folt formájában csapódik ki azokon a helyeken, ahol megizzadunk. Ha edzés végén látványos sófoltokat találsz a ruhádon, nem biztos, hogy a víz a legjobb választás a folyadékpótlásra, ilyenkor szóba jöhetnek a magasabb nátriumtartalmú sportitalok, és a táplálkozásnál is figyelnünk kell erre.

4. Figyelj a tested jelzéseire!

Mindig érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, amelyek támpontot adhatnak a megfelelő folyadékbevitelre. Változhatnak ugyanis a körülmények, ami miatt folyadékigényünk is más lesz. Így aztán edzés végén érdemes számba venni a következőket:

– hogy éreztem magam?
– milyen volt a sportteljesítményem?
– mennyi volt a súlyveszteségem az edzés után?
– ittam-e edzés közben, és ha igen, jobban éreztem-e magam utána?

Általánosságban elmondható, hogy ha az edzést követően a testtömegünk kb. 2%-ánál nagyobb a súlyveszteségünk, akkor valószínűleg nem ittunk eleget. Ha pedig gyarapodott a súlyunk, akkor túlzott volt a folyadékbevitelünk. Minden edzés alatt leadott kiló után 1,2-1,5 liter folyadékot fogyasszunk, hosszantartó vagy intenzív edzés után pedig ügyeljünk az ásványi anyagok visszapótlására is, amelyek táplálékból és folyadékból egyaránt származhatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X