Főoldal > MOZGÁS > 8 tipp, hogyan lépj túl a holtponton

8 tipp, hogyan lépj túl a holtponton

edzésfutásholtpontmaratonmozgássportverseny
0

Írta: and

Épp maratont futsz vagy egy kimerítő edzés közepén vagy, és hirtelen úgy érzed, nem bírod

Épp maratont futsz vagy egy kimerítő edzés közepén vagy, és hirtelen úgy érzed, nem bírod tovább? Ahelyett, hogy kiszállnál, van jobb ötletünk. Próbáld ki tippjeinket, és garantáltan elfelejted a fájdalmat, és visszanyered a motivációdat akár verseny közben is.

1. Koncentrálj a pillanatra!

Elcsépeltnek tűnhet, pedig működik. Ne gondolj arra, hogy mennyi távot tettél már meg, és mennyi van még hátra. Koncentrálj a jelenre, tested mozgására, lazítsd el a vállaidat, és gondolj arra, hogy milyen csodás szerkezet is a tested, és mi mindenre képes.

2. Mondjátok ki egymás nevét!

Ez nyilván csapatsportoknál oldható meg, de hihetetlenül motiváló tud lenni, ha nem csak azt hallod, hogy meg tudod csinálni, hanem például: „Gyerünk, Timi, jó vagy, meg tudod csinálni!” Apróságnak tűnik, de sokkal személyesebb és inspirálóbb lesz így az edzés.

3. Csak pozitívan!

Ha eleve úgy állsz neki a mozgásnak, hogy azt sulykolod, de ramatyul érzed magad, valószínű az edzés is inkább szenvedés lesz. Viszont, akármennyire fáradt is vagy, azt mondod, hogy remekül érzem magam, és ezt többször elismétled, a halálra ítélt edzés is remek és hasznos élmény lesz végül.

4. Gondolj a célra!

Edzés és verseny közben ne a szenvedés, hanem a cél lebegjen a szemeid előtt. Nincs is felemelőbb annál, mikor átléped a célvonalat, látva a hőn áhított időt, nyakadban az éremmel, és tudod, ezért érdemes volt fáradozni, és mindez a te szorgalmadnak és kitartásodnak az eredménye.

motiv2.jpg ()

5. Tudd, hogy a völgyet emelkedő követi

A fejlődés nem egy állandóan felfelé ívelő folyamat. Lesznek bizony hullámvölgyek, és ekkor kell erősnek lenned, és akkor is folytatnod az edzést, ha úgy érzed, sokkal rosszabb formában vagy, mint pár héttel ezelőtt. Gondolj arra, hogy mennyi energiát fordítottál már így is a sportra, most nem szabad feladnod. A gödör aljáról már felfelé vezet az út, a hullámvölgy csak egy átmeneti állapot, és hamarosan ismét csúcsformában leszel.

6. Tégy meg mindent a győzelemért!

Nem a győzelem a fontos- szokták mondani, és ez igaz is. Hanem mindent megtenni a győzelemért. Egy kis eső vagy rosszkedv ne tántorítson el. Légy büszke rá, hogy az időjárási körülmények ellenére te képes voltál kimenni edzeni, egy átdolgozott nap után nem a fotelben tespedtél, hanem sportcipőt húztál. Ha így vágsz neki a mozgásnak, az már fél győzelem, hisz tudod, hogy te mindent megtettél azért, hogy a legtöbbet hozd ki magadból.

7. Elő a zenével!

Ha hosszú edzésre készülsz, és úgy érzed, unni fogod a saját szuszogásod, dobj be pár pörgős számot az mp3-lejátszódba. A zene ritmusára dinamikusabban fogsz haladni, és közben eltereled a figyelmed az esetleges testi kellemetlenségekről.

8. Tudd, mikor kell kiszállni!

Szinte nincs olyan versenyző, aki nem élne át fájdalmakat verseny során. Nem szégyen belegyalogolni se egy futóversenyen például. De, ha a fájdalom már elviselhetetlen, esetleg úgy érzed, meg is sérültél, ne erőltesd, mert sokkal nagyobb sérüléseket is összeszedhetsz, ha nem állsz ki még időben.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X