Főoldal > MOZGÁS > Túl sok futás, rövidebb élet?

Túl sok futás, rövidebb élet?

egészségéletfitneszfutás
0

Írta: and

Számos tanulmány ajánlja a mérsékelt futást a hosszú élet eléréséhez &

Számos tanulmány ajánlja a mérsékelt futást a hosszú élet eléréséhez – ez egy héten 2-3 alkalmat jelent szakértők szerint. Ez azonban megcáfolja az eddigi „a több, jobb” hozzáállást. A kutatók ezt arra a legújabb tanulmányra alapozzák, melynek kérdéseit kielemezve kiderült, hogy nem csak azoknak rövidebb az élettartamuk a mérsékelt futókénál, akik egyáltalán nem futnak, hanem a nagy futóteljesítményűeknek is. A kutatók szerint azonban az ok továbbra sem tisztázott.

Matsumura új vizsgálatának eredményeit, mely kizárja a kardiális kockázat vagy egyes gyógyszerek szedését, mint tényezőt, az Amerikai Kardiológiai Társaság éves washingtoni találkozóján ismertette. „Tanulmányunk nem talált értékelhető különbségeket, melyek magyarázatot adnának ezekre az élettartami (élettani) különbségekre” jelentette ki az ismertetéskor Dr. Martin Matsumura, a Szív- és Érrendszeri Kutató Intézet társigazgatója.

Matsumura és kollégái 3800 férfi és női futó adatait értékelték, akiknek az átlag életkora 46 év volt. Az alanyok mind részt vettek abban a tanulmányban, mely alapjául szolgált a tréning és egészség kapcsolat vizsgálatának, 35 év fölött. Emellett a jelentésben szereplők közel 70%-a teljesített hetente több mint 20 mérföldes távot. A futók az általuk gyakran használt (nem szteroidos gyulladáscsökkentő) fájdalomcsillapítókról is mellékelték az információkat, mint az ibuprofen és naproxen/Aleve) melyekhez különböző szívproblémák köthetők, valamint az aszpirinről, mely ismert szívvédő. A futók beszámoltak az általuk ismert szív rizikófaktorukról, mint amilyen a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a családban előforduló szívbetegségek és dohányzási szokásaikról.
A tudósok úgy vélik, hogy ezek a tényezők egyike sem ad magyarázatot a rövid élettartamra a nagy futóteljesítményű futók esetében. S bár a Matsumura csapat feljegyzései szerint a nem szteroidos gyulladáscsökkentők használata valóban elterjedtebb azon futók körében, akik kevesebbet futnak hetente 20 mérföldnél, a tanulmány mégis tagadja azt a teóriát, hogy a túlzott nem szteroidos gyulladáscsökkentők használata csökkenti az élettartamot a nagyteljesítményű futók körében.

futas2.jpg ()Nos, akkor mégis mit tudnánk ezután javasolni a fanatikus futóknak?

„Én biztos nem fogom azt mondani a pácienseimnek, hogy ne fussanak” – jelenti ki Matsumura. De minden magas teljesítményű futónak tájékozódnia kellene a legújabb tanulmányokról, melyek a megtett kilométerek és az élettartam közötti kapcsolatot vizsgálják.

„Amit sajnos még mindig nem tudok meghatározni az az, hogy pontosan mennyi az ideális futásmennyiség az optimális egészség eléréséhez és a hosszú élethez” jelenti ki a tudós. „Habár a szívbetegségek rizikófaktora nem tud magyarázatot adni a rövidebb élettartamra a magas teljesítményű futók körében, de úgy tűnik, hogy a túl sok futás mégis rövidebb életet eredményezhet” – támasztja alá a felvetést a kansasi Dr. James O’Keefe, aki a Közép-Amerikai Szív Intézet igazgatója.      

O’Keefe, áttekintve az anyagot ugyanis úgy véli, hogy ennek igen egyszerű oka van: a nagy teljesítményű futók szervezete egyszerűen túlzottan elhasználódik. Ő, a kérdést kutatva a szószólója lett a mérsékelt futásnak azt állítva, hogy az egészségesebb. A tartós túlzott edzés – mondja O’Keefe beindíthatja a szív “átalakulását”, aláásva ezzel azokat az egészségügyi előnyöket, melyeket a mérsékelt futás adhat.

Meglátása szerint a legideálisabb, ha heti 2-3-szor futunk, lassú, illetve közepes tempóban, de az 1 – 2,5 órát nem lépve túl.

„Ha maratont akarsz futni, fusd le egyszer és töröld a bakancslistádról” ajánlja a szakember. Mint fő szabályt, O’Keefe azt javasolja a futóknak, hogy ne végezzenek egy óránál tovább tartó megerőltető testmozgást egyszerre. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X