Főoldal > MOZGÁS > A triatlonista, aki világversenyt álmodott Budapestre

A triatlonista, aki világversenyt álmodott Budapestre

edzésfutáskerékpármozgássporttriatlonúszás
0

Írta:

Kropkó Péter nevét még azok is ismerik, akik nem igazán járatosak a triatlon berkeiben. Az egykori é

Kropkó Péter nevét még azok is ismerik, akik nem igazán járatosak a triatlon berkeiben. Az egykori élsportoló rengeteget tett a hazai triatlonsport népszerűsítéséért, és azért, hogy idén végre hivatalos IRONMAN versenynek adhasson otthont Budapest.

– Miért a triatlon választottad annak idején a rengeteg sportág közül?
Inkább a véletlennek köszönhető a választás. Nyolc évig versenyszerűen úsztam, majd pár év vízilabdás kitérő után, a seregben tanultam meg futni, és ezt követően az egyetemen ismerkedtem meg a triatlonnal 1984-ben. 1988-ban az első európai IRONMAN-en egyedüli magyar indulóként startolhattam. Szerencsés voltam, hogy így alakult a sorsom, persze a pályafutásom alatt nagyon sokat dolgoztam azért, hogy ennyiszer rajthoz állhattam.

– Ötvenegy IRONMAN-távú triatlon versenyen vettél részt, harminchat évig voltál élsportoló. Mit adott neked a sport? Mi az, amit az egész életedre nézve profitáltál belőle?
Szerintem mindent. Ma is ebben, ebből élek. A harminchat év élsportolás elég volt, de mind a mai napig tréningezek. A sport megtanított a folyamatos újrakezdésre és a teljesítmény tiszteletére. És hogy mit profitáltam még belőle? Ezt a budapesti versenyt, amit IRONMAN® 70.3® Budapestnek hívnak. Nem szeretném, ha túlzott önbizalomnak tűnne, de egyelőre több mint jól állunk a verseny szervezésével, mert a lehető legjobb munkatársakkal, professzionális módon, rengeteget dolgozunk. Persze a tökéletes rendezéshez szerencse is kell, de azt is beszerezzük a hónap végéig!

kropko3.jpg ()

– 2005-ben a visszavonulásod kapcsán egy cikkben megjelent a következő: Péter tervei között szerepel egy budapesti IRONMAN-viadal megszervezése, amely a legnagyobb magyarországi szabadtéri sportesemény lehetne. Ez az álmod most augusztusban megvalósul. Mennyi munka és szervezés gyümölcse mindez? Mit nyernek vele az amatőr sportolók, és mit nyerhet vele a város?
Ez az esemény nemcsak a triatlont hozza helyzetbe, de a tömegsportot is új megvilágításba helyezi Magyarországon. A külföldi versenyzők, akik több mint a felét teszik ki az indulóknak, új gondolkozás szelét hozhatják el. A tervezésre, a szervezésre, a rendezésre Magyarország legjobbjai álltak össze. A város a tizenkétezer vendégéjszakán kívül olyan turistákat fog megnyerni magának örökre, akik tavaly ilyenkor még csak nem is gondoltak arra, hogy hozzánk látogassanak. De ötven százalékuk jövőre is itt lesz, és számuk évről évre csak növekedni fog. Nincs még egy olyan nemzetközi verseny Magyarországon, amelyen bemutatnák Budapest legszebb részeit a televíziós közvetítés közben. Ezek a sportolók, köztük a magyarok is, örök élményhez jutnak, amikor a világ egyik legszebb városi IRONMAN útvonalán mehetnek végig.

– Amíg néhány éve a triatlon csupán egy nagyon szűk sportolói réteget mozgatott meg, manapság nincs olyan hétvége, hogy ne lenne valahol az országban triatlonverseny. Minek köszönheti a sport a népszerűségét?
Vitathatatlan, hogy míg négy-öt éve egy középtávú verseny sem volt idehaza, addig ma már hétvégenként több helyszínen is rendeznek versenyt. De a számok azt mutatják, hogy a futóversenyeken is több a szabadidős sportoló. Nagyon úgy tűnik, hogy országunkban is egyre többen ismerik fel, hogy a sport és a mozgás az egészségvédelem fontos része. A triatlon pedig összetettsége révén sokkal érdekesebb, egészségesebb, mint más sportok, ráadásul azt a három sportágat ötvözi, amelyhez majdnem mindenki talál otthon eszközt a lakásában.

kropko2.jpg ()– Kiknek ajánlanád az augusztusi budapesti triatlon hétvégét?
Ajánlom azoknak, akik már bármilyen távú triatlonversenyen célba értek, azoknak is, akik új kihívást keresnek. Akik még nem elég bátrak az egész kihívás teljesítéséhez, azoknak váltóban ajánlom, de önkéntes segítőként vagy nézőként is érdemes eljönni, megláthatják, milyen sok a résztvevő az idősebb korosztályból, így maguk is ráébredhetnek, hogy nekik is lehetne hetente kétszer negyven percet tenni az egészségükért.

– Mit tanácsolsz a féltávú IRONMAN résztvevőinek, főleg az elsőbálozóknak? Mire figyeljenek a felkészülésnél, versenyzés alatt és a frissítésnél?
A versenyzők több mint fele nem csinált még IRONMAN-t. A legfontosabb tanácsom nekik, hogy ne az utolsó héten akarják bepótolni az elmúlt évben el nem végzett edzésmunkát. Pihenjenek rá, végezzenek könnyű és rövid tréningeket. A verseny alatt ne kockáztassanak, őrizzék meg hidegvérüket, és használják alaposan a frissítőket, akár úgy is, hogy megállnak. Ennek főleg melegben lesz jelentősége, és nagy valószínséggel az IRONMAN® 70.3® Budapest versenyén nem fogunk fázni…
Hajrá mindenkinek, a rajtban találkozunk!

A versenyről további információ: www.ironmanbudapest.com

További cikkek a versenyről:

Gyere el a Kihívások Hétvégéjére!

Triatlonisták veszik birtokba Budapestet


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X