Főoldal > MOZGÁS > Mit tud a tökéletes sportmelltartó?

Mit tud a tökéletes sportmelltartó?

edzésfelszerelésmozgásruhasportsportmelltartó
0

Írta: and

Ha megszületett a döntés, hogy edzeni fogsz, és azt is tudod, hogy mit, még mindig van egy nagy kérdés:

Ha megszületett a döntés, hogy edzeni fogsz, és azt is tudod, hogy mit, még mindig van egy nagy kérdés: miben?
A cipőt, pólót, nadrágot viszonylag könnyen kiválasztjuk, de ott a sarkalatos pont: megtalálni a tökéletes sportmelltartót, ami jól tart és közben még kényelmes is.

A sportmelltartó egyedisége nem csak amolyan városi legenda, hanem bizony komoly tudósok dolgoznak keményen azon, hogy megalkossák a lehető legtökéletesebb sportmelltartót. Egy mezei fehérneműt sem könnyű választani, a megfelelő sportmelltartót megtalálni még ettől is nehezebb, de segítünk, hogy tudd, mire figyelj vásárlás során. 

A sportmelltartót is érdemes felpróbálni, ezért az internetes vásárlás helyett célszerűbb elmenni egy sportboltba. Ha már felpróbáltad, ne sajnáld az időt, hogy a próbafülkében kocogj, ugrálj, mozogj benne, hogy kiderüljön, tényleg kényelmes-e. Érdemes több méretet is magaddal vinni a próbafülkébe, mert nem biztos, hogy hasonló méret kell, mint az átlagos melltartókból.

sportmelltarto2.jpg ()A melltartónak pontosan kell illeszkednie a testre, de nem szabad, hogy akadályozza a légzést. Ha belevág a bőrbe a pánt, az nem jó, mert előbb-utóbb kidörzsöl, és kényelmetlen is lesz. Az anyaga lehetőleg ne pamut legyen, ami magába szívja az izzadságot, inkább speciális anyagból (Coolmax és Dri-Fit) készüljön. Sajnos mosás után ezek is vesztenek a rugalmasságukból, megnyúlnak, ezért 60-70 mosás után érdemes cserélni. Addig is vigyázz rá, kézzel, hideg vízben mosd, ne használj öblítőt és ne rakd szárítóba. 

A felmérések szerint a nők 70-80 százaléka nem megfelelő méretű sportmelltartót hord, pedig ez fájdalmakhoz, a mellet tartó szalagok megnyúlásához vezethet. Tilos a merevítő, a szilikon vagy párna betét. 

Ha még nem tudod, hogy milyen méret szükséges számodra, elő a mérőszalaggal! Első lépésként mindenképpen meg kell állapítani, hogy elvileg milyen kör- és kosármérettel rendelkezel. Ehhez meg kell mérni a mellbőséget és mell alatti körméretet, majd a boltban ezek alapján válogatni. Ne sajnáld rá az időt! Ha egyszer megtalálod a megfelelőt, utána már csak ragaszkodni kell a típushoz.

A sportmelltartóknál két módszert alkalmaznak a rögzítésre: vannak, amelyek egyszerűen csak leszorítják a melleket, ez kisebb kosármérettel rendelkezőknek ajánlott. Vannak, amelyeknél külön kosarakat, “tartórendszert” alakítanak ki a melleknek, így ezek részben hasonlítanak az átlagos fehérneműkhöz. 

Fontos, hogy ha már érzed, nem tart olyan jól, a kelleténél jobban mozognak a sportmelltartódban a melleid, akkor ideje a cserének. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X