Főoldal > MOZGÁS > Ismerd meg a Clubbell Yogát!

Ismerd meg a Clubbell Yogát!

clubbell yogafitneszjóga
0

Írta: and

Egy rohanós munkanap után fáradtan, kavargó gondolatokkal érkezem meg életem első Clubbell Yoga ór&

Egy rohanós munkanap után fáradtan, kavargó gondolatokkal érkezem meg életem első Clubbell Yoga órájára. Tartok tőle, hogy nem fogok tudni megfelelően koncentrálni, de a légzőgyakorlatoknak köszönhetően pár perc múlva már testben és lélekben egyaránt jelen vagyok. A ráhangolódás sikeres volt. A bemelegítés során nagyszerűen kimozgatom fájó testrészeimet, majd következnek az ászanák, amelyeket Sófi Boglárka oktató mindenkinél nagyon pontosan beállít. Ezután jöhetnek a gyakorlatok az eszközzel. A Clubbell Yoga ugyanis a hatha jóga elemeit ötvözi dinamikus workout gyakorlatokkal, melyekhez egy buzogányhoz hasonló 2,5 kilós öntöttvas clubbellt használunk.

Az első néhány pozíció során még szokjuk a súllyal való mozgást. Érzem, ahogy feszülnek az izmok, helyére kerülnek a pozíciók, ahogy a clubbell segíti a gyakorlatok pontos kivitelezését. Egyre dinamikusabb mozgás következik, de a légzés és a mozdulatok végig összhangban maradnak, a koncentráció teljes. A tempó gyorsul, a súly pedig nem könnyű, érzem, hogy fáradok. De a clubbell szinte vezeti az ember kezét, képtelenség rosszul dolgozni vele. Később letesszük az eszközt, és egyensúlyi gyakorlatokkal, fordított testhelyzetű ászanákkal nyújtjuk le a megdolgoztatott izomzatot. Az oktató mindenkire figyel, pontosít, helyére teszi a pózokat. A levezető relaxáció során a légzésem újra lelassul, és elégedettség érzése jár át. Amikor megérkeztem, fájt a hátam az egész napos munkától, de a Clubbell Yoga teljesen átmozgatott, szinte érzem, ahogy megnyúltak az izmaim és nyoma sincs a fájdalomnak.

Elsők között érkezett hazánkba

„A Clubbell Yoga kiváló a gerinc menti izomzat felerősítésére, a váll- és nyakfájdalmak kezelésére, de a kar és a csukló izmait is erősíti. A jóga ászanák és légzőgyakorlatok az energiaáramlást, a koncentrációt és a stressz levezetést is segítik. Az intenzív workout pedig zsírégető hatású és az egész testet átmozgatja” – mondja Sófi Boglárka, a Clubbell Yoga európai képviselője. A sportág nemcsak hazánkban, hanem világszerte újdonságnak számít. Summer Huntington amerikai jógaoktató és clubbellinstruktor fejlesztette ki a Clubbell Yogát a két rendszer (jóga és clubbell) fuzionálásával, és 2013 tavaszán tartották az első jógaoktató képzést az Egyesült Államokban, amelyen Boglárka is részt vett. Jelenleg nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában csak ő tarthat hivatalosan Clubbell Yoga órákat.

clubbell2.jpg ()Ősi korok eszközét használja

A clubbell őse, a buzogány már a legrégebbi korokban gyakran használt fegyver és kiképzőeszköz volt, de a mai napig több harcművészetben is megtalálható. A buzogánylengetés már az ősi Perzsia, Egyiptom és India területén is népszerű volt, innen került át Európába, majd Amerikába. Persze maga az eszköz és a használata is sokat finomodott az idők során. Az 5-20 kilós buzogányok helyett itt az órákon speciálisan kifejlesztett, 1,25 és 2,5 kilós clubbellt használnak. Ez a súly tökéletes ahhoz, hogy a jógapózok pontos beállítását és megtartását segítse. „Az eszköz használata rávezet arra, hogy megtaláld és megérezd, mely izmokkal dolgozol egy adott ászana során. Könnyebb a clubbellt megtartani, ha jól helyezkedsz bele a pozícióba, így gyakorlatilag magadtól fel tudod építeni a pózokat. Az izmok a súly megtartása miatt jobban dolgoznak, és a koncentrációs képességed is nő, hiszen egy 2,5 kilós súllyal egyensúlyozva nem tudnak elkalandozni a gondolataid. Mindezek által gyorsabban fejlődsz, és könnyebben létrejön az energiaáramlás” – mondja Boglárka, aki hamarosan európai körútra indul, hogy a Clubbell Yoga oktatóképzéseinek elindításában is részt vegyen. Magyarországon 2014 nyarán tartanak majd oktatói képzést, amelyre a módszer kifejlesztője, Summer Huntington is hazánkba érkezik.

A cikk folytatását elolvashatod a legfrissebb Wellness magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X